Vijesti

U ponedjeljak 20.3. će se na parkiralištu iza glavne zgrade Hrvatskih studija održati prvi Studentski sabor, po svojoj formi sličan plenumu, a na kojem će studenti odlučivati o blokadi nastave na Hrvatskim studijima. Studentski sabor održava se nakon izglasavanja nulte upisne kvote za studij filozofije na HS-u na ovotjednoj sjednici Senata, a danas se priopćenjem oglasio i pročelnik HS-a Mario Grčević.

Prorektor Ante Čović tijekom blokade FFZG-a: Studenti su mi vratili vjeru u čovjeka
foto: Marko Matijević|srednja.hr

Grčević se u priopćenju osvrnuo na sutrašnje održavanje Studentskog sabora te najavio kako se radi o radnom danu te da će se nastava normalno održati. Isto tako, zamolio je sudionike najavljenog Studentskog sabora da svoje prigovore, nezadovoljstvo i upite artikuliraju na način primjeren akademskoj zajednici te da ne podrže u ponedjeljak one koji žele ometanjem blokirati nastavu.

- Blokada nastave nije i ne može biti "nenasilno i demokratsko djelovanje". Nemojte nasjedati na manipulacije u kojima pojedinci svoje vlastite interese skrivaju iza interesa studenata ili institucije, poručio je u priopćenju Grčević, a kazao je i da je u subotu, na inicijativu Studentskog zbora Hrvatskih studija, održan sastanak u Rektoratu, na kojem su sudjelovali rektor Boras, prorektor Čović, studentski predstavnici HS-a, kao i Grčević. Sastanak je održan povodom odluke Senata o upisnim kvotama na Hrvatskim studijima.

Na sastanku kojeg je inicirao Studentski zbor Hrvatskih studija je dogovoren još jedan sastanak – rektora Borasa s predstavnicima studentskih udruga koje su aktivne na Hrvatskim studijima i s članovima Studentskog zbora. Sastanak je zakazan za utorak u 12 sati, a u Grčevićevu priopćenju stoji da će se razmotriti prigovori studenata na odluku Senata o upisnim kvotama na HS-u. Iz inicijative Studenti govore pozivaju rektora, prorektora i pročelnika na Studentski sabor te kako niti jedna udruga nije pitana za vrijeme i mjesto sastanka.

Sutra glasovanje o blokadi nastave na Hrvatskim studijima; profesori idu u štrajk

No, sastanku u utorak prethodit će sutrašnji Studentski sabor u organizaciji inicijative 'Studenti govore' s HS-a. U pozivu na Sabor, kažu da se okupljaju kako bi u što većem broju raspravili trenutačnu situaciju na Hrvatskim studijima.

- Budući da se djelovanje u institucionalnim okvirima pokazalo kao neučinkovito, mi kao Udruženje udruga Hrvatskih studija Studenti govore tražimo vašu podršku za BLOKADU NASTAVE. Ako se blokada izglasa odmah krećemo u njenu realizaciju, stoji u pozivu.

Spomenimo kako su večeras iz inicijative 'Studenti govore' izvijestili i o tome da je na Sindikalnoj podružnici Hrvatskih studija izglasan štrajk profesora s četiriju odjela. Dodaju kako se sutra čeka odluka sindikalne središnjice o štrajku.

Boras 2009. podržavao blokadu kao metodu studentskog pritiska

S obzirom na izvjesnu blokadu i štrajk na Hrvatskim studijima, podsjetimo i na stavove rektora Borasa i prorektora Čovića o blokadi kao metodi studentskog pritiska. Tijekom blokade Filozofskog fakulteta u travnju 2009. godine, održana je izvanredna sjednica Fakultetskog vijeća FF-a, kojoj su prisustvovali i profesor Damir Boras, tada prodekan za znanost i međunarodnu suradnju FF-a, i profesor Ante Čović.

Kao što smo već pisali, tada prodekan Boras, tijekom plenumske blokade Filozofskog, svim je srcem bio uz studente i aktivno je sudjelovao na plenumu. Tako je na plenumu izjavio da se radi o časnom skupu te da studenti imaju pravo na prosvjed. Štoviše, na spomenutoj sjednici Fakultetskog vijeća izjavio je da se metoda ne može razdvojiti od cilja.

Prorektor Čović tijekom blokade zahvalio studentima jer su mu vratili vjeru u čovjeka

Prorektor Čović, danas i član privremenog Znanstveno-nastavnog vijeća Hrvatskih studija, na sjednici Fakultetskog vijeća FF-a 2009. bio je iznimno srčan u pohvalama studentima za metodu pritiska koju su izabrali u tom trenutku.

- Dr. sc. A. Čović zahvalio je studentima jer su mu vratili vjeru u čovjeka. (...) Smatra da je najveća opasnost u raspravi razdvajanje cilja i metode, stoji u zapisniku sjednice.

Štoviše, upravo je Čović tijekom sjednice predložio zaključke Vijeća u pogledu tadašnje situacije na Filozofskom. Tako je predložio da Vijeće podrži cilj, odnosno, zahtjev nezavisne studentske inicijative za pravo na besplatno obrazovanje i metodu (op.a. blokadu) kojom je ta akcija provedena. Predložio je i da Vijeće treba odati priznanje studentima, zbog načina na koji je cijela akcija organizirana i provedena, i to zbog dobre osmišljenosti, nenasilnosti i demokratičnosti. Vijeće je njegove prijedloge usvojilo.

Tada u poziciji profesora na Filozofskom fakultetu, Boras i Čović podržavali su blokadu kao metodu studentskog pritiska. Ako sutra na Hrvatskim studijima blokada bude izglasana, pitanje je hoće li se rektor i prorektor Čović i ovaj put prikloniti blokadi kao prikladnoj metodi.

Samo prijavljeni korisnici mogu ostavljati komentare.

Prijava | Registracija
Nema događaja za prikaz.