Pretraga

Rektor Boras hvalio se solarnom klupom s čijim postavljanjem nema veze

A- A+

Na svečanosti održanoj 21. lipnja ispred zgrade Rektorata Sveučilišta u Zagrebu svečano je postavljena prva solarna klupa u Gradu Zagrebu. Riječ je o daru Ženskoga Lions kluba ‘Zrinjevac’ studentima Sveučilišta u Zagrebu kojem je cilj potaknuti veće korištenje zelenih i održivih tehnologija. Jutros je u emisiji ‘Dobro jutro, Hrvatska’ gostovao i Rektor Damir Boras, koji nije propustio priliku pohvaliti klupu, Sveučilište i sebe iako Sveučilište ni na koji način nije sudjelovalo u financiranju ovog projekta.

Foto: Sveučilište u Zagrebu

Lions klub je povodom svoje 100-te godišnjice djelovanja u svijetu donirao dvije solarne klupe Sveučilištu u Zagrebu. Jedna je klupa postavljena ispred same zgrade Sveučilišta, a druga će prije Sveučilišnih igara biti postavljena ispred Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

– Odlučili smo se donirati nešto što je novostvorena vrijednost , što je ekološki održiva tehnologija i što je namijenjeno mladima, rekla je članica kluba za HRT, te dodala kako su odabrali upravo ovu klupu jer je ona izum hrvatskog inovatora Ivana Mrvoša i predstavlja hrvatsko znanje.

Ovom prilikom pred televizijskim kamerama pojavio se i rektor Sveučilišta, Damir Boras. No umjesto zahvale klubu koji je klupu darovao, njegov se govor sveo na hvaljenje Sveučilišta koje vodi i sebe kao Rektora, iako niti Sveučilište niti Rektor s financiranjem ovog projekta nemaju nikakve veze.

– Tehnologija se uklapa i u one naše planove Sveučilišta da se i mladi uključe u vlastito poduzetništvo, da pokazuju da se u Hrvatskoj može proizvoditi vrhunska tehnološka oprema. I upravo je to jedno lijepo ogledalo, klupa je lijepa, ona je tehnološki savršena i jednostavno svojom bjelinom pokazuje isto kao i bjelina ovog našeg Sveučilišta da promičemo one vrijednosti koje sam ja kao Rektor pokušao prilikom preuzimanja mandata posebno naglasiti, a to je da moramo raditi s najvećim mogućim znanjem, da moramo steći što bolje obrazovanje, da moramo u svakoj struci prihvatiti moderne tehnologije, ali ih isto tako pažljivo koristiti, rekao je Boras za Dobro jutro, Hrvatska.

Za kraj je dodao kako smatra da će klupa biti poticaj studentima na studiranje i samozapošljavanje jer Sveučilište ima i program samozapošljavanja. Podsjetimo, rektor Boras potaknuo je studente tako da je ukinuo poticaj od 1.500 kuna za Rektorovu nagradu.

– Ova klupa je primjer toga i naši studenti koji će svaki dan vidjeti takvu klupu, na njoj sjediti, i misliti na to i klupa će im davati poticaj da u tom smislu studiraju i samozapošljavaju se jer mi na Sveučilištu imamo i program samozapošljavanja, kazao je Rektor za HRT.