Pretraga

Nepoštivanje Bolonje: Usmeni ispiti za studente su najveća muka i traže njihovo ukidanje

A- A+

Hrvatska je Bolonjsku deklaraciju potpisala 2001. godine, a Bolonjski sustav uveden je na sve naše fakultete četiri godine kasnije. Ipak, nakon skoro desetljeća ‘vladanja’, po Hrvatskim fakultetima se ne provodi Bolonja u pravom smislu riječi. Više se radi o hibridima koji nastaju na različitim visokim školama. Jedno od pravila da se ukidaju usmeni ispiti prekršeno je na brojnim fakultetima, a upravo je to jedna od najvećih zamjerki koju studenti ističu.

stpatrickspress.blogspot.com

Kad bi se pitalo većinu studenata, ali i pridržavalo svih pravila koja donosi Bolonjsku sustav, usmeni način ispitivanja na hrvatskim fakultetima davno bi postao povijest. No, ne pita se studente, niti se na našim fakultetima provodi Bolonja u punom  smislu riječi. Stoga su na brojnim visokim školama po Hrvatskoj, uz pismene, još uvijek zadržani i usmeni ispiti. Ekonomski fakultet, Fakultet političkih znanosti, Filozofski ili Pravni fakultet samo su neke od sastavnica zagrebačkog Sveučilišta na kojima studenti i dalje moraju odgovarati pred profesorima kako bi položili ispite, no to im baš i ne ide niz dlaku. Odlučili smo potražiti mišljenja nekoliko studenata kako bismo doznali postoji li na njihovim fakultetima kolegiji koje odgovaraju usmeno i što imaju protiv takvog načina ispitivanja.

Izdvojeni članak

Dugogodišnja tradicija: U školu idu pod maskama da izbjegnu usmeno ispitivanje

Više stresa i manja objektivnost profesora

– Ne samo da sam se susrela s usmenim ispitima, nego smo samo na diplomskoj razini imali nekoliko kolegija za čije polaganje smo morali odgovarati. Mada neki profesori tvrde da je njihove predmete moguće samo položiti usmenim putem, mislim da se samo radi o nedostatku volje, rekla nam je Ana sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta dodajući kako su joj usmeni ispiti mrski jer je tada pod većim stresom, ali su i profesori manje objektivni.

Ni studenti Ekonomije u Zagrebu nisu pošteđeni usmenih. Čak imaju i nekoliko kolegija za čije polaganje moraju proći pismeni, ali potom i usmeni način provjere. – Nije mi problem položiti usmeni ispit, ali mi je problem što dva puta moram prolaziti muku oko polaganja istog kolegija. Nije u redu da na nekim fakultetima uopće nema usmenih, a mi na njih nekoliko moramo izlaziti na pismeni i usmeni dio. Naravno ako pismeni prođeš, a usmeni padneš, onda te vrate ponovno i na pismeni, govori nam Petra koja će uskoro krenuti na četvrtu godinu Ekonomskog fakulteta.

Izdvojeni članak

Neočekivano: Padanje ispita dobra je metoda učenja

‘Ako već imamo Bolonju, onda se ista treba i provoditi’

Iako u manjini, na Fakultetu političkih znanosti također postoje ispiti koje studenti moraju polagati usmenim putem. – Sjećam se da smo na prvoj godini engleski jezik odgovarali tek kad smo položili pismeni dio. Ali to mi ima nekog smisla kako bi profesorica mogla bolje ocijeniti kako nam jezik uopće leži. No, na drugoj godini smo imali kolegij Mediji i javnost i nikako mi nije bilo jasno zašto je ispit bio koncipiran na način da smo pisali esej i odgovarali usmeno. Ako već imamo Bolonju, onda se ista treba i provoditi, to jest ukinuti usmene svima, a ne da opet sve ovisi o volji profesora, istaknula je studentica novinarstva Marijana.