Pretraga

Anketa: Smatrate li ispravnom odluku profesora da na Twitteru objavi zamolbu studenta?

A- A+

Na Twitter profilu profesora Pravnog fakulteta u Zagrebu, Vedrana Đulabića, jučer je osvanula fotografija molbe studenta u kojoj od uprave traži da kod spomenutog profesora više ne polaže ispit iz kolegija Lokalna samouprava. Budući da je na prošlom roku bio negativno ocijenjen, želi da mu se odobri polaganje ispita kod drugog profesora. Javno objavljivanje molbe studenta, iako bez imena i prezimena, osudio je Studentski zbor Pravnog fakulteta, a objava je izazvala i negodovanje brojnih studenata.

foto: Srednja.hr

Student je smatrao da je oštećen dobivši negativnu ocjenu iz ispita Lokalna samouprava. Njegovo je pravo napisati zamolbu, bila ona opravdana ili ne, i zatražiti od fakulteta da ispit polaže kod drugog profesora, smatraju studenti. To pravo mu omogućava pravilnik o studiranju, odnosno članak 32. st. 2. u kojem piše kako ‘Student kojega je određeni nastavnik na usmenom ispitu negativno ocijenio ima pravo sljedeći put polagati ispit pred drugim nastavnikom iste katedre ako na katedri ima dva ili više nastavnika ovlaštenih za izvođenje nastave i održavanje ispita.’

Brojne polemike izazvala je javna objava molbe ovoga studenta, a sam Studentski zbor Pravnoga fakulteta upozorio je profesora kako se radi o nekorektnoj objavi te ugrožavanju studentskih prava.

‘Neizuzeće profesora sada bi moglo bi dovesti do neobjektivnosti pri ispitivanju’

Odlučili smo istražiti što sami studenti misle o potezu profesora Đulabića. Tako su se većim dijelom složili s mišljenjem Zbora, a objavu profesora smatraju neispravnim potezom.

– Bez ulaženja u pravno-filozofska raščlanjenja i kreativna tumačenja, mislim da bi se više trebalo ići na etičnu stranu slučaja. Držim da nije etično takvo što javno objavljivati iz nekoliko razloga. Prvi je taj da objava nema tendenciju biti benigna ili samo šaljiva, već je podrugljiva i sarkastična što s pedagoške strane nije opravdano. Takva objava, ukoliko se ne sankcionira, može biti presedan za trend kada će profesori početi objavljivati razne zamolbe, ispite i slično, kazao nam je student Pravnog fakulteta koji je želio ostati anoniman.

Smatra kako će upravo to obeshrabriti studente u pisanju molba, bile one opravdane ili ne, jer će postojati strah od ismijavanja ili svojevrsne ‘osvete’.

– Ovom objavom profesor se de facto izuzeo od ispitivanja studenta jer je dao sud o njegovoj molbi i cinično je komentirao pa bi njegovo neizuzeće moglo dovesti do neobjektivnosti pri ispitivanju, rekao nam je student Prava.

Dodaje kako ne shvaća zašto obrazovana osoba ima potrebu na tako priprost način iznositi stavove o današnjim studentima.

– Neke katedre na Pravu imaju praksu da ako padneš na usmenom, sigurno nećeš dobiti istog ispitivača sljedeći put. Vjerojatno se student pozvao na tu praksu, a objava profesora daje naslutiti da je ovakav slučaj nečuven iako je relativno čest, rekao nam je student.

Izdvojeni članak

Hrvatska europarlamentarka se nepismenim postom izblamirala na Twitteru

Studenti: Profesor uopće nije smio vidjeti molbu

Još jedan student, koji je također zbog straha od sankcija želio ostati anoniman, smatra kako se osoba koja je pisala molbu lako može identificirati iako objava ne sadrži ime i prezime. Sumnja kako će spomenuti student zbog objave biti oštećen, ali njegova molba, kaže, nije smjela biti javno objavljena.

– Sada bi svatko trebao razmišljati što ako njihovu molbu objave na taj način, a to je jako velika povreda privatnosti, zaključuje student.

Na društvenim mrežama komentari na potez profesora također nisu nimalo pozitivni. Studenti smatraju kako ni u kojem slučaju ova molba nije smjela doći u ruke samog profesora, a kamoli biti javno objavljena.

– Student pošalje molbu da želi izuzeće profesora da bi mogao odgovarati ili kod njegovog kolege ili eventualno njihovog asistenta, da bi se ta molba dala dotičnom koji može utjecati na svog asistenta ili kolege. Pravni fakultet – tko ga ne zna, skupo bi ga platio, napisao je jedan korisnik Facebooka.

Hoće li sve ostati na komentiranju studenata po društvenim mrežama, ili će studenti poduzeti nešto konkretno, pokazat će se u narednim danima. Ured pravobraniteljice za studente već je obaviješten o slučaju.