Pretraga

Objavljen popis 30 europskih sveučilišta čiji studenti najviše zarađuju

A- A+

Na listi 30 najisplativijih sveučilišta u Europi nećemo niti pokušati pronaći hrvatsko. Ako želite da vam se isplati studiranje morat ćete putovati u Švicarsku i prije nego li završite fakultet.

foto: www.debatingeurope.eu

Kako bi provjerili gdje se financijski gledano isplati studirati u Europi, web stranica za usporedbu plača emolument.com provela je istraživanje na čak 5,600 bivših studenata s do 10 godina radnog iskustva, objavljuje businessinsider.com.

Prema rezultatima, na prva četiri mjesta smjestila su se sveučilišta iz Švicarske. Najvišu plaću imaju bivši studenti Sveučilišta u St. Gallenu, oni prosječno zarađuju 180.000 eura godišnje. Sljedeća tri su iz Züricha.

Tek peto je London Business School, a studenti najpoznatijih britanskih sveučilišta Cambridgea i Oxforda nalaze se na 15. i 16. mjestu s godišnjom plaćom od 94.000 eura.

Razlika u plaćama ipak je manja ako se u obzir uzme razlika životnih troškova u Švicarskoj i Britaniji pa autori istraživanja ističu da su primanja diplomanata s fakulteta London Business School zapravo slična kao njihovim kolegama iz St. Gallena.

Ovi podaci posebno su važni za studente koji dižu kredite kako bi diplomirali. S obzirom na to kako se u Hrvatskoj mladi ne zadužuju, već uglavnom njihovi roditelji, valjda niti nije važno da hrvatska sveučilišta ne mogu niti konkurirati.