Pretraga

Splićani traže otvaranje menze u centru grada

A- A+

Predstavnici brojnih studentskih i nestudentskih udruga grada Splita jučer su se okupili na splitskoj rivi u prostorijama HSLS-a kako bi raspravljali o nepostojanju menze u centru Splita kao i aktualnim problemima oko poskupljenja prehrane. Na jučerašnjem skupu održanom u podne prisustvovali su i predstavnici Udruge za bolji Split i Udruge Zadarskih studenata koji su prihavatili inicijativu oko otvaranja menze u centru kao nužnu. Vodili su se činjenicom da su studenti brojnih splitskih fakulteta poput Filozofskog, Pravnog ili Pomorskog osuđeni prohodati i više kilometara do prve menze ili se pak pouzdati u preskupi i nepouzdani splitski javni promet.

Foto: srednja.hr / Toni Garac, Hrvoje Garac i Hrvoje Bašić

Na inicijativu pomlatka HSLS-a na splitskoj rivi u prostorijama iste političke opcije jučer su se u podne okupili predstanici brojnih studentskih i nestudentskih udruga grada Splita poput ‘Udruge za bolji Split ili Udruge Zadarskih studenata. Središnja tema sastanka bilo je pitanje menze, točnije nepostojanja iste u centru Splita. Predstavnici udruga prihvatili su ovu inicijativu kao nužnu jer su studenti brojnih splitskih fakulteta osuđeni prohodati i više kilometara do prve menze ili se pak pouzdati u preskupi i nepouzdani splitski javni promet. Mladi liberali su se dotakli i aktualnog problema oko poskupljenja prehrane u menzama koji je digao na noge studentsku populaciju diljem zemlje.

Izdvojeni članak

Studenti najavljuju prosvjede zbog novih cijena u menzama: Za poskupljenje menija znali, ali ne i za tjedne limite

Brojni studenti prelaze više kilometara do prve menze

– Govori se da je za otvaranje menze potrebno tri milijuna kuna što je zasad prevelik financijski zalogaj za SC-e i MZOS. Grad Split može pokušati pronaći adekvatan prostor u kojem bi se otvorila menza u suradnji s privatnicima koji bi tada poslovanje samo trebali uskladiti s Pravilnikom o pružanju usluga studentske prehrane, istaknuo je predsjednik splitskog MHL-a Hrvoje Bašić.

Nastavio je kako se ne radi o nekim revolucionarnim rješenjima jer ista stvar već funkcionira u Zagrebu ili Varaždinu, a dodao je da se na sličan način riješio problem studentske prehrane i kod susjeda u Ljubljani.

Hrvoje Garac je, pak, objasnio da će sa svojim prijedlozima službenim putem upoznati i MZOS, Grad Split, rektora splitskog Sveučilišta, ravnateljicu SC-a te Studentski zbor. Istaknuo je da iz MHL-a SDŽ očekuju da će se odgovorni za studentski standard naći što prije te raspraviti mogućnost ponovnog otvaranja menze jer to interes studenata.

Izdvojeni članak

Plan studentskih prosvjeda: Odlučni studenti spremni blokirati i fakultete

Zbog poskupljenja treba okupiti i solidarizirati što veći broj studenata

Jedna od tema jučerašnjeg skupa o kojoj su mladi liberali raspravljali je i neizostavni problem oko poskupljenja studentskog menija. – Siguran sam da bi se studenti odrekli svoje subvencije kada bi bili sigurni da se odriču u korist novih menzi, fakulteta, domova i slično. Ovako revolt studenata razumijemo i solidariziramo se s njima u potpunosti, izjavio je na održanom skupu jedan od predstavnika MHL-a Toni Garac.

Druženje je, nakon formalnog dijela, krenulo u nešto opuštenijem smjeru kada se nastavilo razglabati o spornim poskupljenja u menzama diljem Hrvatske. Studenti i okupljeni predstavnici svih udruga građanske ili političke konotacije vrlo su brzo postigli zajednički stav o tim pitanjima.

Zaključeno je da svi zajedno i svim sredstvima moramo krenuti u borbu za povratak starih cijena u menzama. Ubrzo su dogovoreni i daljni sastanci na tu temu koji bi trebali okupiti te solidarizirati još veći broj studenata.

Po svemu sudeći čini se da se studentska svijest u gradu pod Marjanom itekako budi.