Pretraga

Previšić ne odustaje, očekuje se ‘revolveraški’ obračun na sjednici Senata u podne

A- A+

Vlatko Previšić, unatoč medijskim špekulacijama, ne planira podnijeti ostavku tako da će se sutra glasovati o njegovu razrješenju prema odluci koju je pripremio rektor Damir Boras. Za potvrdu razrješenja potrebno je dvije trećine glasova Senata kojih prema službenom popisu ima 70. Zanimljivo će biti na Sveučilištu već od 9 sati ujutro kada počinje prošireni rektorski kolegij na kojem sudjeluje i Previšić.

foto: dekan Vlatko Previšić

Izdvojeni članak

Rektor Boras s medijima komunicira putem priopćenja, teška pitanja ga ne zanimaju

– Nema nikakvih moralnih ni zakonskih razloga da to učinim. Nema razloga da svoje razrješenjem temeljim na svojoj ostavci iz bilo čijih političkih želja. To je samo mišljenje koje nema utemeljenje u zakonskim aktima. Ako je želio da odluka bude utemeljena na zakonu, onda je ministar trebao donijeti zakonski akt, komentirao je za HRT Previšić očitovanje ministra Predraga Šustara o njegovim godinama i potrebi za odlaskom u mirovinu.

Dekan Filozofskog fakulteta Vlatko Previšić  otvorio je tako front i s Ministarstvom koje je izrazilo svoje mišljenje o njegovim godinama, jednako kako pomoćnik ministra Srećko Tomas nije napravio upravni nadzor nad Studentskim zborom Filozofskog fakulteta premda se tako prezentiralo na prošloj sjednici Senata.

Rektor Damir Boras pripremio je odluku o njegovu razrješenju, a ona mora biti donesena s dvije trećine glasova Senata. Obično se na sjednicama, a osobito na ovakvim izvanrednim, ne pojavljuju svi članovi od njih 70 tako da bi i mali dolazak mogao utjecati na konačni ishod. U slučaju da se izglasa razrješenje, morao bi se imenovati v.d. dekana, a dekan Vlatko Previšić bi mogao posegnuti i za pravnim koracima protiv Sveučilišta, pošto smatra da nema temelja za ostavku na temelju godina. Još zanimljivija situacija dogodit će se ako se ne skupi dovoljno glasova za razrješenjem, a Previšić ostane dekan. Studenti su najavili plenum za 20 sati, a već prošli puta je izglasano da će se ići u blokadu ako Previšić i dalje do tada bude dekan. Od 9 sati, kada kreće rektorski kolegij, može se očekivati najburniji početak akademske godine.

Izdvojeni članak

Šustar se skriva iza priopćenja jer je MZOS zakuhao priču oko Filozofskog

Previšić otvorio front s MZOS-om oko Šustarovog mišljenja

Odluku da se njegovi ugovori o radu dostave Inspektoratu rada, Previšić kaže, može samo pozdraviti jer niti u jednom elementu aneksa ugovora nema ničega što govori o financijskim elementima u njegovu jednogodišnjem angažmanu na fakultetu.

Istaknuo je za HRT kako se politika ne može provoditi unutar fakulteta. Na pitanje kako će funkcionirati uz otpor dijela studenata, Previšić je rekao da će funkcionirati na temelju zakona i statuta fakulteta. Odbacio je insinuacije da se on i rektor Boras međusobno štite.

Studentski zbor Filozofskog fakulteta pismom se obratio predstavnicima Senata da razmotre mogućnost poništavanja odluke o raspuštanju Studentskog zbora, a jedan od argumenata im je navodni upravni nadzor MZOS-a koji se nije dogodio, na što je i portal srednja.hr već upozoravao.

– S obzirom na to da se rektor Boras nije pokazao spremnim preuzeti odgovornost za stanje u koje je doveden Filozofski fakultet, a očito i Sveučilište te u skladu sa svojom dužnošću osigurati pravilno funkcioniranje institucije kojom rukovodi, preostaje nam jedino osloniti se na osjećaj dužnosti i savjest vas, članica i članova Senata, koji također imate odgovornost brinuti o interesu ove institucije. Stoga apeliramo na vas da preuzmete tu odgovornost, opozovete ionako pravno spornu odluku o raspuštanju Studentskog zbora i studentskih predstavnika u Fakultetskom vijeću i ne dopustite da naše Sveučilište bude podređeno nečijim privatnim interesima, pišu studenti u pismu Senatu.

Izdvojeni članak

Domino efekt na Sveučilištu: Osim Filozofskog, još 10 fakulteta krši zakone o studentskom predstavništvu

Studenti apeliraju na Senat da se poništi odluka o njihovu raspuštanju

Studenti su također upozorili kako bi se raspuštanje koje se dogodilo njima, moglo dogoditi na još brojnim fakultetima. Predstavnici studenata i Fakultetskog vijeća Filozofskog podnijelo je ministarstvo zahtjev za upravni nadzor zakonitosti rada Sveučilišta u Zagrebu zbog odluke o razrješenju. Međutim, Zakon o znanstvenoj djelatnosti i Zakon o studentskom zboru je poprilično jasan te, iako možda Senat nije imao pravo razrješiti Zbor, studenti jednostavno nemaju dovoljno izabranih predstavnika s kojima bi imenovali dovoljno predstavnika u Fakultetsko vijeće.

– Dakle, odluka Senata od 13. IX. zapravo pridonosi blokadi rada Vijeća FF-a i prijeti ozbiljnim pravnim posljedicama po buduće odluke Vijeća. Jedini izlaz iz trenutne situacije vidimo u tome da Senat poništavanjem svoje odluke od 13. IX. studentskim predstavnicima (čija legalnost nije osporavana od ožujka 2015, nego tek u rujnu 2016.) omogući povratak u Vijeće FF-a, čime bi se ostvarili preduvjeti za nastavak legalnog rada Vijeća. To se čini kao jedino razumno rješenje kojim se može umanjiti već dosad proizveden pravni nered te spriječiti nastanak novih neregularnosti, piše u zahtjevu za upravnim nadzorom koji možete pročitati u cijelosti u nastavku.

Pismo Studentskog zbora FFZG-a Senatu Sveučilišta by srednja.hr on Scribd

Zahtjev za upravnim nadzorom nad Sveučilištem u Zagrebu by srednja.hr on Scribd