Pretraga

Mate Rimac putem Facebooka iskritizirao hrvatske studentske formule

A- A+

Mladi poduzetnik Mate Rimac pohvalio je natjecanje američke Vlade u kojem izazivaju 16 sveučilišta da redizajniraju Chevrolet Camaro u hibridni-električni auto koji će smanjiti negativni utjecaj na okoliš. Tim povodom je iskritizirao studentske ekipe FSB Racing team i Riteh Racing Team jer i dalje koriste motore s unutarnjim sagorijevanjem, umjesto da pređu na električne bolide.

Izdvojeni članak

FSB Racing Team: Fesbovci se svojom formulom utrkivali na Silvestoneu

EcoCAR 3 je natjecanje američkog odjela za energiju pod serijom natjecanja naprednih tehnologija vozila. Odjel je izazvao 16 američkih Sveučilišta da pretvore Chevrolet Camaro u hibridni-električni automobil koji će smanjiti negativni utjecaj na okoliš, ali u istom trenutku zadržati snagu i performanse očekivane od ikonskog američkog auta. Mate Rimac, kreator najbržeg električnog auta na svijetu, podijelio je video natjecanja i iskoristio priliku da iskritizira hrvatsko obrazovanje i studente.

– To je edukacija. Ovi ljudi rade upravo ono što bi radili u Rimac Automobili dok mladi hrvatski inženjeri većinu vremena nemaju pojma o naprednim auto tehnologijama te alatima i procesima potrebnima da se proizvedu – barem ne kroz formalnu edukaciju. U istom trenutku, sve hrvatske ekipe Formula poput FSB Racing team i Riteh Racing team i dalje rade na motorima s unutarnjim sagorijevanjem. Inženjeri bi trebali kreirati budućnost, a ne raditi na prošlosti. Probudi se Hrvatsko!, piše Mate Rimac na svojem Facebooku.

Dok se Rimac trudi pojasniti javnosti i studentima da se nalaze pred velikim izazovima, to u Americi uopće nije dilema. Direktor odjela za energiju u videu koji je Rimac podijelio, pojašnjava da se Amerika nalazi pred kritičnim izazovima. To su izazovi potrošnje gorive, emisije stakleničkih plinova i zagađivača zraka, stoga im je potrebna napredna auto tehnologija na cesti i vozila koja će konstantno napredovati.

– Rekao sam nekoliko puta tijekom predavanja na Sveučilištima i u
intervjuima da ću osobno podržati ekipe koje se usmjere na električne
bolide. Čini se da me ne slušaju. Moj posao nije educirati studente(npr.
američka Vlada to radi u video prilogu koji prilažem), ali bio bih jako sretan kada bi mogao pomoći i usmjeriti ih, komentira Rimac prijedloge svojih prijatelja da sponzorira neku od ekipa.

Video koji je Rimac podijelio