Pretraga

Studenti protiv smanjenja bodova kandidatima za državnu stipendiju iz domova

A- A+

Ministarstvo znanosti i obrazovanja priprema novi pravilnik o dodjeli državne stipendije. Javna rasprava o prijedlogu tog pravilnika završena je pred nekoliko dana, a jedna od važnijih promjena svakako je prijedlog da studenti koji stanuju u studentskim domovima dobivaju manji broj bodova od ostalih studenata koji studiraju izvan mjesta prebivališta. Čak sedamdeset posto naših čitatelja smatra da to ne bi bilo pravedno.

Screeshot

Izdvojeni članak

Studentima koji žive u domu manje bodova na natječaju za državnu stipendiju

MZO predlaže novi pravilnik za dodjelu državne stipendije u kojemu stoji kako bi studenti koji stanuju u studentskim domovima dobivali 200, a ostali studenti koji studiraju izvan prebivališta 300 bodova. Prijedlog je i da se ukine stipendiranje osoba upisanih na razinu studija na kojoj su već stekle kvalifikaciju na razini studija na koju su upisani, te da se ograniči broj stipendista s prebivalištem izvan RH. Povoljna novost za sve je ta da bi rang liste dobitnika trebale biti objavljene najkasnije u roku od 60 dana od završetka natječaja. 

Kako velik broj korisnika državne stipendije stanuje u studentskim domovima, naše čitatelje smo upitali ‘Smatrate li da bi osobe koje stanuju u domu na natječaju za državnu stipendiju trebale dobivati manji broj bodova?’ 

Iako su studenti u domovima u nešto povoljnijem položaju jer plaćaju subvencionirani smještaj, čitatelji su jasni – 72 posto od 215 glasača u našoj anketi protiv je smanjenja bodova kandidatima za državnu stipendiju iz domova.
Malo više od 22 posto čitatelja smatra da je u redu da studenti iz domova na natječaju za državnu stipendiju dobivaju manje bodova, dok je pet posto čitatelja neodlučno oko ovog pitanja.