Pretraga

Splitski studenti dobivaju novu menzu u ovoj akademskoj godini

A- A+

Još prije gotovo pet godina zatvorena menza Indeks u Splitu, vremenom je postala simbolom studentskih problema u Gradu pod Marjanom. Budući da je ovo bio jedini objekt za prehranu fakultetske populacije u centru grada, spomenuti period studenti su bili osuđeni na menze na Spinutu i kampusu, što je velika udaljenost s obzirom na kratke pauze između predavanja. No ravnateljica splitskog SC-a Gordana Raos donosi dobre vijesti te najavljuje ponovno otvaranje Indeksa u tijeku ove akademske godine.

Foto: srednja.hr

Jedina menza u centru Splita, popularni Indeks, zatvorena je prije gotovo pet godina te su studenti bili osuđeni na korištenje udaljenih na Spinutu i kampusu. Tako fakultetska populacija nije stizala u pauzama između predavanja doći do njih. A oni koji bi i uspjeli, bili su izloženi velikim gužvama zbog pritoka mnogobrojnih studenata s osam fakulteta koji gravitiraju u centru grada. Međutim izgleda da stižu dobre vijesti, nakon mnoštva apela i prosvjeda.

Kako je uopće zatvorena menza?

S obzirom na očitu potrebu za studentskim restoranom u centru Splita, pitali smo Gordanu Raos, ravnateljicu Studentskog centra u ovom gradu, zašto je uopće zatvorena.

– Studentska menza Indeks je bila zatvorena zbog izvršenja pravomoćne presude temeljem koje su privatni suvlasnici tražili povrat prostora koji im je nacionalizacijom bio oduzet. Sudska presuda nalagala je da SC-a Split omogući suposjed privatnim suvlasnicima pa je SC Split bio dužan postupiti po sudskoj presudi.

Kao posljedica ovog dugogodišnjeg sudskog postupka je bila da više nije bilo moguće poslovati i pružati uslugu studentske prehrane u prostoru u kojem pravo na posjed osim SC-a ima još osam osoba koje traže našu deložaciju. Ovu deložaciju smo uspijevali svim metodama odgađati dok se ne otvori novi studentski restoran na Građevinskom fakultetu jer naši postojeći kapaciteti u slučaju zatvaranja Indeksa nisu ni tada mogli zadovoljiti potrebu studentske prehrane, pojašnjava iscrpno ravnateljica Raos.

Poslije otvaranja restorana na Građevinskom fakultetu, Studentski centar se morao iseliti iz prostora Indeks, a istodobno je započela i pravna bitka kako ne bi potpuno izgubili prostor te u preostalom dijelu, koji im pripada, ponovno pokrenuli sustav studentske prehrane. 

– Kao pravnik i bivši sudac uložila sam svo svoje znanje i stručno iskustvo i krenula u neizvjesnu i tešku pravnu borbu te dala sve od sebe da u tome uspijem jer su se na tom putu kontinuirano pojavljivali vrlo složeni pravni problemi, neugodnosti i podmetanja i nerazumijevanje protivnika i nesređeno zatečeno zemljišno-knjižno stanje, a neki sudski postupci proizašli iz ovog su još uvijek u tijek.

Srećom je sve to iza nas i sa zadovoljstvom mogu kazati da smo uspjeli sačuvati dio prostora i izvršiti fizičku diobu te zadržati otprilike 300 kvadrata. Tako smo konačno osigurali uvjete da se u postojećem prostoru ponovo može otvoriti studentski restoran, govori ravnateljica splitskog SC-a Gordana Raos.

Izdvojeni članak

U Varaždinu otvorena najmodernija menza u državi

Splitski SC ‘oprostio’ dugove i MZOS-u kako bi uspjelo ponovno otvaranje

No pravne borbe, raspodjela imovine te tehničke pripreme za otvaranje novog restorana počele su se lagano rasplitati.

– Od Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom zatraženo je dodijeliti prostor SC-u na trajno korištenje-darovanje isključivo u svrhu studentske prehrane.Također, paralelo su se provodile tehničke pripreme za budući restoran jer osobno kao ravnateljica nisam željela odustati i prihvatiti činjenice koje nam nisu nikako išle u prilog, ali nismo gubili nadu ni vjeru i radili smo na budućoj tehničkoj dokumentaciji i idejnom projektu premda je sve bilo neizvjesno.

S resornim Ministarstvom smo uspostavili uspješni dogovor oko financiranja ovog projekta jer ni Sveučilište ni SC ne mogu financijski podnijeti ovu veliku investiciju. I ovdje je SC podmetnuo svoja leđa i odrekao se dijela svog dospjelog potraživanja koje ima prema MZOS-u iz 2012.godine te je konačno unatrag nekoliko dana MZOS uplatilo sredstva SC-u koja će se namjenski investirati u uređenje i opremu novog Indeksa, napominje ravnateljica splitskog SC-a.

Izdvojeni članak

Tri se splitska fakulteta sele u sveučilišni kampus

‘Čak su mi i prosvjedi studenata išli u prilog u ostvarenju cilja’

U međuvremenu studenti su se morali snalaziti nekako za prehranu, a povremeno su i iskazivali svoje negodovanje. Posljednje takvo, bio je i sarkastični igrokaz mladeži HSLS-a liji su članovi je prije dva tjedna priredili ‘otvaranje’ menze na mjestu gdje je nekada bio Indeks, o čemu smo mi izvijestili.

Svoj obol nezadovoljstvu i negodovanju dala je i udruga Studenti za studente Split.

– Organizirali smo u travnju mirni prosvjed zbog nedostatka menze u centru grada, koja nam se obećala prije četiri godine. Studenti sedam fakulteta koji gravitiraju centru grada nemaju gdje, zapravo tolika im je pauza na fakultetu da ne mogu otići do kampusa ili do Spinuta, rekao nam je donedavno predsjednik spomenute udruge Ivan Bačelić-Grgić.

Izdvojeni članak

Županija uložila 4,3 milijuna kuna u studentski restoran, a MZOS ne odobrava subvencije

No srećom, za razliku od mnogih priča, ovdje se nazire svjetlo na kraju tunela.

– Sve je odrađeno za uspješnu realizaciju i za ponovno otvaranje menze u gradu za koje procjenjujem da bi bila otvorena još u ovoj akademskoj godini ako sve bude išlo urednim tijekom, a vjerujem da hoće. Znam da su studenti nezadovoljni zbog zatvaranja ove menze i da im je ona potrebna u centru grada, ali na sve ove pravne i ljudske probleme nismo mogli utjecati i oni su za nas bili mukotrpni kako u njihovom rješavanju tako i u velikom opterećenju rada ostalih restorana osobito restorana u Hostelu u Spinutu.

Voljela bih da je bilo malo više razumijevanja i ne prozivanja od pojedinaca jer to SC doista nije zaslužio nakon teške i dugotrajne pravne bitke i rukovodeći se isključivo interesima naših studenata, a također i u iznalaženju financijskih sredstava za koje svi znamo da ih u ovim teškim gospodarskim vremenima nema ni za potrebnije investicije, a ni za lijek.

Stoga vrlo bole zločesti komentari i optužbe na račun SC-a bez čijeg truda, a posebno i mog osobnog angažmana, sasvim sigurno bi ovaj restoran bio zauvijek izgubljen.
Konačno, nakon svega što je prethodilo osjećam zadovoljstvo i ispunjenje našeg zajedničkog cilja u ostvarenju kojeg su mi čak i prosvjedi i nezadovoljstva studenata išli u prilog, zaključuje ravnateljica splitskog SC-a Gordana Raos.