Pretraga

Studenti VERNa na Kickstarteru skupili novac i pokrenuli stratešku kartašku igru

A- A+

Strateška kartaška igra Valtus treći je projekt ovog kreativnog tima. Ivan Ferenčak, Hrvoje Kordić, Goran Belonjek i Ivan Kraljić okupljeni su oko projekta lansiranja ove društvene igre, čemu je uvelike pridonijela crowdfunding kampanja na Kickstarteru i predstavljanje igre na međunarodnom sajmu igara u Essenu. U cijeli su proces uložili godinu dana, a njihovi će se novi projekti uskoro moći naći također na Kickstarteru. 

Facebook

Ivana Ferenčaka, Hrvoja Kordića, Gorana Belonjeka i Ivana Kraljića okuplja zajednički projekt, strateška kartaška igra Valtus. Svoj su projekt kreativni studenti predstavili na Kickstarteru i nakon uspješne crowdfunding kampanje, igru predstavili na međunarodnom sajmu igara u Essenu.

Izdvojeni članak

Braća iz Zagreba lansirala kampanju na Kickstarteru za novu igru ‘Fat Cook’

Igra se spontano pretvorila u posao 

Kartaška igra Vaults je treći projekt ovog kreativnog studentskog kreativnog tima. Prvi projekt bila je kompleksna Pen and Paper Roleplaying igra, na kojoj su studenti radili otprilike dvije godine. Osjetivši da rad na jednom projektu dovodi do kreativne destrukcije, započeli su s radom na laganijoj SF kartaškoj igri, koju su planirali predstaviti na Kickstarteru. Igra je bila puna mehaničkih nelogičnosti i pogrešaka. Kada su počeli popravljati probleme u igri stvari, su počele sjedati na svoje mjesto i nastala je se steampunk kartaška igra. 

– Igranje je naš hobi i kada smo počeli razvijati vlastite igre shvatili smo da nam hobi postaje posao. Na jednom vikend-radnom sastanku postavili smo si pitanje, zašto ne? Pokretanje vlastitog posla je velik rizik, pogotovo u našoj industriji, no odlučili smo pokušati, komentira Hrvoje. 

Iako se bave igrom, pokretanje takvog projekta ozbiljan je posao, pa su se kreativni studenti odlučili za pokretanje crowdfunding kampanja, zbog brojnih troškova koje bez takve pomoći ne bi mogli podmiriti. Nakon istraživanja, zaključili su da im najviše odgovara Kickstarter. 

– Cijeli proces kreiranja Kickstarter kampanje je dug i pun izazova. Zbog limitacija od strane Kickstartera potrebno je pronaći najpovoljniji način za pristup platformi. Također, važno je baviti se marketingom koji igra važnu ulogu za svaku kampanju, smatra Hrvoje. 

Izdvojeni članak

Mlade entuzijastice pokrenule kampanju za očuvanje hrvatskih horor priča

Crowdfunding platforme treba ozbiljno shvatiti

Nakon toga, dodaje, slijedi kreiranje kampanje, koja mora biti profesionalno odrađena. Pokretanje bilo koje crowdfunding kampanje nije nemoguć pothvat i može uroditi plodom, ali ako mu se ozbiljno pristupi, naglašava Hrvoje. Cijeli postupak pokretanja trajao je oko godine dana, a najviše je vremena uloženo u testiranje igre. Kada je igra zadovoljavala sve parametre koje su si zadali, kreativci su prešli u fazu kreiranja vizuala. Znajući  što žele, sjajno su surađivali s ilustratorom i dizajnerima.

Igra se trenutačno može kupiti u dućanima Carta Magica u Zagrebu, Rijeci i Splitu, a nedavno su dogovorili suradnju s distributerom za talijansko tržište. Kreativni se tim nada suradnji s domaćim distributerima, jer smatraju da Vaults zaslužuje veću prisutnost na domaćem tržištu. 

Kreativni studenti i dalje rade punom parom i to na tri projekta, a prvi bi uskoro trebao osvanuti na Kickstarteru. Planiraju i dalje raditi ono što vole, a to su društvene igre.