Pretraga

Kuhanjem obroka iz menzi studenti bi potrošili i do sedam puta veći iznos

A- A+

Nakon dugog niza godina studentima su porasle cijene u menzama, odnosno MZOS je odlučio smanjiti postotak kojim subvencionira obroke u studentskim restoranima. S obzirom na nove cijene, odlučili smo provjeriti koliko bi na jedan meni obrok studenti potrošili kad bi ga sami pripremali.

Foto: srednja.hr

Nakon što je u veljači na snagu stupio novi Pravilnik o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na pokriće troškova prehrane studenata, mnogi su negodovali jer su ih dočekale nove cijene i nova pravila po kojima se mogu hraniti u menzama. S obzirom da je dosta halabuke podiglo MZOS-ovo smanjenje postotka subvencioniranja, odlučili smo provjeriti koliko bi studenti potrošili novca da sami spremaju obroke koje u menzama dobiju po posebnoj cijeni.

Izdvojeni članak

Kad vam mogu stopirati sredstva na X-icama, ali i što možete napraviti da biste jeli više obroka u menzama

Prije nešto više od godinu dana došli smo do izračuna da studentska populacija koja se svakodnevno hrani u menzama po obroku uštedi i do 50 kuna. No, zahvaljujući novom Pravilniku ponovno smo se bacili na usporedbu.

Meni plus dva soka i kolač za 13 kuna

Kao primjer uzeli smo jedan od mesnih menija koji sadrži juhu od gljiva, pohanu svinjetinu, varivo od kelja, salatu od kiselih paprika, tri šnite kruha te bananu. S obzirom da se radi o meniju, cijena iznosi 22,60 kuna, no kako MZOS ovaj tip obroka subvencionira sa 71,24 posto, studenti plaćaju svega 6,50 kuna. No doda li student i jedan kolač (pet kuna) i dva soka (dva puta po četiri kune), to jest namirnice koje MZOS subvencionira s 50 posto, ukupan račun koji ćesiti na izlasku iz menze platiti jest 13 kuna.

No, kad bi se odlučili istim obrokom počastiti u vlastitom domu, odnosno da sami kupuju namirnice i kuhaju, troška bi bio zamjetno veći.

Izdvojeni članak

Doziranje mesa i voća u menzama: Ne radi se o novom pravilu, a studenti bi trebali brojati obroke u danu

Spravljanjem u svojoj kuhinji preko sedam puta skuplje

Navedenu kombinaciju jela koje bi jedan student uzeo u menzi potražili smo po trgovačkim lancima te pronašli najpovoljnije cijene. Pošli smo od činjenice da je kuhinja u kojoj će spravljati hranu potpuno prazna.

Uzmete li u obzir da vam za pohanje svinjetine trebaju jaja, brašno, mlijeko i krušne mrvice i za prženje ulje, popis namirnica koji trebate kupiti u trgovini se lako produži. S tim da začine nismo ubrojali u račun. Umjesto kolača poput čokoladnih kocki, čiji bi pripravak sam došao nekoliko desetaka kuna, izabrali smo američke čokoladne kekse po akcijskoj cijeni od 7,49 kuna.

Ukupna cifra koja bi vas na blagajnama dočekala popela se na 77 kuna. Mana je u tome što primjerice ne možete kupiti dvoje jaja, 10 dag brašna ili decilitar ulja. No, gledano s druge strane, sve te namirnice koje ne potrošite u cijelosti na pripravu obroka ostaju u vašoj kuhinji za drugu upotrebu.

Međutim, studenti zbog obaveza na fakultetima, predavanja i učenja imaju vrlo malo vremena i volje za kuhanjem, stoga mnogima i nije u interesu nakupljati namirnice koje će im vrlo vjerojatno propasti.

Zaključak je da i s povišenim cijenama, odnosno smanjenom subvencijom od strane MZOS-a, studenti se još uvijek i više nego povoljno hrane u menzama. A da ni ne uspoređujemo koliko biste ovakav obrok platili u nekom od zagrebačkih restorana.