Pretraga

Studenti zahvaljujući menzama uštede čak do 50 kuna po obroku

A- A+

Zagrebački studenti na raspolaganju imaju čak 17 menzi u kojima obroke plaćaju svega nekoliko kuna. Međutim, brojni se bune jer im je dosta masnih ili prekuhanih jela te ističu kako se kvaliteta studentske prehrane po menzama u posljednjih nekoliko godina pogoršala. Odlučili smo provjeriti koliko bi novca studenti potrošili da iste porcije s istim namirnicama samostalno kuhaju u stanovima kao i koliko bi platili to jelo u nekom od zagrebačkih restorana.

Studenti koji su upisali neki od zagebačkih fakulteta prije nešto više od mjesec dana organizirali su se kroz projekt ‘Mozak voli zdravo‘ te zatražili kvalitetnija jela u menzama. Prema njihovim riječima često su jeli prekuhanu, masnu i hladnu hranu te tome žele stati na kraj. No ti isti studenti bune se protiv najavljenog poskupljenja u studentskim restoranima. Zbog toga smo odlučili usporediti cijene istog obroka u jednoj od zagrebačkih menzi, nekoliko restorana te koliko bi novca studenti morali izdvojiti da taj obrok pripreme u vlastitoj kuhinji.

Izdvojeni članak

Menze zagrebačke – konačni rezultati: Podbacili Ekonomija i SC, oduševio Superfaks

Menze vs. restorani

Izbor za obroke koje smo usporedili pao je na dvije porcije liganja od kojih je jedna za prilog imala krumpire, a druga zelje te četiri palačinke s džemom od marelice i dva soka. Radi se o jelu koje smo ocjenjivali u Superfaksu, menzi koja se nalazi na PBF-u i RGN-u. Izabrali smo Superfaks jer se po ocjenama naših novinara ta menza našla na drugom mjestu po kvaliteti od njih 17, a također su upravo studenti PBF-a bili među najglasnijima za uvođenje promjena u zagrebačkim menzama.

Navedene namirnice nakon provlačenja X-ice platili smo 20 kuna, s tim da smo menzu napustili zadovoljni i siti. Hrana je bila topla, ukusna kao i skuhana po našem ukusu.

Okvirna cijena izabranih namirnica u zagrebačkim restoranima prosječne skupoće iznosila bi od 140 do 170 kuna. Iz navedenog vidimo zašto si rijetko tko od studentske populacije može priuštiti obilazak restorana.

Izdvojeni članak

Zagrebačkim studentima prekipilo: ‘Nećemo više masnu hranu u menzama, dajte nam i vodu’

Zašto se studentima ne isplati kuhati

Nakon što smo otkrili kako hranjenjem u menzi po obroku uštedite preko 100 kuna, provjerili smo o kolikoj bi se uštedi radilo kad biste kupili navedene namirnice u nekom od dućana te samostalno skuhali isto jelo.

Uzevši u obzir prosječne cijene po hrvatskim dućanima te činjenicu da variraju s obzirom na akcije, kupone kao i same proizvođače, dobili smo cifru od otprilike 120 kuna. Jedina svijetla točka je ta što sami određujete koliko što pržite ili kuhate, kako i to što će vam materijala od kojeg ste pravili palačinke vjerojatno ostati za sljedećih nekoliko puta. No ako u to ubrojite trud i vrijeme koje ste utrošili na nabavku i sam pripravak, shvatite kako se ne isplati trošiti neznatno manje novca nego što biste potrošili u nekom restoranu.