Pretraga

Studenti FFZG-a odgovorili na napade dekana i saborskog zastupnika

A- A+

Kako je studentska borba na Filozofskom fakultetu u Zagrebu ponovno postala važna vijest u medijima, poruke podrške, napadi i uvrede krenuli su stizati sa svih strana. I dok dio javnosti pokušava raspravljati argumentima, dio se hvata za već provjerene alate promjene diskursa. Nakon optužbi za terorističke prijetnje, laganje i poziv na nasilje, studenti su odlučili organizirati akciju kako bi istaknuli da neće odustati, ali i da će se za svoja prava boriti bez nasilja.

Akcijom 5 do 12 studenti su htjeli istaknuti kako neće odustati, ali i da nisu teroristi te im nije potrebno nasilje u borbi za njihova prava.

Izdvojeni članak

Zaštitari na Filozofskom prijavili profesora zbog Facebook statusa

Pred Filozofskim fakultetom u Zagrebu dijelili su i izrađivali majice s natpisima ‘Student, a ne terorist’, ‘Profesor’, a ne terorist’ te ‘Lažomat’. S tim su se porukama studenti osvrnuli na napade, koje smo prethodnih dana mogli čuti i pročitati u medijima.

– Bilo koji vid ekstremizma s bilo koje strane u jednom modernom građanskom društvu nikako ne smije biti prepušten tako da povišeni tonovi, prijetnje pendrecima ili bilo čime s bilo čije strane je apsolutno nedopustivo u modernom građanskom društvu, osudio je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar putem HRT-a status izabranog saborskog zastupnika Željka Glasnovića, ali i profesora FFZG-a koji je pozvao na nasilje.

Novinari okupljeni pred FFZG-om pokušavali su doći i do izjave dekana Vlatka Previšića, koji prema dostupnim informacijama nije bio na fakultetu.

Zanimljivo, u prostorijama fakulteta danas nije bilo ni zaštitara, ali nije jasno jesu li se jake snage sigurnosti povukle jer se odustaje od takvog načina zaštite protiv terorizma, ili samo zato što dekana tada nije bilo na ‘Filozofskom’.

Inače, danas je bivša saborska zastupnica SDP-a Gordana Sobol podnijela kaznenu prijavu državnom odvjetništvu protiv svojeg budućeg kolege zbog njegova komentara koji je privukao veliku pozornost javnosti.