Pretraga

Studenti tvrde da nema smisla kažnjavati posuđivanje ili kupoprodaju X-ica

A- A+

Često studenti međusobno posuđuju X-ice ili, pak, iste kupuju, prodaju ili iznajmljuju. Iako se radi o kršenju Pravilnika koje se sankcionira gubitkom prava na potporu u roku od tri mjeseca, mnogi se na to oglušuju. Provjerili smo što sami studenti misle o tim prijestupima, ali i sankcijama.

Kupoprodaja ili posuđivanje X-ica među studentima kao i onima koji ne pohađaju fakultet ilegalna je radnja. No to ne zaustavlja mnoge da svejedno prodaju ili posuđuju kartice pomoću kojih ostvaruju pravo na subvencioniranu prehranu. Kazna za kršenje Pravilniku o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na pokriće troškova prehrane studenata kupoprodajom ili iznajmljivanjem X-ica je gubitak potpore na tri mjeseca.

Izdvojeni članak

Studentskim koracima: Zagrebačke lokacije na kojima ostvarujete popust uz predočenje X-ice

Da bismo doznali što studenti misle o propisanoj sankciji, na portalu smo stavili anketu s upitom ‘Treba li se sankcionirati kupnja, prodaja ili posuđivanje X-ica’. Oko 150 čitatelja je sudjelovalo u anketi, a rezultati pokazuju kako su mišljenja podijeljena.

Posuđivanje bi trebalo biti bez sankcija

Od anketiranih najmanji dio (6,71 posto) se izjasnio kako bi trebalo sankcionirati sva tri prijestupa: kupovanje, prodavanje kao i posuđivanje X-ica. Među onima koji smatraju da je posuđivanje prihvatljivo te da u tom slučaju ne treba biti kazna, dok za kupoprodaju treba postojati, našlo se 44,3 posto ispitanika.

– Posudit je uredu. Desi se svima da je zaborave, jedan od korisnika Facebooka objavio je komentar ispod članka. S njim su se složili deseci drugih kolega i ostalih korisnika.

Izdvojeni članak

Kad vam mogu stopirati sredstva na X-icama, ali i što možete napraviti da biste jeli više obroka u menzama

Skoro polovica smatra da ne treba uopće kažnjavati prijestupe s X-icama

Najbrojniji su bili oni ispitanici koji dijele stav da se nijedan od navedenih prijestupa ne bi trebao kažnjavati. Preko 48 posto anketiranih je dalo odgovor da kupnja, prodaja ili posuđivanje X-ica nije radnja koju bi u Studentskim centrima trebali sankcionirati na bilo kakav način.

– Pa ja imam pravo dati iksicu kome želim. Ko studentica sam imala mogućnost svakodnevno jesti doma, dok je kolegica na stanu redovito ostajala bez novaca na kraju mjeseca. Zašto joj ne bi pomogla? Neki su davali svoje iksice i penzionerima. Ne vidim ništa loše u tome. Bolje nekom pomoći nego da si država uzima moj novac, napisala je u Facebook komentaru ispod članka s anketom jedna djevojka.