Pretraga

Pobjednik CERC-a 2014: ‘Slučajno ili ne, natjecanja su baš uvijek za vrijeme kolokvija ili ispita’

A- A+

Ivan Katanić jedan je od članova pobjedničkog tima ovogodišnjeg Srednjoeuropskog studentskog ACM natjecanja (CERC 2014). Uz dvoje kolega s FER-a pobijedio je konkurenciju od 79 timova te su se plasirali u finale koje se održava u svibnju u Maroku. Upitali smo Ivana kako se spremao za natjecanje, koliko mu to utječe na studij i što očekuje od završnice.

Pobjednički tim CERC-a 2014. (Ivan Katanić desno)

Zahvaljujući nedavnom uspjehu studenata FER-a na Srednjoeuropskom studentskom ACM natjecanju (CERC 2014.), zagrebačko Sveučilište svrstalo se među institucije koje obrazuju neke od najboljih informatičara na svijetu. Pobjednički tim Ivan Katanić, Stjepan Glavina i Gustav Matula pokazali su se najuspješnijima u rješavanju 12 problemskih zadataka na algoritamskoj osnovi u programskim jezicima C/C++/Java, pod operativnim sustavom Linux.

Osvojenim prvim mjestom studenti diplomskog studija FER-a plasirali su se u finale Svjetskog studentskog ACM ICPC natjecanja koje se održava od 16. do 21. svibnja u Maroku. Stoga smo upitali jednu trećinu tima, Ivana Katanića, kako se spremaju za nadolazeće natjecanje i kako im to utječe na učenje i polaganje ispita.

Izdvojeni članak

Tri hrvatska maturanta osvojila medalje na Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi

Kako je nastao pobjednički tim

– Budući da su ova timska natjecanja samo za studente, od kad sam na faksu svake godine sudjelujem, tako da mi je ovo bio četvrti CERC. Prve tri godine sa mnom u timu bili su Stjepan Glavina i Goran Žužić. Goran je završio faks pa ga je ove godine Gustav zamijenio. Svi smo dosta uspješno sudjelovali na individualnim natjecanjima u prošlosti i izvan toga se dobro slažemo pa su ovakvi sastavi bili logičan izbor, objasnio nam je Ivan kako je nastao njegov tim koji je zabilježio najbolji uspjeh na CERC-u održanom u Krakowu od 14. do 16. studenog.

Što se tiče priprema, Katanić ističe kako su se za nastup u Krakowu spremali oko dva tjedna te da se uglavnom radilo o simulaciji starih natjecanja kako bi se što bolje naučili na uvjete koji ih očekuju. A često su simulacije natjecanja radili zajedno s preostala dva zagrebačka tima u Hrvatskom savezu informatičara.

Izdvojeni članak

Varaždinci pokupili odlična mjesta na informatičkom natjecanju u SAD – u

Pred samo natjecanje očekuju ih intenzivne pripreme

S obzirom da natjecateljski dio CERC-a traje pet sati, zanimalo nas je kako je to izgledalo te kako su studenti uspjeli zadržati koncentraciju tako dugo. – Svaki tim na raspolaganje dobije jedno računalo i 12 problemskih zadataka. Običaj je uglavnom takav da se lakši zadaci rješavaju individualno, a teži timski. Rješenje se prvo osmisli i isplanira uz papir i olovku, a zatim u što kraćem vremenu isprogramira, budući da je računalo ograničen resurs. Rješenje se zatim šalje na evaluaciju i u roku od par minuta dobivamo odgovor je li naše rješenje točno, krivo ili presporo. Službene pauze ne postoje, no svi su u svakom trenutku slobodni prošetati po prostoriji i hodnicima i poslužiti se serviranom hranom i pićima, otkriva naš sugovornik.

Na upit je li njegov tim očekivao pobjedu, Katanić tvrdi da su znali kako je vrlo moguće da osvoje prvo mjesto, no nisu bili sto posto uvjereni. Uz satisfakciju što su najbolji među 79 timova iz sedam zemalja Srednje Europe te mjesta u finalu, za nagradu su dobili turistički priručnik za Maroko gdje će u svibnju pokušati ponoviti uspjeh iz Poljske.

– Nastupamo kao tim, a tako ćemo se i pripremati. Natjecanje je u svibnju 2015. pa planiramo redovne pripreme do tada, a pred samo natjecanje i vrlo intenzivne. Simulirat ćemo stara finala i regionalna natjecanja, učiti iz iskustava ljudi koji su prije nastupali na ovakvim natjecanjima, objasnio nam je Katanić kako će teći pripreme za finalno natjecanje.

Izdvojeni članak

Državni prvak iz hrvatskog i latinskog: ‘Bilo bi mi dosadno da nisam bio na natjecanjima’


Najdraža srebrna medalja iz Rusije

– Kao i ostali članovi mog tima, bio sam na puno natjecanja, svi se bavimo time od ranih razreda srednje škole. Bilo je tu prvih mjesta na državnim natjecanjima i zlatnih medalja na olimpijadama, a kao najdraži uspjeh izdvojio bih srebrnu medalju s ACM ICPC finala koje se održalo u lipnju ove godine u Rusiji, istaknuo je student FER-a i pobjednik ovogodišnjeg CERC-a.

Zbog natjecanja nekad se produži i godina studija

FER-ovac Ivan nam je otkrio da se jako veseli nastupu u Maroku jer će to biti njegovo posljednje studentsko natjecanje i prilika da nadmašimo prošlogodišnji rezultat. A kako kaže, Afriku do sad nije posjetio i kako Maroko zvuči kao turistički atraktivna lokacija, jako se raduje tom putovanju.

Otkrio nam je i kako natjecanja ovog tipa itekako utječu na uspjeh na fakultetu. – Slučajno ili ne, natjecanja su baš uvijek za vrijeme kolokvija ili ispita. Nekad se to stigne nadoknaditi na sljedećim ispitnim rokovima, nekad godinom produžetka studiranja. Ja osobno uživam u natjecanjima i pripremama tako da mi to ne predstavlja veliki problem, za kraj nam je rekao Katanić.