Pretraga

Mostarci ne strahuju od gubitka studenata zbog pristupanja Hrvatske u EU

A- A+

Na mostarskom sveučilištu je u posljednjih pet godina fakultet upisalo preko 2 500 Hrvata, s tim da se svake akademske godine prijavljivalo sve više kandidata. Spomenuto Sveučilište je nedavno objavilo upisne kvote za iduću akademsku godinu s malom izmjenom, to jest Hrvati su po prvi put smješteni u kategoriju stranih studenata. Kako se do pristupanja Hrvatske Europskoj uniji sitno broji, doznali smo očekuju li i pripremaju li se mostarski fakulteti na mogući gubitak svojih studenata koji bi pohrlili u susjednu zemlju po diplomu iz EU.

www.sve-mo.ba

U proteklih pet godina Sveučilište u Mostaru je postalo bogatije za  2 517 hrvatskih studenata. Drugim riječima iz godine u godinu raste broj onih koji se odlučuju privremeno nastaniti u susjednu BiH te steći fakultetsko obrazovanje na nekom od mostarskih studija. S obzirom da Hrvatsku od ulaska u Europsku uniju dijeli manje od dva dana, provjerili smo s prorektorom mostarskog univerziteta Vojom Višekrunom očekuju li pad broja studenata koji će krenuti u našu državu po diplomu iz EU.

Izdvojeni članak

Upisne kvote na Sveučilištu u Mostaru: Hrvati po prvi put među stranim studentima

Uopće neće doći do smanjenja broja studenata

– Mislim da neće doći do naglog opadanja studenata koji žele i koji studiraju na našem Sveučilištu. Čak što više mislim da uopće neće doći do opadanja njihovog broja, istaknuo je Višekruna.

U prijašnjim razgovorima prorektor mostarskog sveučilišta nam je objasnio kako će se na njihovim fakultetima Hrvati po prvi put svrstavati među strane studente, no da prilikom upisa ne bi trebali biti nikakvih izmjena ili problema. U akademskoj godini 2012./2013. čak 644 studenta na Sveučilištu došlo je iz Hrvatske, a iduće godine natječu se zajedno s ostalim strancima za 1 024 upisna mjesta na 11 fakulteta.

Studenti iz BiH i do sada su mahom odlazili u inozemstvo u potrazi za što kvalitetnijim visokim obrazovanjem, a najbolji primjer je njih skoro 900 na Sveučilištu u Beču. Međutim, od stranih studenata u Mostaru najviše ih je dolazilo iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore pa postoji mogućnost da će se susjedi radije odlučiti za Hrvatsku zbog pogodnosti koje ih očekuju steknu li diplomu u članici EU.

Izdvojeni članak

Sveučilište u Mostaru: Za nas Hrvati nisu strani studenti

Ostat ćemo konkurentni povećanjem kvalitete studiranja

– Teško je nekog zadržati kad odluči negdje drugo studirati. Prema tome mi ćemo i dalje nastaviti raditi na promidžbi Sveučilišta i poduzimati sve aktivnosti koje povećavaju kvalitetu studiranja i na taj način ostati konkurentni, objašnjava Višekruna.

Što se tiče promjena oko upisa Hrvata na mostarsko Sveučilište do kojih bi moglo doći nakon 1. srpnja, prorektor Višekruna misli da će eventualne izmjene, ako do njih uopće dođe, biti na strani kvalitetnih studenata.

Sljedeće akademske godine stranci iz ostalih zemalja članica Unije će biti jednakopravni konkurenti Hrvatima na svim fakultetima u državi, no u Mostaru zbog potonjeg ne predviđaju veću navalu na svoje fakultete od dosadašnje. Prorektor je za kraj dodao kako treba pričekati da vrijeme i događaji pokazati koji će trendovi prevladati.