Pretraga

FSB Racing Team: Fesbovci se svojom formulom utrkivali na Silvestoneu

A- A+

Osobe koje odluče postati studenti Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu moći će, kroz razne udruge, raditi na brojnim zanimljivim projektima. Osim Udruge mehatroničara, studenti FSB-a su jako ponosni na FSB Racing Team gdje izrađuju bolide te sudjeluju na natjecanju Formula Student na trkaćoj stazi Silverstone u Velikoj Bitaniji.

FSB Racing Team je osnovan prije osam godina u sklopu neprofitne udruge ‘Hrvatska studentska asocijacija strojarskog fakulteta’. Trenutno ga čini 30 članova  s Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, Ekonomskog fakulteta, Zagrebačke škole ekonomije i managementa, te odnedavno surađuju i sa studentima FER-a.

Tim zagrebačkih studenata iza sebe ima tri bolida, ‘Kuna’, ‘Ris’ i ‘Likos’ te su dva puta sudjelovali na najprestižnijem svjetskom natjecanju studenata tehničkih znanosti, Formula Studentu.


Izdvojeni članak

Studenti FSB-a u Udruzi mehatroničara nižu zavidne uspjehe

Izrada bolida i natjecaje na Silverstoneu

Formula Student je natjecanje koje se organizira diljem svijeta te je najzastupljenije u Europi. Posebno je popularno u Velikoj Britaniji na trkaćoj stazi Silverstone, gdje se prijavi preko 100 timova iz cijelog svijeta. ‘Kuna’ je bio prvi bolid s kojim su se natjecali na Formula Studentu 2006. godine.

– Na prošlom bolidu ‘Likos’ radilo je 20-ak ljudi. Iako je vrijeme izrade bilo predviđeno na godinu dana, bolid je bio završen za dvije godine pa smo propustili prošlogodišnje natjecanje, objasnio je Hrvoje Macura, student četvrte godine FSB-a koji je već tri godine član FSB Racing Teama.

Propustivši 2011. , imali su više vremena za pripremu pa su u srpnju ove godine s ‘Likosom’ bili 24. od 103 natjecatelja.

Brucoši se previše zanesu pa zanemare faks

Budući da prije nisu postojali nikakvi kriteriji i kako je svaki student koji se prijavio bio primljen u FSB Racing Team, zanimalo nas je kakva je danas situacija i zašto studenti prve godine više ne sudjeluju na tom projektu.

– Brucoši se zanesu te potroše previše slobodnog vrijemena na izradu bolida. Njima je to prezanimljivo pa im faks trpi zbog toga. Zato je uvedeno pravilo kako u FSB Racing Team mogu pristupiti studenti druge ili više godine studija, izjavio je Macura.

Tim se odmah iza natjecanja u srpnju bacio na posao oko bolida ‘ FSB-RT04’ za sezonu 2013. kojeg su predstavili prije tjedan dana na svojoj web stranici.