Pretraga

Nova odgoda Fakultetskog vijeća: Alternativne činjenice uprave Filozofskog fakulteta

A- A+

Problemi na Filozofskom fakultetu u Zagrebu nastavljaju se i nakon jučerašnjeg Fakultetskog vijeća, koje je o.d. dekana Željko Holjevac prekinuo, jer su članovi Vijeća odbili dnevni red koji je pripremila uprava FFZG-a. Čelnici Filozofskog tvrde kako je sjednica prekinuta zbog morala i prava, a ne zato što im se učinilo kako je većina članova Fakultetskog vijeća za njihovu smjenu.

foto: Ivan Božić|srednja.hr

Izdvojeni članak

Rektor Boras napustio brod koji tone: Nemirno more FFZG-a zamijenio mirnom lukom Učiteljskog fakulteta

Filozofski fakultet u Zagrebu još od prošle akademske godine nije održao konstruktivnu sjednicu Fakultetskog vijeća. Blokada je počela zbog sukoba studenata i dijela profesora s bivšim dekanom Previšićem, kojeg je nakon pritiska javnosti Senat Sveučilišta u Zagrebu suspendirao u listopadu prošle godine. Nakon toga, za obnašatelja dužnosti dekana imenovan je Željko Holjevac, a Senat je postavio i obnašatelje dužnosti prodekana.

Službeni cilj novog dekanata FFZG-a bio je što prije riješiti problem sa Studentskim zborom te organizirati Fakultetsko vijeće i autonomno izabrati nove čelnike fakulteta. Fakultetsko vijeće pokušali su organizirati u prvom semestru, ali dio članova nije htio sudjelovati u izboru novog dekana bez predstavnika studenata, koji su izabrani tek na ponovljenim izborima u prosincu prošle godine.

Nakon što su odabrani i studentski predstavnici u Vijeću, napokon su ostvareni svi potrebni uvjeti pa je u utorak održana dugo očekivana sjednica. Iako se predviđalo da će trajati satima, sjednica je prekinuta već nakon dva sata rasprave. Većina članova glasala je protiv pripremljenog dnevnog reda, a o.d. dekan odbio je ponuditi na glasanje drugi prijedlog, prema kojem bi se odmah na početku išlo u rješavanje ustroja FFZG-a.

Cijelu izjavu članova ‘Inicijative za Filozofski’ o prekinutoj sjednici Fakultetskog vijeća možete pročitati u našem jučerašnjem tekstu, a izjavu obnašatelja dužnosti dekanata Filozofskog pročitajte u nastavku.

Izdvojeni članak

Težak poraz rektora Borasa: Filozofski je naš uvjerljiv na studentskim izborima

Izjava Uprave Filozofskog fakulteta u povodu neodržane sjednice Fakultetskog vijeća 31. siječnja 2017.

Na sjednici Fakultetskoga vijeća Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu 31. siječnja 2017. članovi Vijeća su raspravljali gotovo dva sata o dnevnome redu. O. d. dekana izv. prof. dr. sc. Željko Holjevac predložio je dnevni red u kojem bi se najprije riješile sve zaostale točke koje su se nagomilale tijekom mjeseci otkada skupina članova Vijeća i zamjenika članova, koji su se nazvali “Inicijativom za Filozofski”, ne prihvaća sudjelovati na sjednici ako se ne ispune njihovi ultimativni zahtjevi. Isprva je to bilo razrješenje dekana, zatim zahtijevanje da se u Vijeće uključe predstavnici studenata čiji je izbor zbog uočenih nepravilnosti pri reviziji i postupku nadzora Ministarstva i Sveučilišta Senat bio poništio, a danas, kada se je privremena Uprava  pobrinula da se po propisima provedu novi studentski izbori i kada se je Vijeće po svem trebalo smatrati potpunim i regularnim, postavljen je zahtjev da se prije 400-injak nagomilanih točaka redovitih poslova moraju riješiti njihove ultimativne točke.

Tim bi točkama Inicijativa stavila u pitanje odluke Senata, osobito onu o imenovanju o. d. prodekana, zatim povjerenje o. d. dekanu, a zatim smijenila po kratkom postupku predstavnike Fakulteta u Senatu i izabrala svoje članove za predstavnike, sve na jednoj sjednici Vijeća, i to prije svih redovitih točaka o kojima ovise sudbine stotina ljudi. U raspravi su se javljali predstavnici Inicijative, predvođeni prof. dr. sc. Meri Tadinac, koji su inzistirali na tome da se njihov prijedlog dnevnoga reda stavi na glasovanje, kao i drugi članovi Vijeća koji su molili da se, u skladu s prijedlogom o. d. dekana, prvo obave redovite točke jer to predstavlja dug prema stotinama kolegica i kolega nastavnika i studenata i mnogo će kraće trajati od rasprave o stanju na Fakultetu i preustroju Uprave.

O. d. dekana nekoliko je puta pozivao članove Vijeća da prihvate da se zaostale nagomilane točke prioritetno riješe i jasno izjavio spremnost da se potom može raspravljati o povjerenju njemu i članovima privremene Uprave, da je spreman sjednicu voditi dok se sve zatražene točke ne rasprave te da će prihvatiti sve zaključke većine na Vijeću koji neće proturječiti zakonu, statutima Fakulteta i Sveučilišta i propisanim procedurama. Na sjednici je postalo vidljivo da je usmjeravanje tijeka sjednice bilo precizno pripremljeno na prethodnim sastancima Inicijative.

Nakon što je većinom glasova odbijen prijedlog dnevnog reda, prema kojem je  trebalo najprije riješiti zaostale predmete, a tek potom se upustiti u raspravu o spornim pitanjima,  o. d. dekana smatrao je nastavak rada sjednice moralno i pravno upitnim. U moralnom pogledu neprihvatljivo je da se, nakon što su se stekli uvjeti za regularno rješavanje zaostalih točaka, stotine ljudskih sudbina i dalje drže kao taoci i sredstvo za pritisak u rješavanju pravno dvojbenih zahtjeva koji su artikulirani prije i izvan tijeka same sjednice.

Prioritetno rješavanje nagomilanih predmeta bilo je potrebno i zbog zakonskih rokova u postupcima izbora u zvanja, stjecanju doktorata znanosti i sl. Zbog toga o. d. dekana nije na današnjoj sjednici Vijeća dao prijedlog prof. dr. sc. Tadinac na glasovanje, nego je pozvao članove Vijeća da još jednom promisle o obavezi i važnosti da se sve redovite točke riješe, a potom uđe u otvorenu, po mogućnosti argumentiranu, raspravu o pitanjima stanja na Fakultetu i preustroju Uprave Fakulteta u skladu sa zakonskim i statutarnim propisima.