Pretraga

Burno na Filozofskom: Dekan Previšić s Vijeća izbacio odvjetnicu prodekanice Galić

A- A+

Na današnjoj sjednici Fakultetskog vijeća Filozofskog fakulteta trebala je prisustvovati Lina Budak, odvjetnica suspendirane prodekanice Branke Galić, ali nju je dekan Previšić izbacio uz objašnjenje da na njoj nema pravo sudjelovanja. Podsjetimo, prodekanica je sudjelovala na tribini oko suradnje FF i KBF-a na kojoj je izrazila svojoj protivljenje tim ugovorima, a nakon toga je smijenjena, što je brzo preformulirano u suspendirana.

Sinoć se održao treći plenum studenata i građana na Filozofskom fakultetu u Zagrebu gdje je jedna od točaka bila rasprava o pravnim aspektima slučaja profesorice Galić. Na plenumu su uputili studentske predstavnike i profesore da traže tajno glasovanje na Vijeću što je upravo zatraženo i na Vijeću koje je u tijeku. Prije današnje sjednice studenti su profesorima podijelili prigovor profesorice Galić protiv suspenzije sa svih poslova prodekanice za znanost i međunarodnu suradnju do konačne odluke Fakultetskog vijeća.

– Izbačena sam sa sjednice jer je tako odlučio Dekan i tajnica pod objašnjenjem da ćemo se vidjeti na sudu i tamo raspravljati jer na Vijeću ne mogu biti u svojstvu punomoćnice prodekanice Galić. Mislim da je mojoj stranci uskraćeno pravo na odvjetnika i pravo na pravnu zaštitu. Smatram da je to protuzakonito i protuustavno. Poslala sam prigovor fakultetskom Vijeću koje danas raspravlja o prigovoru protiv suspenzije koju je dekan donio. Tada bih zahtijevala da se raspravi o našem prigovoru i da moja stranka može iznijeti svoju stranu ove priče. To joj je uskraćeno. Ne znam ni hoće li biti rasprave jer nisam unutra, rekla je odvjetnice prodekanice Lina Budak za Televiziju Student.

Izjava odvjetnice prodekanice Galić from TV Student FPZG on Vimeo.

Izdvojeni članak

Plenum oštro odgovorio Upravi Filozofskog fakulteta

Prodekanica za znanost i međunarodnu suradnju je suspendirana nakon što je sudjelovala na tribini oko suradnje FF-a i KBF-a, a dekan FF Vlatko Previšić odbacuje kako ju je suspendirao radi protivljenja ugovorima.

– Svemu zajedničkom pretpostavljala je osobne motive, a najnužnije poslove tek je odrađivala. Konfliktno je komunicirala s ostalim prodekanima, zbog čega sam više puta morao posredovati. Iz prostora svog ureda treštavom je glazbom otežavala rad drugih djelatnika. Eh, sada bi se sve to, i drugo, trebalo prikazati kao žrtva protivljenja Branke Galić potpisivanju ugovora Filozofskog fakulteta i nekih drugih sastavnica. Uzgred, čudi me licemjerno ponašanje prodekanice Galić imaju u vidu činjenicu da je ona baš ona bila dio dekanske ekipe koja je potpisala ugovor s KBF-om koji u nekim elementima nije bio povoljan za naš fakultet. Tada ne samo da se nije bunila, nego ga podržala, a danas, kada je predložen bolji i transparentniji prijedlog, Branka Galić nalazi tobožje zamjerke, rekao je Jutarnjem prije dva tjedna dekan Previšić.

Plenumovci su na pročelje fakulteta početkom tjedna stavili novi transparent s uzrečicom ‘Eppur si muove’ koja se pripisuje Galileo Galileiu.

Eppur si muove| Filozofski fakultet u Zagrebu

14:36 Dodatak tekstu Srušen je kvorum Fakultetskog vijeća jer je dovoljan broj studenata i profesora izašao van iz dvorane

17:15 Dodatak tekstu – Izjava profesorice Galić nakon Fakultetskog vijeća

– Mislim da su demokratska načela ljudskih prava u ovoj Vijećnici nažalost ugrožena. Tako do doživljavam ovaj čas iako sam konačno dobila mogućnost da iznesem svoja očitovanja zbog toga što je većina članova Vijeća to tražila. Te stavove sam pročitala jer nisam bila dovoljno koncentrirana da to sama govorim i mislim da se dekan radi toga osjećao neugodno te je počeo s nekim svojim negativnostima. Rasprava je krenula neugodno na osobnoj razini, a druga prodekanica je počela direktno protiv mene neke stvari govoriti koje su netočne i zapravo ukazivati na neke moje manjkavosti u poslu koje sam cijelo vrijeme pokušavala staviti na dnevni red kolegija i zapravo raditi na tome, ali su mi stalno opstruirane. Sad mi to pripisuju u moj minus koji mi opstruiraju cijelo vrijeme. Moj resor se onemogućuje već duže vremena, a sama kolegica mi je u jednom trenutku htjela uzurpirati dio posla pa se povukla kada sam je na to upozorila, a sada se opet to iznosi kao moja negativnost. Mislim da je to vrlo nekolegijalno, neprofesionalno. Cijela ta stvar je izvedena nekolegijalno, neprofesionalno, a ne vidim razloga zašto. Očito je moglo biti drugačije, ali valjda ima neki dublji razlog zbog čega se to radi, rekla je za Televiziju Student prodekanica za znanost i međunarodnu suradnju.

Studenti FF-a poručili dekanu: Što je previše, Previšić je