Pretraga

Na ALU studenti pokrenuli svoj časopis – evo kako izgleda prvi broj

A- A+

Časopis Skica je studentski projekt kojeg osmišljavaju, pišu, ilustriraju i uređuju studenti preddiplomskih, diplomskih i postdiplomskih studija Akademije likovnih umjetnosti. Časopis studentima daje medijski prostor u kojem se mogu slobodno izražavati, a naglasak je na umjetničkom području.

Facebook

Izdan je prvi broj časopisa Skica kojeg su pokrenuli studenti Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Projekt je u potpunosti studentski, časopis osmišljavaju, pišu, ilustriraju i uređuju studenti preddiplomskih, diplomskih i postdiplomskih studija Akademije. Već je prvi broj izazvao velik interes, iako je u početku bio namijenjen primarno studentima Akademije, a planira se i širenje čitalačke publike.

Izdvojeni članak

Velika obljetnica jednog od najstarijih studentskih časopisa u Hrvatskoj

Studentska platforma za umjetnički dijalog

Da se pokrene studentski časopis, potrebno je puno volje i vremena, znaju svi koji su pokušali, a da bi nastala Skica, bilo je nekoliko faktora koji su utjecali na to da se skupi jedna entuzijastična ekipa i pokrene časopis studenata. 

– Kao prvo, sam časopis kao medij, bez obzira na svu tehnologizaciju naše svakodnevice, i dalje je jako moćno sredstvo komunikacije te je bilo pomalo neobično što ga jedna umjetnička akademija, koja bi trebala komunicirati ideje koje stvara s okolinom na sve raspoložive načine, još uvijek nema. Nadalje, htjeli smo i stvoriti neku aktivnost na Akademiji, studentski projekt, koji bi kontinuirano povezivao studente svih odsjeka, doveo ih međusobno u dijalog, potaknuo na osvrtanje na stanje umjetnosti u društvu, kritičko razmišljanje, stvorio platformu za daljnje projekte i suradnju, ali i neopterećeno druženje. Bilo je potrebno par kava kako bi idejno stvorili projekt i ne mogu reći da cijela avantura s izdavanjem prvog broja nije bila jako uzbudljiva i zabavna, kaže član uredništva, Ivan Barun. 

Časopis u potpunosti stvaraju studenti, ali su od profesora i same Akademije dobili podršku od samog početka projekta. 

– Tu staje njihova intervencija, na čemu smo im i mi zahvalni, jer je dobro imati projekt koji je isključivo studentski, gdje se studenti mogu slobodno izražavati, tim više što je riječ o umjetničkom području, komentira Ivan. 

Ivan Barun|privatna arhiva

Izdvojeni članak

Studenti TTF-a osnovali prvu studentsku zadrugu Fabric8 co-op u Hrvatskoj

Široka publika

Ovaj je prvijenac stoga studentski rad, a autorica naslovnice i drugih poslanih vizuala je Tea Jurišić. Ipak, nije nemoguće da se na zamolbu uredništva u Skici nađe i neki profesorski tekst. U stvaranju prvog broja sudjelovalo je preko trideset studenata, što je uključivalo sedmeročlano uredništvo te novinare, ilustratore i fotografe. 

– Otvoreni smo i za suradnju sa studentima s drugih srodnih fakulteta i akademija. Nadamo se da će se još ljudi pridružiti ekipi u sljedećim brojevima!, dodaje Ivan. 

Kako se radi o početcima časopisa, plan je bio vidjeti kako će se projekt razvijati i zato je prvi broj bio namijenjen prvenstveno studentima Akademije, a kasnije i za širu publiku. 

– Mogu reći da je interes za prvi broj Skice puno veći nego što smo očekivali, i to ne samo od studenata drugih fakulteta, već i šire, što nas jako veseli. Studenti Akademije imaju stvari koje žele iskomunicirati s okolinom, bilo tekstom, bilo slikom – Skica je tu da im u tome pomogne!, komentira Ivan. 

Drugi broj časopisa se već priprema, a bavit će se temom suradnje umjetnosti te njezine važnosti. U planu je i povećanje udjela autorskog vizualnog sadržaja u Skici, kao i povećanje nekonvencionalnih i eksperimentalnih elemenata. 

– Što će to biti, ne mogu još otkriti! No kao što ime sugerira, Skica je skica, skica za časopis, slobodna forma, čiju svježinu želimo kultivirati. Tako da joj dopuštamo da nas u budućnosti i ona sama iznenadi!, kaže Ivan. 

Ovaj tim od tridesetak studenata želi nastaviti s izdavanjem časopisa, a želja im je da godišnje izdaju dva broja – na kraju zimskog i ljetnog semestra, kako bi manji broj studenata Akademije, u odnosu na druge fakultete, tijekom semestra imao dovoljno vremena za pripremu i izradu časopisa od osamdesetak stranica.

Ivan Barun|privatna arhiva

Ivan Barun|privatna arhiva