Pretraga

Ravnateljica NCVVO-a zbog studenata zvala policiju, tvrde kako im ne želi platiti uredno odrađen posao

A- A+

Otprilike pedeset studenata radilo je u Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje na poslovima pripreme i održavanja državne mature. Honorar za lipanj im je kasnio, zbog čega su u NCVVO-u od ravnateljice Maje Jukić zatražili objašnjenje. Ona je navodno studente koji su protekli mjesec odradili 300 sati odbila platiti te pozvala policiju koja ih je ispratila van.

Screenshot: HRT

Ravnateljicu Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje Maja Jukić studenti koji su radili na pripremi i održavanju državne mature optužili su da im odbija platiti honorare. Kada su u NCVVO došli po objašnjenje zašto im plaće kasne, osim što ih je izvrijeđala, ravnateljica je navodno pozvala i policiju kako bi studente udaljila iz zgrade, piše Index.

Izdvojeni članak

Intervju s ravnateljicom NCVVO-a: Radi se na rekonceptualizaciji mature, primaran cilj je podizanje kvalitete obrazovanja

Radili svakodnevno po 12 sati

Pedesetak studenata radilo je na poslovima vezanim za pripremu i održavanje državne mature, a za rad koji su obavili u lipnju nisu još dobili plaću koja inače stiže 5. u mjesecu.

– Radili smo za NCVVO čitav šesti mjesec, svaki dan po 12 sati. Radilo se i subotom i nedjeljom, sve je evidentirano: na ulazu i izlazu smo se potpisivali, a postoje i nadzorne kamere. Ali ravnateljica Jukić nam sada odbija isplatiti plaću, kaže da nitko od nas nije radio, požalila se jedna od studentica.

Dio studenata NCVVO je angažirao još u veljači, a dosad nije bilo problema s isplatom honorara. No, kako tvrde studenti, do lipnja nije bilo toliko posla pa su time i plaće bile manje. Satnica im iznosi 20 kuna po satu, što bi značilo kako je dio studenata zaposlenih u NCVVO-u u lipnju zaradio i više od sedam tisuća kuna neto. Centar bi, dakle, za plaće studentima trebao izdvojiti otprilike 300 tisuća kuna neto.

Izdvojeni članak

Info centar NCVVO-a dobiva do tisuću poziva dnevno, evo koji su najčešći problemi i zbog čega paničare maturanti

‘Ispada da mi lažemo, a kad je gorjelo davali smo sve od sebe’

Kako honorare još nisu primili, dio studenata jučer je stigao u Petračićevu 4, kako bi od ravnateljice zatražili da potpiše njihove studentske ugovore i isplati im plaću. Prema tvrdnjama studenata, Jukić je to odbila učiniti te dodala kako će im u najboljem slučaju platiti dio novca. Također ih je, navode studnti, izvrijeđala i pozvala policiju

– Nas 30-ak došlo je kod ravnateljice u ured, da je pitamo zašto nam plaće kasne. Obično stignu do 5. u mjesecu. Na to nam je Jukić počela govoriti kako je nemoguće da mi u lipnju imamo po 300 i više odrađenih sati, iako se zna da smo radili po 12 sati dnevno. Uostalom naš šef u tim prostorijama ima kamere. Jukić nam je rekla da će nam platiti oko 200 sati, a da ćemo se za ostalo dogovoriti ako je istina da smo toliko radili. Ispada da mi lažemo, a kad je gorjelo davali smo sve od sebe, zanemarili smo i svoje obaveze na fakultetima da bi sve bilo odrađeno na vrijeme. Da smo mi svaki dan išli kući oko 16 ili 17 sati, to do danas ne bi bilo odrađeno, rekao je jedan od studenata.

Ravnateljica je navodno imala uvid u to koliko studenti rade, a jedna osoba iz uprave rekla im je kako će im povećati satnicu za rad vikendom i blagdanom, što je mnoge razveselilo jer su radili svakodnevno.

Izdvojeni članak

NCVVO konačno dobio novu ravnateljicu

Pozvana i policija na intervenciju

– Sada odjednom nemaju više novaca za isplatiti. Odradili smo sav posao na maturama i sada nas vuku za nos kao zadnje budale. Savršena nagrada za to što smo mjesec dana bez prestanka radili i 12 sati dnevno, a jedan dan smo radili od 8h ujutro do 23h navečer, ogorčeno je kazao jedan student.

Zbog ljutitih studenata koji su je posjetili u uredu, ravnateljica Jukić pozvala je policiju da intervenira. U PU zagrebačkoj potvrdili su da su na toj adresi imali intervenciju. Studenti koji su se u tom trenutku tada nalazili bili su ispraćeni iz zgrade.

– Osim što nam je Jukić poslala policiju, kao da smo neki obični kriminalci, jedna djelatnica centra nas je i vrijeđala. Pitala nas je što mi to vičemo i prijetimo, govorila nam je da smo obični huligani s ulice. A mi nikome ne prijetimo, samo tražimo novce za koje smo prolili krv i znoj, objasnio je jedan od studenata.

‘izborit ćemo se za plaće koje smo zaslužili’

Izbačenima iz zgrade ravnateljica je navodno jasno poručila kako za Centar više neće raditi. Studenti se pak ne misle prestati boriti za svoje honorare.

– Izborit ćemo se za plaće koje smo zaslužili. Ništa nismo ukrali, nikoga nismo oštetili. Samo hoćemo da nam se naš novac plati redovito, bez muljaža i nekakvih obećanja ‘pola sada – pola kasnije’. Većina nas su studenti koji se sami financiraju od tog novca, zaključili su.

Iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje još nije pristigao komentar cijelog slučaja.