Pretraga

Plenum i Studentski zbor TTF-a i dalje se ne slažu po brojnim pitanjima

A- A+

Na drugom i posljednjem plenumu studenata TTF-a zatraženo je od Studentskog zbora da odgovore na brojna pitanja o problemima koji su se dogodili na faksu. Odgovor je stigao u zadanom roku, ali čini se da s njime nisu zadovoljni iz Plenuma, koji su i službeno promijenili ime Facebook pagea preko kojeg su prije djelovali kao Inicijativa studenata TTF-a.

Prvi plenum studenata TTF-a foto: Zvonimir Ferina

Izdvojeni članak

Teške optužbe studenata TTF-a, dekanica ih odbacuje i najavljuje da neće dati ostavku

Studentski zbor TTF-a odgovorio je plenumu TTF-a uz uvodnu napomenu da je njihov mandat počeo u akademskoj godini 2015./2016. te da se Zbor sastoji od 11 članova koji su redovno djelovali i obavljali svoje dužnosti te da se i dalje zalažu za prava studenata. Njihov odgovor objavljujemo u cijelosti.

– Do kraja ljetnog semestra akademske godine 2015./2016. te samim time do pojavljivanja problema takozvane apsolventske godine, Studentski zbor nije primio ni jednu primjedbu vezanu uz studentska prava. Sukladno navodima studena Inicijative TTF-a da je donesena odluka ukidanja spomenute apsolventske godine, studenti inicijative TTF-a su se počeli žaliti kako na tu odluku tako i na niz drugih studentskih problema, poslije čega se Studentski zbor intenzivno bavio žalbama kroz sastanke sa studentima i Upravom fakulteta. Naš rad se može pratiti i kroz zapisnike Fakultetskog vijeća gdje se može iščitati naše zalaganje na svakoj održanoj sjednici. Smatramo da svoje dužnosti ispunjavamo i da kolege ne bi trebali zaobilaziti Studentski zbor, kao što je to do sada bio slučaj, već nam se mogu obratiti za bilo kakve probleme i zajednički ih možemo rješavati.

U jednoj od izjava rečeno je da studenti nisu znali tko su njihove predstavnici te se želimo osvrnuti i na to. Do sad nismo zaprimili niti jedno slično pitanje, ali na službenoj web stranici Tekstilno-tehnološkog fakulteta, kao i na danas popularnim društvenim mrežama nalazio se naš kontakt gdje su nam se studenti mogli obratiti, dobiti sve potrebne informacije, ukazati nam na postojeće probleme i dobiti informaciju o svim članovima Studentskog zbora i predstavnicima godina. Studentski zbor TTF-a je održao nekoliko sastanaka u zgradi fakulteta te dva sastanka u zgradi Sveučilišta uz nazočnost pravobranitelja s nezadovoljnim studentima koji danas djeluju u Inicijativi studenata na TTF-u, što opovrgava navode da se ne znaju članovi Studentskog zbora te da isti ne radi svoj posao.

Inicijativu studenata TTF-a u odnosu na ukupan broj studenata TTF-a čini manje od 10 % nezadovoljnih studenata od kojih je većina u statusu ponavljača, što samo govori o željama studenata TTF-a i baca sumnju na iskrenost postupka određene grupacije studenata. Jedino se ova malobrojna skupina studenata izjašnjava kao nezadovoljni studenti koji svojim postupanjem narušavaju ugled studenata.

Želimo svim studentima TTF-a studiranje učiniti uspješnim, još jednom želimo pozvati sve studente na suradnju.

Očitovanje Studentskog zbora TTF-a na izjave Plenuma TTF-a by srednja.hr on Scribd

Izdvojeni članak

Suprotstavljene teze: Student i dekanica TTF-a sučelili se uživo na HRT-u

Inicijativa studenata TTF-a promijenilo je ime Facebook stranice u Plenum Tekstilno-tehnološkog fakulteta te je prvo objavila odgovor Zbora, a potom i odgovorila na njega. Njihov odgovor također objavljujemo u cijelosti. Ispod Facebook objave razvila se rasprava o objavljivanju screenshotova Facebook razgovora s članovima zbora u kojima su vidljiva njihova imena. Plenum TTF je kritičan prema upravi fakulteta koja na službenim stranicama faksa isto objavljuje njihove osobne podatke poput imena i adrese stanovanja.

