Pretraga

Kad kao student pokreneš posao, evo što trebaš imati na umu

A- A+

Iako su mnogi uspješni biznismeni i multimilijarderi zbog pokretanja posla odustali od škole, studiranje i vlastiti biznis mogu se uskladiti. No pritom morate imati na umu da ćete se žrtvovati više od svojih kolega koji rade preko studentskih ugovora ili onih kojima roditelji šalju džeparac.

forwardthinking.ashford.edu

S obzirom da pokretanje i vođenje vlastitog posla nije nimalo lagano, dosta današnjih uspješnih biznismena poput Marka Zuckerberga, Billa Gatesa ili Richarda Bransona odustala je od školovanja. Iako je njima to pošlo za rukom, ne radi se o laganom koraku, a još teže je uz pokretanje vlastitog posla i studirati. Zak Malamed nedavno je pokrenuo Student Voice te je odlučio podijeliti sa čitateljima Elite Dailyja nekoliko misli koje bi volio da je znao prije nego što se upustio u poslovanje uz studiranje. Pogledajte što čeka svaku mladu osobu koja se još na fakultetu odluči baciti u poslovne vode.

Izdvojeni članak

Djevojci dosadilo brbljanje, pa pokrenula društveni eksperiment ‘Big Talk’

Živiš i udišeš posao

Kod nas prosječno radno vrijeme traje od osam do četiri sata, a uzmemo li u obzir da studenti većinom ne rade puno radno vrijeme, ograničit ćemo se na 38 do 40 sati tjedno. U tom razdoblju nemate vremena za društveni život ili fakultetske obaveze. No kad ste još sami sebi poslodavac, kao i još nekolicini radnika, ne računajte na slobodan vikend, okupljanja, ispijanje kava i izlaske kao što ste do tada mogli. Pripremite se da ćete živjeti i udisati posao, pa čak i kad uzmete slobodnog vremena za sebe, mislit ćete o poslu.

Posao pa škola

Morate biti svjesni da će vam ocjene početi patiti, posao će vam uvijek biti ispred fakulteta i često ćete morati odustati od izlaska na ispit jer vam se kosi s važnijim obavezama koje vam obećavaju dobit. Već tad će vam se lista prioriteta dobrano izmijeniti.

Izdvojeni članak

Mlada novinarka pokrenula Chummunity: Dvadeset autora po narudžbi piše klijentima personalizirane priče

Odustajanje od studija uvijek će vam se motati po glavi

Nemalo puta će vam na pamet pasti kako bi bilo sasvim u redu da odustanete od studija. Kad vam posao zađe u ozbiljniju fazu, pomislit ćete kako je za vašu budućnost bitniji nego edukacija. No ne odustajte sve dok imate snage balansirati na obje strane. Koliko god je važno iskustvo u radu, ne treba zanemariti ni beneficije koje vam donosi studiranje.

Žrtvovanje društvenog života

Kao što smo već naveli, studentu biznismenu prvo što će patiti jest društveni život. Više se nećete moći dogovoriti za kavu, izlazak ili neko druženje sa svojom ekipom u par minuta kako je to bilo nekada. Morat ćete rezervirati termine kad nemate sastanke ili kakve druge obaveze, što ne znači da će biti često.

Izdvojeni članak

Steve Jobs vlastitoj je djeci strogo kontrolirao korištenje Appleovih proizvoda

Morate uzimati pauze

Svatko treba s vremena na vrijeme pauzu, a ako se preforsirate, napravit ćete više štete nego koristi. Imajte to na umu svaki put kad osjetite da pucate po šavovima i da ste premoreni. To vas ne čini slabima, nego ljudima.

Morate steći određene komunikacijske vještine

Nijedan biznismen koji ima problema u komunikaciji ne može biti uspješan. Nebitno kojim poslom se bavili, komunikacija vam mora biti na pristojnoj razini, bilo da se obraćate zaposlenicima, klijentima ili partnerima.

Ego veći od posla

Zadnje, ali ne i najmanje važno, ne dozvolite da vam ego poleti u zrak te naraste više nego što vam je posao uspješan. Nitko ne voli raditi s umišljenim studentima koji misle da su osvojili svijet jer su kao mladi imali dovoljno sposobnosti i hrabrosti pokrenuti vlastiti posao. Također ne preuzimajte sve zasluge jer nijedan poslodavac nije uspješan bez jednako dobrih zaposlenika. Budite prizemni čak i kad znate da ste postali netko i nešto.