Pretraga

Sporni izbori na Filozofskom bez predstavnika razriješenog Zbora u izbornim tijelima

A- A+

Komplicirana situacija na Filozofskom fakultetu, vezana za studentsko predstavništvo, svoj početak bilježi 13. rujna ove godine, kada je Senat Sveučilišta donio Odluku o poništavanju izbora za Studentski zbor FF-a i studentskih predstavnika u Fakultetskom vijeću te provođenje novih izbora. Osam dana kasnije, 21. rujna, rektor Damir Boras donosi Odluku o raspisivanju ponovljenih izbora za Studentski zbor FF-a i određuje kako će se izbori održati 22. i 23. studenog.

Novi transparent na FFZG-u foto: Plenum FFZG

Izdvojeni članak

[VIDEO] Damir Boras na plenumu: Ovo je časni skup

Jučer je Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu donio Odluku o provođenju ponovljenih izbora za Studentski zbor FF-a. Navedena odluka, prema Pravilniku o izborima za Studentski zbor (čl. 7 i čl. 10), za sobom povlači još dvije odluke – onu o osnivanju Izbornog povjerenstva i onu o osnivanju Povjerenstva za prigovore.

Upravo je na jučerašnjoj izvanrednoj sjednici Senata donesena Odluka o predlaganju članova i zamjenika članova Izbornog povjerenstva i Odluka o predlaganju članova i zamjenika članova Povjerenstva za prigovore za ponovljene izbore za Studentski zbor Filozofskog fakulteta. Uz odluke Senata o predlaganju članova i zamjenika za povjerenstva, Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu prethodno je (4. studenog) donio odluke o predloženim kandidatima za navedena povjerenstva iz studentske kvote.

Izdvojeni članak

Plenum dovodi u pitanje još jednu odluku Borasa i Senata

Samo jučer doneseno pet odluka oko izbora za Studentski zbor Filozofskog

Na temelju prijedloga Senata i Studentskog zbora Sveučilišta, obnašatelj dužnosti dekana Filozofskog fakulteta Željko Holjevac jučer je donio Odluku o imenovanju Izbornog povjerenstva i Odluku o imenovanju Povjerenstva za prigovore za ponovljene izbore za SZ FF-a. Prema njegovoj odluci, u Izborno povjerenstvo imenovani su:

1. izv.prof.dr.sc. Ivana Franić, predsjednica

2. doc.dr.sc. Koraljka Posavec, zamjenica predsjednice

3. izv.prof.dr.sc. Hrvoje Petrić, član

4. doc.dr.sc. Domagoj Tončinić, zamjenik člana

5. Mario Mikić, član

6. Ivana Dragić, zamjenica člana

7. Jakov Anić, član

8. Klara Krstičević, zamjenica člana

9. Darija Dugandžić, članica

10. Maja Matijević, zamjenica članice

U Povjerenstvo za prigovore imenovani su:

1. doc.dr.sc. Ana Munk, predsjednica

2. doc.dr.sc. Vjeran Kursar, zamjenik predsjednice

3. izv.prof.dr.sc. Mirjana Šagud, članica

4. izv.prof.dr.sc. Tetyana Fuderer, zamjenica članice

5. doc.dr.sc. Goran Hutinec, član

6. izv.prof.dr.sc. Dean Slavić, zamjenik člana

7. Ana Lovasić, članica

8. Ivana Čulina, zamjenica članice

9. Dora Vuković, članica

10. Marta Lazarević, zamjenica članice

Tako je tijekom jučerašnjeg dana doneseno čak pet odluka kojima se uređuju nadolazeći ponovljeni izbori za Studentski zbor na Filozofskom fakultetu. Zbog specifične situacije na Filozofskom fakultetu i rušenja kvoruma na posljednje dvije sjednice Fakultetskog vijeća, upravo je Senat predložio članove za povjerenstva, umjesto Vijeća sastavnice, a isto je učinio i sveučilišni Studentski zbor umjesto raspuštenog Zbora FF-a.

Izdvojeni članak

Propala sjednica Vijeća FFZG-a: Da rektor ima interes na drugim fakultetima, i tamo bi se raspuštali zborovi

Nejasan Pravilnik o izborima za Studentski zbor

Važno je ukazati na nejasnoće u Pravilniku o izborima za Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu i studentske zborove sastavnica Sveučilišta u Zagrebu. Naime, u članku 7, stavak 3 stoji kako predsjednika i članove izbornih povjerenstava i njihove zamjenike imenuje čelnik sastavnice ODMAH NAKON RASPISIVANJA IZBORA. U sljedećem stavku istog članka, stoji pak kako se izborna povjerenstva moraju osnovati DANOM DONOŠENJA ODLUKE O PROVOĐENJU IZBORA.

