Pretraga

Detaljne upute i pravila za spajanje na CARNET domsku mrežu i internet

A- A+

Danas je nemoguće studirati bez pristupa internetu, na kojem možemo doći do obrazovnih i drugih informacijskih resursa putem globalne mreže. Donosimo detaljne upute kako se spojiti na domsku mrežu i internet, ali i pravila koja je potrebno poštovati, te ostale informacije vezane uz StuDom infrastrukturu i tehnologije.

Projekt ustroja lokalnih računalnih mreža studentskih domova nastao je još 2003. godine u Sveučilišnom računskom centru Srce, a cilj mu je bio povezivanje studentskih soba i zajedničkih studentskih prostora u krugu svih studentskih domova u Hrvatskoj putem stalnih veza na CARnet. Pristup ovoj mreži svakom studentu odobrava matični fakultet, a budući da se mnogi muče s instaliranjem interneta u svojim sobama, donosimo detaljne upute kako to učiniti.

Izdvojeni članak

Najjednostavnija stranica za nestajanje s interneta i brisanje profila

Pravila korištenja mreže

– Računalna mreža CARNet i njezine usluge na raspolaganju su korisnicima radi obavljanja posla, odnosno za učenje, podučavanje i istraživanje. Ova prava korisnici su dužni ostvarivati poštujući potrebe i prava ostalih korisnika. Od ustanova spojenih na mrežu CARNet, kao i od njihovih korisnika, očekuje se odgovornost pri uporabi informacijskih resursa, nalazi se na stranici StuDOMA.

Korisnici ne smiju distribuirati autorski zaštićena djela bez dozvole vlasnika prava, upotrebljavati tuđi elektronički identitet niti davati svoj na upotrebu drugim osobama. Također, zabranjeno je širene virusa i ostalih zloćudnih softvera, te povreda privatnosti.

Upute za pristup domskoj mreži

Za upotrebu domske mreže, osim činjenice da ste stanar doma, morate imati vlastito računalo s mrežnom karticom i kabel za spajanje u mrežnu utičnicu. Ukoliko se radi o bežičnoj mreži trebate računalo s bežičnom mrežnom karticom. Fakultet na koji ste upisani dodjeljuje vam valjani elektronički identitet. Zatim trebate instalirati i konfigurirati softver sa autentikacijom, što vam je detaljno objašnjeno u pdf dokumentima koje donosimo niže u tekstu. Jedino što vam još treba jest konfigurirana mrežna kartica za automatski prihvat potrebnih mrežnih parametara u skladu s priručnikom objavljenim na stranicama StuDOMA.

Pristup domskoj mreži putem eduroam installera

Eduroam installer omoguuje korisnicima jednostavno konfiguriranje uređaja za pristup mreži po eduroam standardu. Detaljne informacije o eduroamu nalaze se ovdje.

Izdvojeni članak

Čemu služi laptop bez interneta

Upute za pristup domskoj mreži žičanim putem

Microsoft Windows XP

Microsoft Windows Vista

Mac OS X

Linux

Microsoft Windows

Izdvojeni članak

Zemlja s najvećim brojem korisnika interneta

Upute za pristup domskoj mreži bežičnim putem

Microsoft Windows XP

Microsoft Windows Vista

Mac OS X

Linux

Microsoft Windows 7

Ukoliko imate bilo kakvih problema s pristupanjem internetskoj mreži CARnet vam stoji na raspolaganju putem besplatnog broja telefona 0800 227 638, ili putem e-mail adrese [email protected] svaki danom od 8 do 22 sata.