Pretraga

Samozapošljavanje studenata: Ekonomski fakultet u Rijeci sa studentima u partnerskom poduzetničkom pothvatu

A- A+

Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci pokrenuo je jedinstven projekt samozapošljavanja studenata kroz osnivanje vlastitog poduzeća, a financirajući temeljni kapital studentskih tvrtki u potpunosti o trošku fakulteta.

www.efri.uniri.hr

Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci iznenadio je idejom da osnivanje studentskih poduzeća bude financirano vlastitim sredstvima fakulteta. Tako je fakultet studentima omogućio samozapošljavanje, pa je time sa studentima u partnerskom poduzetničkom pothvatu.

Izdvojeni članak

Zagrebački studenti napravili aplikaciju Oculi koja pomaže slijepima i slabovidnima pri surfanju

Profesori se odrekli dijela honorara koje ostvaruju provedbom projekata

– Nedavno smo imali sastanak s predsjednikom udruženja novinara EU koji je ostao iznenađen našom idejom da izvor financiranja za osnivanje studentskih poduzeća budu vlastita sredstva fakulteta. To znači da su se naši profesori odrekli dijela honorara koje ostvaruju provedbom projekata i kroz suradnju s gospodarstvom, rekao je dekan Heri Bezić.

Fakultet u svakoj studentskoj tvrtki ima vlasnički udio od 19 posto, a dobit od udjela bit će korištena za sufinanciranje novih ideja. Trenutni fond vlastitih sredstava za pokretanje studentskih tvrtki iznosi 200 tisuća kuna.

Dosad pokrenuta tri projekta

Zasad su studenti pokrenuli tri projekta, od kojih je jedan kompletno završen, rezultirajući osnivanjem tvrtke Funcore d.o.o. Ovo trgovačko društvo pruža usluge oslobađanja od stresa uništavanjem starih stvari u definiranom prostoru. Tvrtku vode studenti treće godine Julijan Marin, Luka Dopuđ i Hrvoje Habunek. Tijekom ljetnih mjeseci tvrtka će se fokusirati na turističku zabavu, dok će zimi nuditi mogućnost smanjivanja stresa uništavanjem stvari, piše Novi list. Studenti su dodatno sklopili suradnju s porečkim hotelom u kojem će turistima nuditi zabavu u vidu aktivnosti u skliskom ringu, poput boksa i nogometa.

Izdvojeni članak

Aplikacija studenata s FOI-a odmah vam javlja kako ste prošli ispit

Osnivanje poduzeća u sklopu Ureda za karijere fakulteta

Pokretanje projekta nije bilo jednostavno, jer su se studentima na putu, očekivano, ispriječili brojni pravni problemi.

– U samom startu naišli smo na probem prouzročen time što smo redovni studenti. Poduzeće treba direktora, a mi to ne možemo biti jer ćemo izgubiti status redovnog studenta, no uspjeli smo sve riješiti, kazao je Marin.

U planu je realizacija još jedne studentske tvrtke koja bi se trebala baviti digitalizacijom materijala za e-učenje, dok je treća tvrtka u fazi izrade poslovnog plana.

Osnivanje svih studentskih poduzeća realizira se u sklopu Ureda za karijere Ekonomskog fakulteta. Projekt je dobio i potporu Hrvatske banke za obnovu i razvitak, a uz financijsku podršku Ekonomski će fakultet studentima i njihovim tvrtkama pružati i savjetodavne usluge te će osiguravati poslovni prostor. Djelatnosti studentskih tvrtki nisu ograničene, a osnovni i jedini uvjet za osnivanje tvrtke je kvalitetna i dobro obrazložena ideja u razrađenom poslovnom planu.