Podsjetimo opet, rektor Boras ponovljene izbore za Studentski zbor FF-a odlukom je raspisao 21. rujna 2016., a Odluku o provođenju ponovljenih izbora donio je Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu i to jučer, 7. studenog 2016. Stoga, uvidom u navedene članke Pravilnika, nije jasno je li Željko Holjevac, o.d. dekana FF-a, članove Izbornog povjerenstva trebao imenovati odmah nakon raspisivanja izbora 21. rujna ili je ispravno ono što je i učinio – donio odluku o imenovanju članova Izbornog povjerenstva nakon jučerašnjeg donošenja Odluke o provođenju izbora.

U pisanju svojih odluka o imenovanju Izbornog povjerenstva i Povjerenstva za žalbe, Holjevac je učinio i jednu grešku. U dijelu u kojem se referira na sve prethodne relevantne odluke, naveo je kako je jedna od njih i Odluka Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu o predlaganju članova i zamjenika članova za Studentski zbor Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Vjerujemo kako se o.d. dekana zabunio – naime, radi se o Odluci Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu kojom se predlažu studenti kao članovi za Izborno povjerenstvo i Povjerenstvo za prigovore. Koliko nam je poznato, Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu nije izravno predložio članove i zamjenike članova za Studentski zbor Filozofskog fakulteta.

Raspušteni SZ: Izbori su u startu kompromitirani

Odlukom Senata raspušteni Studentski zbor Filozofskog fakulteta, uoči jučerašnje izvanredne sjednice Senata na Facebooku je izrazio veliku zabrinutost zbog načina na koji se izborna infrastruktura za izbore za Studentski zbor ustrojava. Posebno su istaknuli kako smatraju apsolutno neprihvatljivim ‘da Studentski zbor Sveučilišta predlaže studente u spomenuta povjerenstva, s obzirom na važnu činjenicu: studenti Filozofskog fakulteta nemaju predstavnike u sveučilišnom Zboru otkad je Studentski zbor naše sastavnice raspušten’. Dodali su i kako su kontaktirali kolege iz sveučilišnog Zbora i zamolili ih da ‘u ime studentskih predstavnika Filozofskog fakulteta i još uvijek postojećeg tijela Vijeća studenata (svih studentskih predstavnika svih studija i godina) Senatu predlože studente u službenom dogovoru sa spomenutim, još uvijek legitimnim predstavnicima na našem Fakultetu. Dobili smo odgovor da je popis studenata već gotov i da ne možemo sudjelovati u procesu ustroja izborne infrastrukture, iako se ona tiče našeg fakulteta. Sveučilišni Studentski zbor je na svoju ruku, privatnim kanalima, bez participacije ijednog legitimno izabranog studentskog predstavnika Filozofskog fakulteta, potpuno netransparentno i samovoljno izabrao studente koji će sjediti u izbornim tijelima, rukovati izbornim materijalom, biračkom kutijom te je spremati preko noći u dekanat (izbori traju dva dana). Sveučilišni je Zbor pritom u potpunosti isključio ikakav vid demokratske volje studenata Filozofskog fakulteta kojih se izbori isključivo tiču’.

Raspušteni SZ dodao je i kako izbore u startu smatra kompromitiranima, ‘ne samo zbog toga što je još uvijek u tijeku upravni nadzor nad odlukom Senata o raspuštanju Studentskog zbora, nego i zbog upravo navedenog beskrupuloznog nametanja u tajnosti izabranih studenata u izborna tijela za ponovljene izbore za Zbor’.

Izdvojeni članak

[VIDEO] ‘Na Sveučilištu se dogodila serija duboko nezakonitih odluka’

Kandidature do kraja radnog tjedna

Danas je pak na web stranicama Filozofskog objavljena Uputa o provedbi radnji i rokova u ponovljenim izborima za Studentski zbor Filozofskog fakulteta. Uz to, objavljen je i Kandidacijski obrazac za izbore. Tako studenti, prema Pravilniku o izborima za Studentski zbor (čl.6, st.4), imaju vremena do petka 11.11. podnijeti kandidature Izbornom povjerenstvu. Točnije, nakon što je danas objavljena Uputa o provedbi izbora te Kandidacijski obrazac, studenti koji se žele kandidirati na sporne izbore, za to imaju četiri dana.

Na kraju, podsjetimo i na zaključke tribine ‘Sveučilište i legalnost’, održane 20. listopada na Filozofskom. U tumačenju propisa i niza donesenih odluka, redoviti profesor na Pravnom fakultetu Ivo Josipović rekao je kako je bilo potrebno raspisati dodatne izbore samo za dva studentska predstavnika u Vijeću koja su kooptirana mimo Studentskog zbora.

– Međutim, svi drugi studenti koji su izabrani, bez obzira što ih je manje od propisanog broja, su zakonito, legalno i legitimno izabrani i nema apsolutno nijedne pravne norme na koju bi se rektor mogao pozvati prilikom odlučivanja o tome da će poništiti izbore i zatražiti izbore novih studentskih predstavnika. Nema te odluke rektora ili Senata koja bi mogla ukinuti takav njihov status. Odluka o raspuštanju Zbora koja je donesena je nezakonita, ništava odluka, odnosno, pravno nepostojeća i ne može proizvoditi pravne učinke, rekao je tada Josipović.