Pretraga

Postignut je dogovor oko nižih cijena smještaja u studentskom naselju ‘Trsat’

A- A+

Nakon što je Studentski centar u Rijeci objavio cijene smještaja za novo, Studentsko naselje ‘Trsat’, na noge se ustao Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci. Naime, početna cijena smještaja od 550 bez dodatnih objašnjenja porasla je na 639 kuna, a studenti s nižim socio-ekonomskim statusom smješteni su upravo skuplji smještaj. Srećom, na 95. sjednici Senata izglasana je jeftinija cijena.  

Foto: Srednja.hr, arhva

Od nove akademske godine 2016./2017. u korištenje je stavljen novoizgrađeni studentski dom na sveučilišnom kampusu u Rijeci, naglom porastu cijena kao i odlukom da u skupljem domu budu smješteni studenti slabijeg imovinskog statusa suprotstavio se Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci koji ovakav potez Studentskog centra smatrao krajnje nepromišljenim i bezobzirnim. Napokon, Studentski zbor uspješno se izborio da cijena smještaja u trsatskom domu iznosi 532,50 kuna. 

Kako stoji u priopćenju Studentskog zbora, na dnevnom redu našla su se dva prijedloga; prijedlog Studentskog centra Sveučilišta u Rijeci s mjesečnom cijenom smještaja u iznosu od 639 kuna te novi prijedlog Uprave Sveučilišta u Rijeci 532,50 kuna. Nakon tog je Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci uputio i izmjene na prijedlog Uprave Sveučilišta te su iste uz
uvažavanje Senata prihvaćene. Tako je izglasan zajednički prijedlog Uprave Sveučilišta i Studentskog zbora, koji
je, tvrde i Zbora, znatno pravedniji prema studentima.

Također, zahvaljujući novoosnovanom Fondu za subvencioniranje troškova smještaja, za studente iz obitelji slabijeg
socio-ekonomskog statusa, moći će koristiti dodatnu subvenciju koja se odnosi na tri kategorije studenata nižeg socio-ekonomskog statusa jednako raspoređenih za 6, 12, i 18 posto od ukupnog iznosa. Tako bi ove tri kategorije studenata nižeg socio-ekonomskog statusa umjesto 50 posto od ukupnih troškova, plaćale 44, 38 ili 32 posto od ukupno procijenjenog troška smještaja po studentu u iznosu od 1065,00 kuna, odnosno 468,60 kuna, 404,70 kuna, i 340,80 kuna. Iznos fonda u prvoj godini bit će 447.300,00 kuna. Na taj način će studenti osjetljivog socio-ekonomskog statusa plaćati istu cijenu kao studenti u Studentskom domu ‘Ivan Goran Kovačić’.