Vijesti

Nakon dva tjedna blokade nastave na Hrvatskom studijima koju su organizirali studenti, zbog odluke o nultoj upisnoj kvoti za studij filozofije, odlučeno je da se blokada odgađa. I tek što je javnost pomislila da se situacija na HS-u smiruje, dolazi obavijest kako je dio zaposlenika ustanove stupio u štrajk. Cilj im je kažu, osiguranje gospodarskih i socijalnih prava i interesa zaposlenika Hrvatskih studija u skladu s načelom autonomije Sveučilišta. Sve nastavne aktivnosti sudionici u štrajku obustavili su, a podršku su im je pružio i Studentski sabor.

Studenti HS-a stali uz svoje profesore: 'Smatramo da su prava zaposlenika ugrožena'
Foto: srednja.hr

Studenti Hrvatskih studija nastavu su na toj sastavnici Sveučilišta blokirali ukupno dva tjedna, a u prošli petak donijeli su odluku kako se blokada obustavlja, te će ista biti nastavljena ukoliko se na sjednici Senata Sveučilišta ne prihvate tri njihova zahtjeva: potvrđivanje kvote od 15 upisnih mjesta za preddiplomski studij filozofije, organiziranje izbora za Studentski zbor Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu u najkraćem mogućem roku te, na posljetku, vraćanje svih zaposlenika izabranih u znanstveno-nastavno zvanje u Znanstveno-nastavno vijeće Hrvatskih studija.

'Na našoj ustanovi ne vlada akademska atmosfera' 

Tijekom poviše spomenute blokade, profesori Hrvatskih studija bili su u postupku mirenja između zaposlenika HS-a i Rektorata Sveučilišta u Zagrebu. Taj je postupak okončan bezuspješno, a brojni studenti ostali su iznenađeni obaviješću koja se jučer ujutro pojavila na HS-u: njihovi profesori ulaze u štrajk! 

- Ta je odluka donesena nakon pažljivog razmatranja aktualne situacije na HS-u i Sveučilištu u Zagrebu, te provedenog referenduma među članovima Sindikata. Duboko smo svjesni toga da je štrajk krajnje sredstvo za postizanje nekog cilja u radnim sporovima, što znači da smo iscrpili sva druga moguća sredstva, obavijestili su profesori svoje studente.

Dodaju kako za cilj imaju 'ponovno uspostaviti vladavinu prava i zaštititi načelo sveučilišne autonomije na HS-u, te pokušati ublažiti štetu koju su vodstvo Sveučilišta u Zagrebu i vodstvo HS-a nanijeli svojoj vlastitoj ustanovi.' U štrajku sudjeluje 17 nastavnika, a samo trajanje štrajka nije poznato te će ovisiti o uspostavi daljnje komunikacije s Upravom Hrvatskih studija i Sveučilišta. 

- Pritisaka određenih je bilo i ima ih još uvijek. Na žalost, na našoj ustanovi ne vlada akademska atmosfera. Razlog tome je ono zbog čega mi najviše štrajkamo, a to je činjenica da nije konstituirano legalno Znanstveno-vijeće, stručno vijeće ustanove kakvo imaju sve druge sveučilišne sastavnice, kazao je za emisiju Hrvatska uživo, Tomislav Janović, predstavnik Odsjeka za filozofiju i sindikalni povjerenik.

Studenti uz profesore 

Profesori su, kažu, iskoristili sva sredstva kojima bi se mogle ukinuti za njih sporne odluke Rektorata i Uprave HS-a, poput prigovora, molbi, žalbi i tužbi, ali bezuspješno. 

- Štrajkom nipošto ne želimo dodatno pogoršati stanje na HS-u, niti želimo uskratiti našim studentima pravo na obrazovanje, nego želimo utjecati na prekid kaotičnog stanja na našoj ustanovi za čiju dobrobit se osjećamo suodgovornima. Postupati u skladu s tom odgovornošću nije samo naše zakonsko pravo, već i moralna obveza, poručuju zaposlenici koji sudjeluju u štrajku. 

Podršku svojim profesorima pružili su studenti, iako zbog samog štrajka ne planiraju nastavak blokade. I dalje to planiraju učiniti tek ako Senat na sastanku 11. travnja ne prihvati njihove zahtjeve. 

- Tijekom dvotjedne blokade nastave profesori su pokazali razumijevanje za studentske zahtjeve, a stupanje u štrajk pokazalo je da profesori i studenti imaju jednako viđenje problema te su zbog institucionalne ogluhe i jedni i drugi prisiljeni poduzimati krajnje mjere. Zbog svega navedenoga, molimo sve zaposlenike i studente Hrvatskih studija da iskažu podršku i solidariziraju se s profesoricama i profesorima u štrajku. Želimo naglasiti da je štrajk pravo svakog zaposlenika u situaciji kada su mu ugrožena radna prava, a budući da je temeljno načelo sveučilišne autonomije sloboda znanstvenoga istraživanja i nastavnoga rada, smatramo da su prava zaposlenika ugrožena prijetnjom o ukidanju kvota za studij filozofije, a zatim i potpunim isključenjem 22 zaposlenika iz ZNV-a i iz povjerenstava koja bi trebala odlučivati o novim studijskim programima na HS-u, poručili su studenti.

Samo prijavljeni korisnici mogu ostavljati komentare.

Prijava | Registracija
Nema događaja za prikaz.