Pretraga

Radnici SC-a ulaze u sedmi dan štrajka: Iz uprave tvrde da ih studenti ne podržavaju u tome

A- A+

I nakon šest dana štrajka djelatnici zagrebačkog Studentskog centra, ne odustraju od svog zahtjeva za potpisivanjem Kolektivnog ugovora. Danas su prosvjedovali ispred Studentskog doma Cvjetno naselje, a zatim su se uputili na demonstrativnu šetnju do SC te najavili novi prosvjed sutra u 11 sati ispred SD-a Stjepan Radić. U svome službenom dopisu sanacijski upravitelj SC-a Zagreb Mirko Bošnjak, tvrdi između ostaloga da studenti ne podržavaju sindikalne aktivnosti te kako je ‘evidentno da štrajk nije uspio’ pa ih poziva da se vrate na svoje redovne poslove.

foto: Ivan Božić|srednja.hr

Djelatnici zagrebačkog Studentskog centra ne mire se s objašnjenjima nadležnih iz institucije u kojoj su zaposleni pa će tako i sutra, sedmi dan ići u demonstracije. Ovoga puta one će se održati u 11 sati unutar najvećeg studentskog naselja Stjepan Radić. 

Iz SC-a poručuju da smatraju kako radnici nisu uspjeli u svojim nastojanjima te da bi se trebali vratiti na posao.

Izdvojeni članak

Drama ispred SC-a: Radnici se s parolama i zviždaljkama pojavili na otvorenju Smotre Sveučilišta

Nekoliko sindikata i studentskih organizacija javno podržalo radnike SC-a

U međuvremenu danas je još nekoliko sindikata štrajkačima pružilo javnu podršku, poput Nezavisnog cestarskog sindikata, Hrvatskog sindikata šumarstva, Radničkog sindikata Hrvatskog zavoda mirovinskog osiguranja te sindikalne podružnice Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka.

Kada je riječ o studentima, još u četvrtak dok su radnici prosvjedovali nakon otvorenja Smotre sveučilišta, Plenum Filozofskog fakulteta je javnim pismom stao na stranu štrajkača, a jučer su im pismo podrške uputili iz Kluba studenata geografije. Ono je glasilo ovako:

‘Poštovani,

Klub studenata geografije Zagreb kao udruga studenata Geografskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu ovim putem želi izraziti svoju podršku štrajku koji je pokrenut od strane radnika u menzi Studentskog Centra u Zagrebu. Smatramo da su zahtjevi štrajkaša razumni i da je ovo pitanje osnovnih prava na radnom mjestu. Također odbijamo manipulativne tvrdnje uprave o tome da su studenti u ovoj situaciji najveće žrtve. Mi shvaćamo potrebu za štrajkom kao oblikom protesta protiv smanjivanja prava na radnom mjestu, te smatramo da je naša građanska dužnost da ga podržimo. Stoga sada stajemo na stranu radnika u nadi da će se ova situacija što brže razriješiti.’

Studenti vas ne podržavaju i evidentno je da štrajk nije uspio

Službenim dopisom se danas prosvjednicima (članovima Samostalnog sindikata zaposlenika studentskih centara Republike Hrvatske) obratio sanacijski upravitelj zagrebačkog SC-a Mirko Bošnjak.

Poručio je između ostaloga kako studenti ne podržavaju sindikalne aktivnosti kojima se studente traži ‘da se navikavaju studirati bez hrane’.

Također spominje kako na ovaj način sindikati ‘neodgovorno pokušavaju puniti blagajnu konkurencije – privatnih studentskih restorana!’

Izdvojeni članak

Sindikati u SC-u: Štrajk će trajati dok se ne potpiše već dogovoreni kolektivni

drugi s desna Mirko Bošnjak / foto: Ivan Božić|srednja.hr

Također spominje kako štrajkači riskiraju da im studenti okrenu leđa te kako su prosvjedom za vrijeme ‘Smotre našeg Sveučilišta u Savskoj 25, između ostaloga, narušava ugled Sveučilišta i SC-a Zagreb.’ 

Također u dopisu Mirko Bošnjak navodi da obzirom kako je evidentno da štrajk nije uspio, poziva prosvjednike da počnu obavljati redovan posao.

Čitav dopis sanacijskog upravitelja Mirka Bošnjaka pročitajte u dokumentu ispod.

Obavijest Radnicima SC-A Zagreb 21. 11. 2016. Potpisano by srednja.hr on Scribd

Izdvojeni članak

Uživo: Sindikati tvrde kako 40 posto radnika SC-a štrajka, ali menze rade normalno

Sindikati pitaju, ali i odgovaraju – Ovakvu ste situaciju izavali vi!

Na javni odgovor prosvjednika nije trebalo dugo čekati.

Odgovor sanacijskom upravitelju na dopis od 21.11.2016.:

Poštovani, pročitali smo Vaš dopis radnicima Studentskog centra, pa bi htjeli postaviti par pitanja, i ispraviti nekoliko netočnosti.
Naime, nije točno da studenti ne podržavaju sindikalne aktivnosti, jer smo jučer, između ostalih pisama podrške, primili i pismo podrške studenata geografije, u kojem, između ostalog piše:

„Također odbijamo manipulativne tvrdnje uprave o tome da su studenti u ovoj situaciji najveće žrtve. Mi shvaćamo potrebu za štrajkom kao oblikom protesta protiv smanjivanja prava na radnom mjestu, te smatramo da je naša građanska dužnost da ga podržimo. Stoga sada stajemo na stranu radnika u nadi da će se ova situacija što brže razriješiti.“

Sindikati svojim aktivnostima ne pokušavaju neodgovorno puniti blagajnu konkurencije, jer ste ovakvu situaciju izazvali Vi, odbijanjem potpisivanja usuglašenog teksta Kolektivnog ugovora. Na kraju, ako tvrdite da sve radi normalno, kako to mi punimo blagajne konkurencije?

Što se tiče „nenajavljenog prosvjeda“ za vrijeme smotre Sveučilišta, kako smo Vam na sastanku već i objasnili, nismo prekršili ništa, jer prosvjed unutar kruga poduzeća i nismo morali najaviti.

Ugled, o kojem konstantno govorite, ne narušavamo mi, već Vi, koji ste nekoliko mjeseci pregovarali, ne namjeravajući ugovor potpisati. O kojem i čijem ugledu govorimo?
Na kraju smo ipak došli do zaključka kako mi sami odgovaramo za naše plaće, što je dobar pomak, jer Vam onda Ministarstvo i ne stoji na putu da potpišete Kolektivni ugovor.

Molimo Vas, također, da nam objasnite, koji smo to program podržali, ako ni nakon četiri godine sanacije niste donijeli program restrukturiranja i završetka sanacije, kako je pomoćnik ministra, gospodin Tomas i napisao u svom odgovoru Sindikatima u rujnu ove godine?

Lijepi pozdrav,
Štrajkački odbor.