Pretraga

Evo koliko učenika konkurira za jedno upisno mjesto na najvećim hrvatskim fakultetima

A- A+

Prije pola godine smo objavili kojih je to deset najvećih fakulteta u Hrvatskoj po broju studenata. Bez premca na čelu je Ekonomski u Zagrebu, a listu top 10 zatvara Fakultet prometnih znanosti. Sada smo odlučili objaviti nešto više o upisima na te fakultete odnosno podatke, koliko imaju prijava za upise, koliko kandidata konkurira za jedno upisno mjesto, te koliki su prosjeci ocjena upisanih kandidata.

Na osnovu podataka Agencije za odgoj i obrazovanje, Educentar objavljuje u vidu tablica, niz podataka za sve hrvatske fakultete. S vama smo odlučili podijeliti one značajne za najbrojnije javne visokoobrazovne institucije u Lijepoj našoj. Treba odmah naglasiti da su posljednji do kraja obrađeni podaci oni za akademsku godinu 2013./2014., ali malo se toga mijenja pa svakako možete okvirno utvrditi kakva je konkurencija za fakultete, koliko ih uspješni učenici upisuju i slično.

Ekonomski fakultet Zagreb

Na ovom fakultetu studira 11 181 student, ali interes za njega i dalje ne jenjava. Tako je za upis u prošloj akademskoj godini, samo na preddiplomski smjer Ekonomija konkuriralo 2 029 kandidata odnosno čak 34 na jedno mjesto!

Trebalo im je minimalno 669.1 bodova za upis, a prosjek riješenosti državne mature upisanih kandidata bio je 63.62.

Ostale podatke pogledajte u tablici.

Pravni fakultet Zagreb

Kada je riječ o broju prijava za Pravni fakultet, koji je podsjetimo integrirani dakle traje isključivo pet godina, gužva za upise je ipak nešto manja nego li na Ekonomiji.

Ovdje za jedno upisno mjesto konkurira 2 kandidata.

Prosjek riješenosti državne mature upisanih kandidata bio im je u 2013./2014. 66.97, a na Pravu se traže i dodatne provjere znanje.

Filozofski fakultet Zagreb

Niz je preddiplomskih smjerova koji se mogu upisati na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, no mi smo se odlučili predstaviti podatke za psihologiju te jednopredmetni studij sociologije.

Nešto je veća gužva na upisima za psihologiju gdje je za prošlu akademsku godinu konkuriralo 8 kandidata na jedno mjesto, dok je na sociologiji svaki peti kandidat mogao biti upisan.

Za oba smjera morate proći i dodatne provjere znanja, a ostale pojedinosti pogledajte u usporednoj tablici.

Izdvojeni članak

Sveučilište u Zagrebu objavilo upisne kvote za 2015./2016. godinu

Prirodoslovno – matematički fakultet

Kao i na Filozofsko, tako i na PMF-u ima mnoštvo smjerova, koji se mogu odabrati, a mi smo vam odlučili predstaviti, među maturantima vrlo popularnu biologiju.

Naime, na ovom studijskom programu je za svako upisno mjesto konkuriralo u 2013./2014. čak 14 kandidata.

Kandidati su morali proći odličnim u srednjoj, budući da je prosjek ocjena upisanih 4,62., dok im je prosječna riješenost ispita na državnoj maturi bila 73.19.

Izdvojeni članak

Ovo je deset najvećih hrvatskih fakulteta po broju studenata

Pravni fakultet Split

Peti fakultet po broju studenata u Hrvatskoj je splitski Pravni. U tekućoj akademskoj godini ovu instituciju pohađa 3 894 studenta.

Za splitsko Pravo na svako upisno mjesto konkurira četiri kandidata, a u prošloj akademskoj godini imali su tek stotinjak manje prijava nego li gigantsko zagrebačko.

Za razliku od Pravnog fakulteta u glavnom gradu, za splitski nema dodatne provjere znanja.

Ekonomski fakultet Split

Na Ekonomski fakultet u Splitu također se nije jednostavno upisati. Uzeli smo kao ogledni primjer studijski program Ekonomija za koju je u 2013./2014. na jedno upisno mjesto konkuriralo osam kandidata.

Kao i u Zagrebu nema dodatne provjere znanja potencijalnih studenata.

Ekonomski fakultet Osijek

Na Ekonomiji u Osijeku trenutno studira 3 362 studenta, a za upis na preddiplomski studij u stalno spominjanoj 2013./2014. za svako mjesto je konkuriralo pet kandidata.

Prosjek riješenosti dražvne mature upisanih kandidata bila je 59.85, dok su kada je riječ o prosjeku ocjena upisani imali – 3.88.

Fakultet elektrotehnike i računarstva Zagreb

Broj prijavljenih kandidata na jedno upisno mjesto, na FER-u je tri.

Trenutno na ovoj visokoobrazovnoj instituciji studira 3 358 studenata, a prosjek riješenosti državne mature upisanih kandidata im je visokih 77.38 posto.

Upis na Fakultet elektrotehnike i računarstva ne zahtjeva dodatne provjere znanja.

Izdvojeni članak

Najvažniji datumi prijave ispita i polaganja državne mature

Fakultet informatike i organizacije Varaždin (Sveučilište u Zagrebu)

Varaždinski FOI, također se po broju studenata probio na ljestvicu deset najvećih, a interes za ovu ustanovu i dalje je u porastu.

Za jedno upisno mjesto 2013./2014. konkuriralo je dva kandidata.

Za upis na preddiplomske smjerove, Fakultet informatike i organizacije ne zahtjeva dodatne provjere.

Fakultet prometnih znanosti Zagreb

Prosječna riješenost ispita državne mature za Promet, bila je 2013./2014 nešto ispod 50 posto (49.65), a za jedno upisno mjesto konkurirala su tri kandidata.

Broj prijavljenih spomenute akademske godine bio je velikih 1 095.

Fakultet ne zahtjeva dodatne provjere znanja.