Pretraga

Studenti, posjedujete laptop? Čuvajte se kazne za neplaćanje pretplate

A- A+

Dvije studentice iz Osijeka, koje žive u iznajmljenom stanju, ostale su neugodno iznenađene kada su dobile kaznu od čak 240 kn za neplaćanje RTV pretplate iako ne posjeduju niti jedan uređaj za koji se ona inače plaća. Jedino što su djevojke imale bio je – laptop.

Studentice iz Osijeka kažnjene su zbog neplaćanja RTV pretplate iako u iznajmljenom stanju ne posjeduju niti jedan uređaj za koji se pretplata inače naplaćuje, jer su u trenutku dolaska inkasatora u stanu imale tri prijenosna računala. Ironija je da studentice naglašavaju da sama računala ne koriste za gledanje TV-a ili slušanje radija, već za potrebe studiranja, koje je bez istoga gotovo nemoguće. 

Obzirom da djevojke nemaju vlastite prihode i ne žive u vlastitom stanu, iz osječke udruge ‘Potrošački forum’ naglašavaju da se Zakon o plaćanju pretplate HRT-u ne bi trebao odnositi i na njih.
Ipak, prema navodima Glasa Slavonije, HRT se službeno očitovao da se sama pretplata naplaćuje svakom zajedničkom kućanstvu te da su studentice dužne platiti kaznu, unatoč tvrdnjama da prijenosno računalo ne koriste u te svrhe te da ne žive u vlastitom stanu.

Isti se Zakon, osim na prijenosna računala, odnosi i na sve ostale uređaje koji primaju audiovizualni signal, tako da bi pretplatu trebali plaćati i korisnici mobitela i tableta, što dovodi do zaključka da je plaćanje RTV pretplate – neizbježno.