Pretraga

Hrvatski studentski zbor podupire alternativno rješenje Zakona o HKO-u

A- A+

Od 7. ožujka otvoreno je javno savjetovanje o Nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru. Kao što smo već pisali, u javnoj se raspravi nalaze dva prijedloga za razinu 7 HKO-a koja je Sveučilištu u Zagrebu, predlagatelju ustavne tužbe (zbog koje je i došlo do izmjene zakona), bila najspornija zbog iste razine stručnih i sveučilišnih diplomskih studija. Hrvatski studentski zbor oglasio se putem priopćenja o dva rješenja koja su ponuđena u javnoj raspravi.

I dok se Vijeće studenata veleučilišta u visokih škola, koordinativno tijelo studentskih predstavnika veleučilišta i visokih škola u RH, zalaže za glavni prijedlog u javnoj raspravi, Hrvatski studentski zbor ima drugačije mišljenje.

Hrvatski studentski zbor, koordinativno tijelo studentskih zborova visokih učilišta definirano Zakonom o studentskom zboru i drugim studentskim organizacijama, danas je objavio priopćenje o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru i vlastitom stavu oko prijedloga u javnoj raspravi. Priopćenje HSZ-a prenosimo u cijelosti:

Izdvojeni članak

Uključite se u javnu raspravu o Zakonu koji će odrediti položaj 55.000 studenata u Hrvatskoj

Uslijed otvaranja postupka e-savjetovanja o izmjenama i dopunama Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru Hrvatski studentski zbor odlučio se oglasiti i iznijeti neke podatke i stavove koji su bitni za razumijevanje sadržaja i tematike za koje smatramo da su u nekim medijima krivo izneseni.

Prije svega potrebno je naglasiti da je Hrvatski studentski zbor predstavničko tijelo svih studenata i jedini zastupa prava svih studenata u Hrvatskoj. HSZ zauzima stavove koji će biti najprikladniji za čitavu studentsku zajednicu i sustav visokog obrazovanja u RH.

Hrvatski studentski zbor podupire alternativnu verziju prijedloga Ministarstva znanosti i obrazovanja kojom se razina 7 dijeli na podrazine 7.1., 7.2. i 7.3. Ovdje je važno naglasiti kako se niti jedna skupina studenata time ne stavlja u nepovoljan položaj. Obje vrste studija se zadržavaju na 7. razini, dok predložene podrazine služe prije svega jasnijem naglašavanju temeljnih različitosti u izvođenju ovih studija, koje nepobitno postoje. Time će se podići transparentnost ostvarenih kvalifikacija prema tržištu rada. Također, ne dolazi niti do lošijeg statusa studenata pri europskoj radnoj ili studijskoj mobilnosti jer se svi studiji referenciraju na 7. razinu Europskog kvalifikacijskog okvira, što je dovoljno da svi dionici u Europi i Hrvatskoj jasno prepoznaju da se radi o drugom ciklusu visokog obrazovanja.

U određenim izjavama medijima navode se problemi pri “horizontalnoj i vertikalnoj prohodnosti“ što je u potpunosti neutemeljeno i nejasno je što bi uopće ti problemi bili. Vertikalna prohodnost se odnosi na napredovanje kroz različite razine obrazovanja (osnovna škola pa srednja škola pa fakultet, npr.) te je taj slijed jasno definiran u obje varijante prijedloga. Horizontalna prohodnost se odnosi na mogućnosti promjene vrste obrazovnih programa na istoj razini, a mogućnosti mijenjanja vrste studija su također jednake u obje verzije prijedloga. Iz toga je jasno da nema nikakvog različitog utjecaja niti na vertikalnu niti na horizontalnu prohodnost sustava koje HSZ obje snažno podupire.

Zaključno je važno naglasiti da se ovdje radi o sudbini svih 160 000 studenata u Hrvatskoj koji trenutno studiraju. Stoga pozivamo sve studente i čitavu zainteresiranu javnost da se uključe u e-savjetovanje i da daju svoje mišljenje kako bi se donio što bolji zakon o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru, stoji u priopćenju Hrvatskog studentskog zbora.