Pretraga

Budućim nastavnicima s PMF-a posljednji dan upisa udvostručene školarine

A- A+

Posljednjih je godina Sveučilište u Zagrebu u sklopu programskih ugovora subvencioniralo nastavničke studije Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, pa su studenti nastavničkih studija koji su postigli između 30 i 55 ECTS bodova plaćali subvencioniranu cijenu od 70 kuna po ECTS-u. Za tekuću je akademsku prestala vrijediti povlaštena cijena ECTS bodova za studente nastavničkih smjerova, koji su morali platiti punu školarinu u iznosu od 8.400,00 kuna, odnosno 140,00 kuna po ECTS-u, a to su saznali na samom kraju upisa održanih u rujnu.

PMF Foto: Ivan Klindić|www.ivanklindic.info

Izdvojeni članak

Studentski harač: Kako fakulteti zarađuju na studentskim molbama

Posljednjih je godina Sveučilište u Zagrebu subvencioniralo cijenu ECTS bodova za studente svih nastavničkih studija u STEM području na temelju Odluke Senata Sveučilišta u Zagrebu, koja je donesena 12. ožujka 2013. godine, a temelji se na Ugovoru o punoj subvenciji participacije u troškovima studija studenata u akademskim godinama 2012./2013., 2013./2014. i 2014./2015.

Ta je Odluka prestala vrijediti istekom Ugovora i donesenom novom odlukom Senata Sveučilišta u Zagrebu 15. rujna 2015. godine, a na temelju te odluke je Fakultetsko vijeće PMF-a na svojoj sjednici, koja je održana 24. rujna 2015. godine donijelo i odluku o participacijama za tekuću akademsku godinu u kojoj nema subvencija za nastavničke smjerove. Novi iznos školarina za studente nastavničkih smjerova sada iznosi 8.400,00 kuna, odnosno 140 kuna za jedan ECTS bod.

Studenti se nisu mogli snaći u kratkom roku

Vijest o ukidanju subvencija, odnosno udvostručavanju školarina za studente nastavničkih smjerova stigla je 24. rujna, na samom kraju upisa, kada su mnogi studenti računali školarinu kao i prethodnih godina, kada je jedan ECTS bod koštao 70 kuna. Student Biološkog odsjeka, Marko, komentirao je ovu odluku.

– Mislim da je odluka legitimna. Imaju pravo na Sveučilištu odlučiti o poskupljenju. Problem je što su tu odluku objavili nakon što su neki studenti upisali godinu i u Studomatu im se obračunala jedna participacija, a nekoliko dana nakon obračunata im je druga participacija, koja je skuplja, kaže Marko. Problem je komentirala i Petra Bakač, predsjednica Studentskog zbora PMF-a.

– Vrijeme donošenja takvih odluka zasigurno nije rujan te i dalje u suradnji s Upravom fakulteta pokušavamo doći do poboljšanja novonastale situacije, kaže Petra i dodaje kako Studentski zbor nije za ukidanje sufinanciranja, niti tu odluku podržava Fakultet. Sveučilište je donijelo odluku o ukidanju sufinanciranja, te Fakultet ni Studentski zbor ne mogu utjecati na tu odluku, komentira Petra.

Izdvojeni članak

Hrvatski maturanti u zadnjih pet godina ne pokazuju veliki interes za STEM fakultete

Potrebne su nove mjere koje bi studente poticale na upis

Financijski aspekt udvostručenja školarina za nastavničke smjerove nije jedini problem, iako stavlja u težak položaj brojne studente, no radi se o puno širem problemu. Na nedavno održanoj konferenciji naslovljenoj ‘Znanje i kreativnost’ isticalo se kako ćemo bez temeljitih reformi u Hrvatskoj 2030. godine imati veliki nedostatak stručnjaka u području STEM-a te da će nam trebati fleksibilna, kreativna i otvorena radna snaga, a istovremeno se uvodi mjera kojom se odbija studente da upisuju nastavničke smjerove i da imamo kvalitetniji kadar koji će obrazovati nove generacije. S time se slaže i predsjednica Studentskog zbora PMF-a.

– Smatramo da se definitivno moraju odrediti ciljevi obrazovanja i područja koja se trebaju stimulirati. Jedno od takvih do sada je bilo i STEM područje te smo mišljenja da bi se isto i dalje trebalo podupirati jer je to struka koja je jako potrebna i koja nedostaje u današnjem gospodarstvu RH. Ovo je svakako problematika kojoj se ozbiljno treba pristupiti i nadamo se da će izroditi neki konkretni prijedlozi, smatra Petra.

Dodaje kako se trebaju osmisliti izravne ili neizravne mjere poticanja studenata koji upisuju nastavničke smjerove jer su nastavnički smjerovi u STEM području deficitarno zanimanje, a do sada su ove neizravne mjere studentima bile olakšavajuće i poticajne. Studentski zbor predlaže i izravne mjere poticaja, povećani broj stipendija namijenjen isključivo deficitarnim zanimanjima. Marko, student Biološkog odsjeka PMF-a se s time ne slaže, on problem vidi u prisutnosti znanosti u medijskom prostoru. 

– Što se tiče poticanja na upis prirodnih znanosti, mislim da ništa ne može toliko utjecati koliko mogu mediji, primjerice, od kada je popularna serija ‘The Big Bang Theory’, mjesta na fizici za upis više nema, dok su do nekoliko godina prije, upisivali 50 posto studenata ispod svoje kvote, komentira Marko. Konkretno rješenje za oštećene studente još nije pronađeno, a poticanje STEM područja još uvijek čini se, ostaje na deklarativnoj razini.