Pretraga

Studenti se pobunili ispred MZOS-a: Zbog kašnjenja stipendija neki nemaju za hranu!

A- A+

Kako smo već pisali, nezadovoljni uvjetima i pravilnikom studenti korisnici države stipendije prošlog su tjedna odlučili pokrenuti peticiju. Njome žele poboljšati uvjete natječaja za sjedeće generacije. Do danas su sakupili 664 potpisa, a sa svojim su zahtjevima odlučili stati pred predstavnike ministarstva. Obećano im je kako će se natječaj u buduće provoditi ranije, a većina ovogodišnjih stipendija biti isplaćena do kraja ovog tjedna.

foto: Martina Gelenčir|srednja.hr

Studenti koji su ostvarili pravo na državnu stipendiju, kao i oni koji ga nisu ostvarili, traže peticijom donošenje univerzalnog pravilnika, zahtijevaju da natječaj bude raspisan do listopada tekuće akademske godine. Također žele da privremeni rezultati budu objavljeni početkom siječnja tekuće akademske godine, a isplata krene već krajem tog istog mjeseca. Nezadovoljni radom studentskih predstavnika u Povjerenstvu koje provodi natječaj, zahtijevaju da ih u istom predstavljaju studenti koji su tijekom studija i sami bili korisnici ove stipendije.

Studenti nemaju novca za hranu i skripte

Online peticija studenata do trenutka pisanja ovog teksta sakupila je 664 potpisa, a kao što su i najavljivali, potpise su došli predati u Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, te porazgovarati s ministrom. Unatoč brojnom nezadovoljstvu na društvenim mrežama, ali i u medijima, na prosvjedu se pojavilo samo šestero studenata.

– Nismo dobili novac, neki još nisu dobili niti ugovore, kao što znamo ponovno se pregledavaju žalbe. Lipanj je tu, gospodin Tomas obećao je da će sve biti riješeno do polovice svibnja, a polovica svibnja je odavno prošla i mi više nismo željeli čekati, rekla je inicijatorica peticije Zvijezdana Klenović.

Dodaje i kako se većina studenata zapravo boji javno govoriti o ovom problemu, budući da im još uvijek ugovori nisu dostavljeni, ali problem je uistinu ozbiljan jer neki od studenata si jedva financiraju i prehranu.

– Iskreno, došli smo do kraja svih mogućih sredstava financiranja. Javljaju mi se kolege koji na žalost doslovno više nemaju novca za hranu. Približavaju im se ispiti, kolegama trebaju skripte, nemaju iz čega učiti. Teško je, stanje u državi je teško, ali biti student u današnje vrijeme na žalost je još i teže, kaže Zvijezdana.

Do kraja tjedna trebalo bi biti isplaćeno 90 posto stipendija

Po uobičajenoj praksi, ministar Šustar uspio je izbjeći razgovor o stipendijama, a u ispričnici stoji kako je na službenom putu, u inozemstvu. Umjesto njega, na pitanja studenata odgovarao je njegov pomoćnik Srećko Tomas.
Njegovo objašnjenje za kašnjenje stipendija gotovo je uvijek isto: natječaj je raspisan u siječnju, a budući da su stipendije vezane za fiskalnu godinu, nisu mogle biti isplaćivane prije donošenja proračuna. Čekalo se, kaže i s donošenjem novog Pravilnika, a čitav proces tekao je nešto sporije i zato što je zaprimljeno 1.500 prijava više u odnosu na prošlu godinu.

Osim toga, tvrdi da isplata kasni jer se predstavnici studenata koje predlaže Hrvatski studentski zbor (Ivan Atelj) i Vijeće studenata veleučilišta i visokih škola(Marko Komšo) nisu pojavljivali na sastancima Povjerenstva.

– Povjerenstvo je dva puta pozivano, ali se nije moglo sastati. Ne znam iz kojih se razloga upravo dva studenta iz Zagreba nisu mogla dva puta pojaviti na sastanku, meni je to neshvatljivo. To je barem za tjedan do deset dana odgodilo rješenja isplate, kaže Tomas.

S isplatama je ministarstvo krenulo kako su stizali pojedinačni potpisani ugovori, pa zbog toga novac nisu dobili svi studenti.

– 700 ugovora je stiglo prošli tjedan i 700 je studenata dobilo svoje stipendije. 2.200 ugovora ide danas na obračun, a isplata će biti sutra, eventualno prekosutra, kaže Tomas i još jednom naglašava kako je osobno inzistirao na tome da se ne čeka da svi ugovori budu dostavljeni, već se vrše pojedinačne uplate za svaki pristignuti ugovor.

Ostali studenti novac će dobiti kada stignu njihovi ugovori.

– Nadamo se do kraja ovog tjedna, velika većina ugovora, ne možemo tvrditi svi, bi nam se trebala vratiti potpisana. 90 posto stipendija trebalo bi biti isplaćeno ovaj tjedan, ako ugovori stignu potpisani, kaže Tomas.

Izdvojeni članak

Nikolini MZOS nije dao stipendiju i zbog toga mora na ljetni rad u Njemačku

Teoretski je moguće raspisivanje natječaja već u listopadu

Povjerenstvo za dodjelu državnih stipendija sastalo se treći put sastalo prošlog tjedna kada su razmatrani dodatni prigovori na konačne rezultate i kada su u obzir uzete korekcije podataka iz porezne uprave.

– Rezultati će biti objavljeni ovaj tjedan. Pripremili smo dopunu odluke koju mora potpisati ministar, članovi Povjerenstva su se složili i objavit ćemo na internetskoj stranici uz odluku i tablicu i listu prihvaćenih prigovora, rekla je predsjednica Povjerenstva Suzana Sruk Židak i dodala kako će tim studentima ugovori stići vrlo brzo, budući da ih nema mnogo.

Studenti su prisutne predstavnike ministarstva upitali i je li moguće da natječaj za sljedeću godinu bude raspisan već u listopadu 2016., na što su dobili odgovor kako je to vremenski moguće, ali nisu im konkretno rekli i hoće li se to provesti u praksi.

– Moguće je. Pravilnik može biti 15-30 dana na javnoj raspravi i nakon toga se vrlo brzo može raspisati natječaj. Nama je važno da riješimo problem vezivanja natječaja za fiskalnu godinu, ako ćemo ići na odluku Vlade, to je možda procedura koja bi potrajala, ali moguće je, kazala je MZOS-ova članica Povjerenstva, Sandra Lukić.

Okupljeni studenti djelomično su zadovoljni odgovorima predstavnika ministarstva, a posebno ih je obradovala činjenica kako je teoretski moguće raspisivati natječaj ranije, te se nadaju da će sljedeće godine i biti tako.

– Ako će se oni stvarno pridržavati toga i ako će surađivati s nama na izmjeni pravilnika i natječaj raspiše u listopadu to će biti odlično. Ali s obzirom da smo već puno puta od njih dobili odgovor da će postupak biti proveden ranije, nekako sam skeptična. Nadam se da će novac zaista biti uplaćen do kraja ovog tjedna i da shvaćaju da mi zapravo od ove stipendije živimo i da nam je u većini slučajeva to jednini prihod, rekla je studentica teologije Matea, te dodala da se i nagodinu planira pobuniti, ako se ne provede obećano.

Odgovor pomoćniku ministra Hrvatskog studentskog zbora možete pročitati ovdje.

Foto: Martina Gelenčir/ srednja.hr