Pretraga

Povjerenstvo za sukob interesa istražuje tko predsjednici plaća studij i ide li na predavanja

A- A+

Povjerenstvo za sukob interesa zaprimilo je pred dvije godine prijavu po pitanju financiranja doktorskog studija predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Stoga su od Fakulteta političkih znanosti zatražili podatak o računu s kojega je uplata školarine izvršena, ali i pohađa li predsjednica predavanja. FPZG te podatke odbija dati, a predsjednica poručuje kako je studij platila sama, te kako je njeno izvršavanje obaveza na FPZG-u privatna stvar.

Kolinda Grabar Kitarović; screenshot

Još u prosincu 2015. na adresu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa stigla je prijava vezana uz financiranje doktorskog studija predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, piše vecernji.hr.

Izdvojeni članak

Pozvala Kolindu na 18. rođendan, a predsjednica se opravdala pismom

Predsjednica ispunila sve obveze prema FPZG-u 

Povjerenstvo je od Fakulteta političkih znanosti kojeg predsjednica pohađa zatražilo podatak o računu s kojega je predsjednici uplaćivan trošak školarine, ali i podatke o tome kada i koliko predsjednica dolazi na predavanja u sklopu tog studija. 

Fakultet je odbio dostaviti te podatke Povjerenstvu, pozvavši se na autonomiju Sveučilišta, na Zakon o zaštiti tajnosti podataka i na Zakon o zaštiti osobnih podataka. Objašnjavaju kako Povjerenstvo nije navelo je li i protiv koje osobe pokrenut postupak za odlučivanje o sukobu interesa, kao ni poslovni broj tog postupka te sukladno tome, nije jasno o kakvom se postupku i o kojoj fazi eventualno pokrenutog postupka radi. 

Nekoliko puta Povjerenstvo za sukob interesa, nezadovoljno takvim odgovorom, FPZG-u je slalo požurnice, od kojih posljednju sredinom siječnja 2017. Jedini odgovor koji je Fakultet dao bio je taj da je predsjednica ‘ispunila sve propisane uvjete za upis trećeg semestra te ga je uredno upisala’ kao i da je podmirila sve financijske obveze prema Fakultetu.

Izdvojeni članak

Da je učenica, predsjednica bi zbog današnje izjave dobila jedinicu iz povijesti

‘Ako ne polažem ispite, neću dobiti svoj doktorat’ 

Dalija Orešković za vecernji.hr potvrdila je kako će se na javnoj sjednici Povjerenstva koja tek treba biti održana utvrditi ima li razloga pokretati postupak protiv predsjednice RH-a ili nema, odnosno je li prijava osnovana ili nije.
Predsjednica tvrdi kako je studij platila sama, a izražava zabrinutost što se netko raspituje o tome pohađa li predavanja i kakve su joj ocjene.

– To je privatni studij koji ja sama plaćam. Moram reći da sam se jako zabrinula kad sam čula da su se raspitivali na fakultetu. Naravno, ako postoji osnovana sumnja da netko drugi plaća studij, onda je to druga stvar. Ali da se netko raspituje da li ja pohađam predavanja, što radim, kakve ocjene dobivam… Ja imam pravo na privatnost kao i svatko drugi u Hrvatskoj i drago mi je da se fakultet tako postavio. To je stvar između fakulteta i mene – ako ne dolazim na fakultet, ako ne polažem ispite, neću dobiti svoj doktorat… Znate što? Povjerenstvo za sukob interesa treba se držati zakona o sprječavanju sukoba interesa. Nitko u ovoj državi ne smije biti veliki brat, kazala je za N1 Grabar Kitarović.