Pretraga

Filozofski fakultet u Mostaru pokreće studentski radio

A- A+

Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru pokreće studentski radio, koji bi s emitiranjem programa trebao startati početkom sljedeće akademske godine. Cilj ove neprofitne radijske postaje je da se studenti novinarstva kroz praksu upoznaju s funkcioniranjem ovog medija. Studentica novinarstva, a ujedno i glasnogovornica Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru Irena Mrnjavac nam je otkrila još neke detalje o spomenutom projektu.

Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru od sljedeće će akademske godine imati svoju radijsku postaju, koja bi trebala biti svojevrsni praktični poligon za studente novinarstva. Podsjetimo da je na ovom Sveučilištu, pri Filozofskom fakultetu već realizirano pokretanje Studentskog lista, o čemu smo pisali i mi, a cijelu će priču zaokružiti portal, koji je također već neko vrijeme u planu.

Izdvojeni članak

Ovako to rade studenti: Studentske radio postaje u regiji

Vjerojatni naziv ‘Radio treći’

Nova radio postaja bit će neprofitnog karaktera, a studentima koji usvajaju teorijska znanja na studiju novinarstva, bit će izvrsna prilika da se upoznaju s praksom.

– Nedavno smo imali audiciju, s jako dobrim odazivom studenata, među kojima će odabrani činiti neku početnu redakciju. Ipak, ovo je dakle neprofitni, studentski radio, koji prvenstveno služi kao praktični dio nastave studentima novinarstva, tako da nikoga tko ima želju sudjelovati nećemo odbiti, nego će za sve biti mjesta, pojašnjava nam Irena Mrnjavac studentica novinarstva u Mostaru, a ujedno i glasnogovornica Studentskog zbora Sveučilišta.

Naziv će biti nešto maštovitiji od uobičajenog za ovakve radio postaje, a bit će povezan i s ostalim elementima Medijskog centra, koji već djeluje pri tamošnjem Filozofskom fakultetu.

– Ime radija još nije definitivno definirano, ali s obzirom da će se portal zvati Treći.ba, moguće je da će i radio biti ‘Radio treći’. S obzirom na konvergenciju cijelog medijskog centra, i imena bi trebala biti slična, ako ne i ista, govori Irena.

Izdvojeni članak

Budući novinari izdali prvi broj Studentskog lista kao dio ‘Večernjaka’ u BIH


Studentske radio postaje u regiji

Ovo su sve studentske radio postaje u Hrvatskoj i susjednim zemljama s koncesijom za emitiranje: – UNIDU radio iz Dubrovnika 97,5 – Radio Student iz Zagreba 100,5 – Radio Študent iz Ljubljane – Radio MARŠ iz Maribora – Radio eFM iz Sarajeva – Radio Student iz Skopja 92,9 Na internetu se mogu poslušati: – Radio Stop FM iz Splita – Radio UNIOS ETFOS iz Osijeka

U planu je suradnja sa studentskim radijskim postajama iz Hrvatske

Teme koje će prevladavati bit će dakako u glavnini studentske, a uređivat će ih osim s Filozofskog fakulteta, studenti s drugih sastavnica mostarskog Sveučilišta.

– Programska shema je u pripremi, moramo je prilagoditi potrebama Regulatorne agencije za komunikacije, jer ćemo nakon početne „stream faze „ pokušati dobiti i neprofitnu frekvenciju. Međutim, sigurno je da će teme biti uglavnom studentske, pratiti ćemo prvenstveno događanja na Sveučilištu a onda naravno i u Mostaru. Bit će tu tematskih emisija, koje će uglavnom uređivati studenti drugih fakulteta, a svakako ćemo se povezati i s drugim studentskim radijskim stanicama iz Republike Hrvatske, rekla nam je Irena Mrnjavac.

Kompletiranje medijskog centra pri spomenutom mostarskom fakultetu, trebalo bi se dovršiti pokretanjem portala i televizije. Studentski list, koji izlazi u sklopu Večernjeg lista, izlazi od veljače te ga pripremaju studenti s Filozofskog fakulteta.

– Studentska televizija već nekoliko godina postoji, samo ćemo je sada podignuti na još veću razinu, i naravno povezati s ostalim medijima. A portal je što se tiče tehničke strane i samog dizajna stranice također spreman. Urednička ekipa portala također, tako da na jesen, zajedno s radijem sve starta. Kao zadnja faza projekta Medijskog centra, bit će osnivanje jedne informativne agencije, objašnjava nam planove Irena.

Na kraju dodajmo da će Filozofski fakultet u Mostaru od sljedeće akademske godine imati i novi medijski smjer – odnosi s javnošću.