Pretraga

Evo na što trebate pripaziti prilikom unajmljivanja stana

A- A+

Mada većina studenata trenutno ne razmišlja o pronalasku smještaja za sljedeću akademsku godinu, srpanj je zapravo idealan mjesec za to. Cijene su nešto niže, a izbor je veliki budući da mnogi studenti ne zadržavaju stanove preko ljeta, dok drugi završavaju fakultete te napuštaju gradove. Ako ste među onima koji trenutno traže smještaj, obavezno obratite pozornost na ove stvari.

Idealan mjesec za traženje smještaja je srpanj. Nešto niže cijene najma te veći izbor radi okolnosti da mnogi studenti ne zadržavaju stanove preko ljeta, prednosti su koje svakako treba uzeti u obzir. Mada je srpanj na izmaku, još nije kasno da se ozbiljno aktivirate oko pronalaska. Na ove stvari pripazite prilikom odabira privremenog krova nad glavom.

Izdvojeni članak

Najam stanova: Najpovoljniji i najskuplji zagrebački kvartovi

Lokacija

Naravno bitno vam je da je stan koji namjeravate iznajmiti ne bude daleko od kolega, prijatelja, centra grada ili centra zabave. Međutim, presudnu ulogu u odabiru lokacije neka vam igra blizina fakulteta.

Tamo imate najviše posla i najvažnije obveze pa je poželjno da do njega ne morate predugo ići. Dobro bi također bilo, da kada birate lokaciju obratite pozornost na to koliko vam treba do najbliže menze.

Količina buke

Različiti smo kada je u pitanju količina buke uz koju možemo funkcionirati i učiti. No bez obzira na vaše granice, taj faktor svakako nemojte zanemariti tijekom odabira.

Mada ćete recimo teško u srpnju moći zaključiti kakvo je stanje s bukom i gužvom u sredini rujna, prilikom razgledanja provjerite barem neke osnove. Poput gdje su tračnice za tramvaj i vlak, je li u blizini aerodrom te je li kafić za subotnje izlaske u podnožju zgrade. Stalne bračne prepirke susjeda, nećete moći utvrditi u tijeku jednog ili dva posjeta stanu koji namjeravate unajmiti.

Izdvojeni članak

Objavljena cijena ljetnog smještaja u domu na Savi

Visina režija tijekom zime

Da, teško je razmišljati o računu za grijanje u trenucima kada u bermudama i kratkoj majici odlazite na razgovor s eventualnim stanodavcem, no nikako nemojte propustiti izmijeniti par rečenica na ovu temu.

Razlike u režijama mogu biti i 500-njak kuna što je malo kojem studentu nevažno.

Blizina potrebnih objekata i usluga

U kontekstu buke smo se dotakli tramvajskih tračnica. Nije dobro da su vam pod prozorom, ali isto tako nije rješenje niti da do stanice morate predugo pješačiti.

Osim prijevoza, proguglajte i gdje je u odnosu na vaš stan najbliži dom zdravlja, dućan, tržnica, ljekarna ili primjerice neki objekti poput teretane, koji su možda vama bitni.

Izdvojeni članak

Neobično rješenje za jeftiniji studentski smještaj

Funkcionalnost stana i aparata u njemu

Ne moramo posebno naglašavati, ali ipak nemojte ni u kojem slučaju unajmiti stan na osnovu fotografija u oglasniku. Nitko neće predstaviti negativno lice proizvoda koji namjerava prodati ili posuditi za novac.

Stoga s eventualnim stanodavcem dogovorite termin u kojem ćete imati barem pola sata za provjeru ispravnosti pojedinih kućanskih aparata te ostatka unutrašnjeg prostora.

Ovime ćete izbjeći moguće optužbe na svoj račun, kao i okolnost da peti dan svoga boravka u unajmljenom stanu imate muke s pokvarenom perilicom rublja.

Sigurnost

U svakom većem gradu postoje manje ili više sigurna naselja. Nije zgorega raspitati se o tome kakav je kvart u koji se namjeravate doseliti.

No opasnost može vrebati i od samog stanodavca. Teško je kroz dva – tri razgovora shvatiti da je netko psihopat ili uhoda, ali svakako imajte na umu da u velikom gradu živi ogromna paleta najrazličitijih karaktera i da nemaju svi dobre namjere.