Pretraga

HGSS traži nestale osobe računalnim programom napravljenim na FESB-u

A- A+

FESB je u suradnji sa splitskom tvrtkom Statim d.o.o. stvorio računalni program WiSAR, Wilderness Search and Rescue, koji automatski analizira fotografije terena i na njima pronalazi ljude. U desetak sekundi može analizirati fotografiju razlučivosti 4096×2160 točaka i na njoj obilježiti mjesto za koje sumnja da se nalazi osoba.

www.gss.hr

HGSS-ove su osnovne zadaće traganje i spašavanje nestalih osoba, koje su dodatno otežane nepristupačnim terenima. Biokovo ili Velebit klasični su primjeri nepristupačnih terena koji otežavaju potragu HGSS-ovcima, ali i nestalim osobama. Već se neko vrijeme potraga olakšava fotografiranjem terena iz zraka, a sada je stvoren računalni program WiSAR kojeg je izradio FESB u suradnji s tvrtkom Statim d.o.o. koji automatski analizira fotografije i na njima pronalazi ljude, prenosi HGSS.

Izdvojeni članak

Studenti FESB-a napravili stranicu koja će vam pomoći sastaviti računalo

Nepristupačni tereni na kojima HGSS-ovci tragaju i spašavaju nestale osobe dodatno otežavaju sam proces. Iako su traganje i spašavanje nestalih osnovne zadaće HGSS-a, široj je javnosti manje poznato da traganje za nestalim osobama često teži zadatak od samog spašavanja. Svaki sat koji se provede u teškom okruženju otežava vjerojatnost preživljavanja, primjerice turisti koji se izgube na Biokovu ili Velebitu, a ljeti stradaju zbog visokih temperatura bez vode i zaštite, a zimi zbog hladnoće i leda. 

Zbog tih se razloga već neko vrijeme tijekom potraga iz zraka fotografira teren s ciljem da iz fotografija naknadno pokuša pronaći nestala osoba, zbog čega nastaju tisuće fotografija koje treba detaljno pregledati. Zbog navedenih je problema došlo do ideje o razvoju računalnog programa koji bi automatski analizirao fotografije i pokušao na njima pronaći ljude. Ideju je začeo pok. prof. dr.sc. Hrvoje Dujmić, sveučilišni profesor na FESB-u i ugledni član HGSS-a. Stvoren je računalni program WiSAR, Wilderness Search and Rescue, kojeg je izradio FESB u suradnji sa splitskom tvrtkom Statim d.o.o., uz financijsku pomoć Splitsko-dalmatinske županije i stručnu pomoć HGSS-a. 

WiSAR za desetak sekundi može analizirati fotografiju razlučivosti 4096×2160 točaka i na njoj obilježiti mjesto za koje sumnja da se nalazi osoba. Iako ova metoda ne bi bila pretjerano korisna u urbanim područjima, na nepristupačnim područjima gotovo da nema ljudi pa je detekcija prisutnosti na fotografiji itekako korisna informacija u traganju. Program također fotografiju može prikazati na karti i maksimalno pojednostaviti određivanje mjesta nestale osobe, zbog čega je WiSAR jedinstven proizvod u svijetu, kažu u HGSS-u.

Osim WISAR-a koristit će se i fotografije dobivene bespilotnim letjelicama, odnosno dronovima, koji su postali standardno sredstvo traganja HGSS-a u protekle dvije godine, a njima su pregledavana i vrlo teško dostupna mjesta, poput južnih litica Biokova. U HGSS-u vjeruju da će bespilotne letjelice u kombinaciji s WiSAR-om skratiti vrijeme za pronalazak nestalih osoba i povećati izglede za spašavanje ljudskih života.