Prije svega zahvaljujemo na vašem očitovanju. Htjeli bismo skrenuti pozornost da očitovanje nije zatražila Inicijativa, nego sudionici Plenuma.
S obzirom na to da se ne slažemo s vašim tvrdnjama da redovno djelujete i obavljate svoje dužnosti, kao niti da činite sve što je u vašoj moći da osigurate najvišu razinu zaštite studentskih prava, ovim putem ćemo odgovoriti na vaše očitovanje.

Započet ćemo s demantijem vaših izjava da redovno obavljate svoje dužnosti, što zapisnici sjednica jasno demantiraju. Tako imamo podatke da su na sjednici:

15. srpnja 2016. godine prisutna 4 člana,

27. lipnja 2016. godine prisutna 2 člana,

23. svibnja 2016. godine prisutno 7 članova,

20. travnja 2016. godine prisutno 6 članova

18. ožujka 2016. godine prisutno 6 članova,

8. veljače 2016. godine prisutna 3 člana,

18. siječnja 2016. godine prisutno 5 članova,

21. prosinca 2015. godine prisutna 4 člana,

19. listopada 2015. godine prisutna 3 člana.

Takozvana apsolventska godina samo je jedan u nizu problema koji smo pokušali riješiti u dogovoru s vama. Ostali, jednako bitni problemi koje niste naveli su kršenje studentskih prava naknadnim ažuriranjem Studomata, kao i na primjer nedostatan broj mentora na nekim smjerovima gdje kao sudionici zatvorenog sastanka s Upravom fakulteta niste stali na stranu oštećenih kolega/ica, štoviše, tijekom cijelog sastanka se niste uopće oglasili. Izoliranje problematike apsolventskih godina ne možemo drugačije protumačiti nego kao jeftin pokušaj delegitimiranja glasova studenata/ica.

Vaše očitovanje sadrži i sljedeće netočne navode. Kao što je prikazano na slici u prilogu, zatražili smo informacije od nekih članova, no oni su nam odbili odgovoriti na naša pitanja. Tek nakon što smo mjesecima tražili popis članova Studentskog zbora, on je napokon nedavno ažuriran na web stranicama fakulteta.

Uočavamo i nekonzistentnost u vašoj izjavi da su neki članovi inicijative sudjelovali na sastancima u zgradi Sveučilišta uz nazočnost sveučilišnog pravobranitelja, dok kasnije prozivate iste da ne bi trebali zaobilaziti Studentski zbor kao što su to činili do sada.

Opetovanim navođenjem (ili prozivanjem?) članova Inicijative, kao i navođenje ‘slobodnih’ procjena broja sudionika plenuma (i još ‘slobodnije’ procjene statusa studiranja istih), zlonamjerno želite delegitimirati glas studenata koristeći poznatu retoriku o odnosu manjine i većine. Zar su problemi jednog studenta nebitni? Zar student ponavljač godine nema ista prava kao i svi ostali redovni studenti? Zar student kojem je protupravno upisana apsolventska godina nije oštećen?
Uvođenje ovakvih podjela je dodatan razlog zašto smatramo da niste kompetentni obavljati svoje dužnosti. Studentski zbor koji čini razliku između ponavljača i ne-ponavljača, koji će odbacivati legitimne probleme i zahtjeve studenata samo zato što procjenjuje da su ‘manjina’, koji će takvim konstrukcijama delegitimizirati i demonizirati studente nije naš Studentski zbor. Mi zahtijevamo da se na svakog studenta gleda jednako i da su studentska prava za sve, a ne samo neke!

Plenum TTF-a i FFZG-a planiraju zajedničku akciju pred rektoratom s nazivom ‘Sretna penzija’ rektoru Borasu koju u ovoj godini treba navršiti 65. godina te po njenom završetku ići u mirovinu. Rođendanska proslava održat će se 25. studenog u 11 sati ispred sjedišta rektorata na Trgu maršala Tita.