Pretraga

Studenti s invaliditetom nezadovoljni sobama na Cvjetnom

A- A+

U rekonstrukciji SN Cvjetno naselje preuređuju se i sobe namijenjene za studente s invaliditetom. Iako je useljenje službeno počelo početkom godine, radovi u prizemljima 1. i 2. paviljona tek se sada privode kraju. Budući stanovnici specijaliziranih soba privremeno su smješteni na Savi, a prošli tjedan došli su provjeriti kako je prošla rekonstrukcija doma na Cvjetnom. Studenti s invaliditetom zadovoljni su velikim brojem pristupnih rampi i općenito izgledom okoliša, ali ostali su razočarani po ulasku u paviljone, jer smatraju da u svojim novim sobama nemaju dovoljno mjesta za adekvatan boravak tijekom studija.

Studenti koji već godinama žive u SN Cvjetno naselje ističu kako su posebno razočarani jer su prije početka rekonstrukcije poslali e-mail upravi Studentskog centra i izvođačima radova, u kojem su detaljno objasnili na što treba paziti pri uređenju njihovog smještaja.

Tvrde kako su sobe prije rekonstrukcije bile idealno prilagođene osobama s invaliditetom, upravo zbog kvalitetne suradnje saveza i udruga, uprave SC-a i izvođača radova pri izgradnji doma. Zato su ponovno htjeli razviti dijalog kojim bi se pomoglo u podmirivanju njihovih specifičnih potreba te su uz upute pozvali sve nadležne da ih kontaktiraju u slučaju ozbiljnijih građevinskih zahvata pa da se spriječe neželjene posljedice preuređenja.

Svaka soba s vlastitom kupaonicom

Iz Studentskog centra objašnjavaju kako su predstavnici SC-a došli do optimalnog rješenja za smještaj i kretanje osoba s invaliditetom kroz zajedničke tribine, na kojima su se studenti, od nekoliko varijanti, odlučili za to da svaka soba ima svoju kupaonicu te da se urede i dvije posebne prostorije namijenjene njihovim asistentima.

– Za tribinu nismo čuli, ali znam da smo im poslali službeni mail na što trebaju pripaziti, a razgovarali smo i usmeno s upravom te projektantima i pozvali smo ih da nas obavezno kontaktiraju u slučaju nekih većih zahvata. Oni su nam rekli kako se ništa neće rušiti. Ako i zaista jesu to s nekim definirali, ne znam jesu li nekome uopće predočili te nacrte. Jer tvrde da su se držali Pravilnika, ali propisa su se držali samo za kupaone, a ne i za prostor u sobama, rekao je Marko Arambašić, koji nije službeni predstavnik stanara u Cvjetnom, nego kao dugogodišnji stanovnik SN Cvjetno naselje, prema dogovor sa sustanarima, predstavlja studente s invaliditetom koji su dobili smještaj u tom naselju.

Izdvojeni članak

37 studenata s invaliditetom i dalje nema prijevoz: Udruga ZAMISLI krivi Sveučilište u Zagrebu

‘Oni nisu praktički ispunili ni taj minimum zahtjeva’

Objasnio nam je kako u Pravilniku o osiguranju pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti ne stoji kolike trebaju biti sobe za osobe s invaliditetom, već je definiran radijus kretanja koji mora biti osiguran za studente u kolicima. Marko se požalio kako je i sam Pravilnik loše napisan, jer se isključivo radi o pravilima za osobe s običnim kolicima, a za elektromotorne treba puno više prostora. Osim toga, premali prostor dovodi u pitanje i sigurnost stanara, jer će zbog užih prolaza i manevarskog prostora teže pomoći ako im se neki kolega nađe u nevolji.

– Oni nisu praktički ispunili ni taj minimum zahtjeva. Bitno je da između elemenata postoji u prostoru postoji radijus od 150 centimetara, kako bi se studenti mogli nesmetano okretati. A glavni prolaz u sobu mora imati širinu od 140. Tako da je sama širina vrata od sobe odlična. Što se tiče okretnosti u kupaoni sve je super, samo neke stvari treba korigirati radi sigurnosti. Ali kasniji prolaz između namještaja je previše uzak. Osim tog, naš slobodni prostor u samom prostoru boravka je samo tri kvadratna metra i radijus okretanja je premali, kaže Marko Arambašić i ističe kako su sobe prije rekonstrukcije bile odlično napravljene pa mu nije jasno zašto nisu samo uzeli njihove nacrte i preslikali u nove prostorije.

