Pretraga

Kamatarenje studenata: Pretjerani troškovi za svečanu promociju na fakultetima

A- A+

Svaki student pri upisu na neki fakultet jedva čeka svečanu promociju kada će mu dekan uručiti diplomu za koju se mučio dugi niz godina. Ponosni diplomanti najčešće pozovu roditelje te prijatelje kako bi im pružili potporu prilikom dodjeljivanja diplome, što vuče ponekad i veći financijski trošak. Koliki će on biti, ovisi od fakulteta do fakulteta, a mi smo provjerili na nekoliko zagrebačkih studija iznose koje diplomanti moraju uplatiti da bi prisustvovali promociji.

Nakon tri, pet ili više godina studiranja slijedi svečana promocija na kojoj svaki prvostupnik ili diplomant puca od ponosa zajedno sa svojim pratnjama. Toge, kape i bedževi uobičajeni su za dodjelu diploma, ali se često pretjera s cijenom, pa se za tih nekoliko sati zna izdovojiti poveći iznos. Usporedili smo troškove promocije na nekoliko zagrebačkih fakulteta, a u nastavku provjerite tko dobiva diplomu besplatno, a tko za tu prigodu fakultetu plaća i do 700 kuna.

Izdvojeni članak

Prosvjedovali zdravstveni djelatnici: Nemaju staž, pa ni licencu za rad

Fakulteti na kojima su promocije besplatne

Na Građevinskom, Prometnom te Medicinskom fakultetu diplomanti ne plaćaju promociju, drugim riječima pristupaju dodjeli diploma besplatno. Međutim studenti Fakulteta prometnih znanosti za troškove završnog rada uplaćuju 300 kuna, u što je uključen i trošak izradu diplome. Na Medicini je, pak, najam toge i kape potpuno besplatan, no studenti plaćaju diplomu 100 kuna, dok je na Građevinskom fakultetu i izrada diploma, kao i svečana promocija besplatna.

Bivši studenti medicine odlaze s diplomama u rukama, ali ne zadržavaju kape kao uspomene na najsretniji dan u svom školovanju, dok druga dva fakulteta dopuštaju zadržavanje istih.

Izdvojeni članak

Prevara: Studente u Puli upisivali na studij za medicinske sestre i fizioterapeute, a diplome im neće vrijediti

Troškovi najma toga, kapa i izrade diploma

Diplomanti na Filozofskom fakultetu također na dodjeli diploma iznajmljuju toge i kape, koje po završetku svečanosti vraćaju. Promociju plaćaju 400 kuna, u što je uračunat najam kao i izrada diplome.

Fakultet političkih znanosti za troškove izrade diplome, kape i dopunske isprave traži iznos od 270 kuna, dok na Pravnom fakultetu promocija iznosi 200 kuna. Međutim magistri prava na dodjeli diploma ne oblače toge, a ujedno je i jedini fakultet na kojemu se za taj događaj ne nose kape. Što se tiče izrade diploma, na hrvatskom jeziku je 250, dok je na latinskom 350 kuna.

Izdvojeni članak

Zašto Pravni fakultet u Zagrebu uz maturu provodi dodatan ispit?

ZVU je rekorder u cijeni

Zdravstveno veleučilište je po pitanju cijene promocije rekorder. Po završetku nekog od šest smjerova ovog Veleučilišta, inženjeri za sat vremena provedenih u togi i s kapom na glavi izdvajaju čak 700 kuna. Iznos obuhvaća i izradu diplome, kao i bedž koji je vrsta uspomene na promociju, jer se toga i kapa vraćaju odmah nakon dodjele.

Budući da su razlike u cijenama od fakulteta do fakulteta jako velike, mnogim studentima nije jasno zašto plaćaju tolike iznose. S Medicinskog fakulteta su nam potvrdili da je izrada diplome u cijeloj Hrvatskoj 100 kuna, dok s Građevine tvrde da je besplatna. No neusklađenosti spomenutih troškova na zagrebačkim fakultetima samo je jedan u nizu problema s kojim se suočavaju današnji studenti i diplomanti.