Pretraga

Studenti s nekoliko kontinenata uče hrvatski jezik

A- A+


Izdvojeni članak

Strani jezici na Filozofskom u Zadru

Centar Croaticum, služi za podučavanje hrvatskom jeziku Hrvata iz iseljeništva, ali i stranih studenata, koji su odlučili učiti naš jezik. Ove godine njih 226, prolazi program učenja hrvatskog jezika, te su povodom završetka zimskog semestra na Filozofskom fakultetu organizirali svečanu priredbu u cijelosti na hrvatskom jeziku. Izveli su predstavu Šuma Striborova u vlastitom aranžmanu, nekoliko klapskih pjesama i dvije recitacije.

Studenti s nekoliko kontinenata pohađaju program za učenje hrvatskog kao stranog jezika Centra Croaticum. Njih 226 koji su ove godine stigli na studentsku razmjenu, završili su zimski semestar učenja, te tom prilikom organizirali priredbu na Filozofskom fakultetu. Ovaj program financijski podržava Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, kao i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

Stranci u problemima zbog padeža i kvačica

U priredbi danas održanoj u popularnoj Sedmici na Filozofskom fakultetu, dramski, glazbeni i zahvalni program priredilo je 20-ak stranih studenata, time iskazavši koliko su naučili hrvatski jezik. Kroz pripremljene točke, na šaljiv način su prepričali poteškoće i prepreke koje su imali u učenju hrvatskog jezika. Uglavnom su se ticale padeža i slova s kvačicama.

Izdvojeni članak

Smanjuje se satnica informatike i ukida strani jezik

– Zadovoljna sam postignutim rezultatima i nadam se da će studenti koji su prošli program biti ambasadori Republike Hrvatske u zemljama iz kojih dolaze, istaknula je u svom obraćanju prodekanica za studijske programe Filozofskog fakulteta Ivana Franić.

Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske svake godine financira 60-ak stipendija za studente koji žele učiti hrvatski kroz program Croaticuma. Veći dio namijenjen je studentima hrvatskog iseljeništva, a ostatak stranim studentima pridošlim na zagrebačko sveučilište.

– Jako sam zadovoljna dolaskom studenata hrvatskog iseljeništva, a nadam se da će neki i ostati u Hrvatskoj, a pri tome ćemo im mi stajati na raspolaganju, naglasila je predstavnica Državnog ureda za Hrvate izvan RH Zrinka Malešević.

Zbog mora Njemica se zaljubila u Hrvatsku

Svoje razloge za dolazak u Hrvatsku navele su dvije polaznice programa za učenje hrvatskog jezika. Larissa Holz Njemica je iz Bielefelda koja se već u ranom djetinjstvu zaljubila u Hrvatsku. Dolazila je nekoliko godina ljetovati s roditeljima na Rab, te ju je mediteranska klima uvijek iznova privlačila u Hrvatsku. Već sa 16 godina Larissa je prvi put došla školovati se u Hrvatsku, učeničkom razmjenom. Ova studentica kroatistike i rusistike tada je godinu dana provela u Dubrovniku. No, ni tada se nije zasitila Hrvatske, naprotiv došla je na studentsku razmjenu, te trenutno pohađa Croaticumov program.

Spomenuti program do sada su od 1962. godine završili polaznici iz 120 različitih zemalja. U posljednjih pet godina Državni ured za Hrvate izvan RH financirao je školarine za 412 hrvatskih iseljenika.Katarina Abović 23-godišnja je Hrvatica iz Santiaga u Čileu.

Prije dolaska na studentsku razmjenu, nije posjećivala Hrvatsku, a odlučivši prošle godine napustiti Čile, odlučila se doći u zemlju svojih predaka. Rekla je da joj je Zagreb miran, siguran i smiješan. Posebno su joj se svidjeli muzeji u glavnom gradu Hrvatske, a najveći dojam na nju su ostavile Meštrovićeve skulpture. Sama se bavi slikarstvom te je imala i prvu samostalnu izložbu upravo u Hrvatskoj.

Na priredbi na Filozofskom fakultetu studenti koji uče hrvatski jezik izveli su predstavu Šuma Striborova, dvije recitacije popraćene glazbom, a sedam djevojaka odjevenih u tradicionalne hrvatske nošnje, izvele su tri klapske pjesme.