Pretraga

Hrvatska sveučilišta na niskom 44. mjestu po kvaliteti obrazovanja

A- A+

Popularna australska sveučilišna asocijacija ‘Universitas 21’, prema više je kriterija ocijenila razinu kvalitete fakultetskog obrazovanja u 50 zemalja diljem svijeta. Hrvatska je zauzela nisko 44. mjesto, a ispred nas su se našle primjerice Srbija, Bugarska, Rumunjska te Slovenija koja je zauzela 23. mjesto. Najkvalitetnija univerzitetska naobrazba prema ovoj listi je u Sjedinjenim Američkim Državama.

Svjetska mreža univerziteta, australski ‘Universitas 21’ rangirao je prema više kriterija razinu kvalitete sveučilišnog obrazovanja u 50 zemalja svijeta. Hrvatska je zauzela ne baš sjajnu 44. poziciju, dok su susjedne Srbija na 32., a Slovenija na 23. mjestu. Sjedinjene Američke Države zemlja su najkvalitetnijeg fakultetskog obrazovanja, prema spomenutoj asocijaciji.

Izdvojeni članak

Izašla ovogodišnja rang lista najboljih svjetskih sveučilišta! Pogledajte kako se Zagreb plasirao!

Na najvišim pozicijama redom visokorazvijene zemlje

U konkurenciji 50 zemalja sa svih naseljenih kontinenata, kao važan kriterij australska je sveučilišna mreža uzela ekonomski razvoj zemlje, jer je on preduvjet za kvalitetu nacionalnog sustava visokog obrazovanja. O tome svjedoči i lista deset najboljih ‘sveučilišnih zemalja’ koju čine bez iznimke visokorazvijene države.

Dakle poslije SAD-a koji je na vrhu liste, slijede Švedska, Švicarska, Kanada, Danska, Finska, te Nizozemska, Australija i Singapur. Listu deset zemalja s najkvalitetnijim sveučilišnim obrazovanjem zaključuje Velika Britanija.

Izdvojeni članak

Deset najstarijih sveučilišta na svijetu

Hrvatska na niskim granama po Australcima

‘Universitas 21’ je međunarodna sveučilišna mreža, osnovana s ciljem suradnje univerziteta diljem svijeta u svrhu zajedničkog strateškog promišljanja o globalnim pitanjima 21. stoljeća.

Kriteriji po kojima su sveučilišta ocjenjivana su resursi, ambijent, povezanost sveučilišta u zemlji, kao i sa sveučilištima u drugim zemljama te rezultat obrazovnog sistema, koji je bio ujedno i najvažniji kriterij.

Hrvatska je dakle po navedenim kriterijima tik uz obrazovne sisteme u Meksiku (43.) te Turskoj (45.), dok su ispred nas sve zemlje Europske unije, koje su istraživanjem bile obuhvaćene, kao i sve susjedne. Srbija je na 32., Mađarska na 34., Italija je zauzela 29. poziciju, a Slovenija drži visoko 23. mjesto.