SN Cvjetno naselje prije rekonstrukcije je imalo 19 soba specijaliziranih za osobe s invaliditetom te je u svakoj bila po jedna kupaonica. Sada je u tom paviljonu 18 soba, a nakon preuređenja kapacitet je ukupno proširen za 20 novih, a uređene su i dvije za asistente.

Izdvojeni članak

Veliki intervju s rektorom na odlasku: Zbog ‘Univerzijade’ će bit problema sa smještajem, a pitanje je kako će se to riješiti

‘Za izvedene radove su dobivene uporabne dozvole’

– Parametri po kojima su rekonstruirane sobe za osobe s invaliditetom su definirani zakonskom regulativom te je tvrtka ‘Konzalt ing’ s ovlaštenim arhitektom Nikolom Mustapićem, izradila projektnu dokumentaciju, dobila potvrde javnopravnih službi na istu i na koncu za izvedene radove su dobivene uporabne dozvole, objasnio je glavni projektant rekonstrukcije zagrebačkih domova Damir Ivšić.

U nastavku ističe kako zatečeni prostorni parametri rastera postojećih zgrada nisu omogućili veću prostranost soba kao što je slučaj u novosagrađenim paviljonima SN Stjepan Radić, tako da je i raspored namještaja determiniran postojećim prostorom i rasporedom nosivih zidova.

– Nakon završetka radova zamolili smo naše korisnike studente s invaliditetom da obiđu prostore i daju svoje mišljenje o novim prostorima te smo od njih dobili savjete kako prostore još dodatno poboljšati za njihove potrebe, na čemu upravo radimo. Okoliši oba naselja prilagođeni su kretanju osoba s invaliditetom bez arhitektonskih barijera što smo na licu mjesta provjerili zajedno sa studentima koji su nam dali vrlo vrijedne savjete kako riješiti sve potencijalne barijere, ističe Damir Ivšić.

Marko Arambašić složio se kako je okoliš njihovog doma lijepo uređen,ali mu nije jasno zašto su uz betonske rampe, koje su odlično napravljene, nepotrebno postavljene i hidraulične rampe.

Zidovi se više ne mogu rušiti

– Taj su novac mogli iskoristiti za postavljanje hidrauličnih rampi koje bi mogle voditi, recimo, do zajedničke učionice, do koje nam trenutno nije omogućen pristup, predložio je Arambašić te dodao kako ispred zgrade doma postoje super stvari koje su napravljene.

Jako su zadovoljni nadstrešnicom ispod koje će moći na stajalištu za kombi i tijekom kiše u miru čekati prijevoz do fakulteta. Sviđaju im se i betonirane rampe koje su postavljene oko cijelog naselja, a složili su se da je odlično uređen i okoliš. Ali brinu se hoće li se moći zadovoljavajuće popraviti sobe, jer se zidovi više ne mogu rušiti.

– Iz SC-a tvrde da će se sve riješiti novim namještajem, jer je trenutno stavljen isti namještaj kao i u ostalim sobama, dakle nema prilagođenog. Mi smatramo da će taj manevar za prilagodbu biti teško napraviti, jer je praktički sve već gotovo, a neka privremena i djelomična rješenja do sljedeće obnove ne dolaze u obzir, jer mi ne možemo na to čekati sljedećih 20 godina, kaže Arambašić i zaključuje da su morali s ovim izaći u javnost jer rekonstrukcija debelo kasni i nije dobro napravljena. Dodaje kako je potrošeno puno novaca za nešto što ne funkcionira, a prije obnove je sve bilo kako treba.

Za tehnička pitanja SC je zamolio odgovore od projektanta Mustapića, koji je ovlašten za izgradnju i rekonstrukciju soba za studente s invaliditetom te ćemo njegovu izjavu objaviti kada nam odgovori.