Pretraga

Studentica na razmjeni u Zagrebu: Fakulteti slabiji nego u Njemačkoj, jer fali organiziranosti

A- A+

Tražeći strane studente u Hrvatskoj nakon Španjolca Sergia Fabiana ulovili smo Njemicu Dianu iz Stuttgarta koja je za Hrvatsku zapela ljetujući u Puli. Nakon što je u Njemačkoj dobila titulu prvostupnice grafičkog inženjeringa odlučila se na studentsku razmjenu putem Erasmusa te je došla u Zagreb. Otvorila nam je duši i otkrila što je oduševljava, ali i što je frustrira u Hrvatskoj.

Hrvatski su se studenti posljednjih par godina razmilili po razmjenama diljem Europe. Tragajući za novim iskustvima mnogi od njih su jedva dočakali Erasmus i prilike koje nude. S obzirom na stanje u hrvatskom obrazovanju zaista nije teško shvatiti zašto naši studenti idu vani, no mnogo je teže razumjeti mlade ljude koji iz razvijenih europskih zemalja dolaze na naše fakultete.

Za Hrvatsku zapela na ljetovanju

Upravo s jednom takvom ‘pustolovkom’ smo se susreli na zabavi koju je organizirao Erasmus Student Network. Diana je studentica grafičkog inženjeringa iz njemačkog grada Stuttgarta koja se odlučila svoj diplomski studij započeti u Zagrebu.

– Nakon što sam prvostupanjsku diplomu dobila u svojoj domovini poželjela sam promijeniti sredinu. Moj fakultet u Stuttgartu i ovaj u Zagrebu su partnerski ili kako se to kaže, bratski fakulteti tako da mi je to dodatno olakšalo prebacivanje, rekla nam je ova simpatična Njemica.

Izdvojeni članak

Španjolski student u Zagrebu: Faks mi nije težak, ali profesori pričaju prebrzo

Frustrira je neorganiziranost

Iako oduševljena ljubaznošću Hrvata i prirodnim ljepotama Diana nije impresionirana obrazovanjem koje joj je ponudila Lijepa naša. Poteškoće joj ne stvara nerazumijevanje hrvatskog jezika kao što bi se dalo pretpostaviti već činjenica da kvaliteta kolegija prilično oscilira na zagrebačkom Grafičkom fakultetu.

– Obrazovanje koje sam dobila u Njemačkoj je zaista vrlo dobro. Tu u Zagrebu je situacija drugačija. Kvaliteta kolegija prilično oscilira tako da ima onih zbilja sjajnih, ali i onih koji nisu baš dobri. Po tome se jako razlikuju fakulteti ovdje i u Njemačkoj, kazala je Diana ne iznenadivši nas svojim zaključkom.

No ne smatra ova iskrena mlada Njemica da su profesori u Hrvatskoj lošiji od onih u njenoj domovini. Neorganiziranost i kaotičnost je ocijenila kao najveću manu hrvatskog školstva, ali i društva u cjelini.
– U Hrvatskoj su stvari dosta kaotične i često se događaju nepredviđene stvari što je u Njemačkoj nezamislivo. Upravo ta neorganiziranost me najviše smeta i na to mi se najteže priviknuti, otkrila nam je Diana.

Hrvatska ima šarma, ali na hranu se teško priviknuti

Ipak Diana nije požalila zbog svog dolaska. U Zagrebu se jako dobro snalazi i kako sama kaže Hrvatska ima šarma.

– Dobro se zabavljam ovdje i moram priznati da je studiranje u Hrvatskoj jedno zanimljivo iskustvo. Jedino mi neodgovara hrana u Hrvatskoj. U sve se stavljaju mliječni proizvodi što teško podnosim i stoga moram kuhati u stanu, zaključila je njemačka studentica te za kraj dodala kako razmišlja da produlji svoj boravak u Zagrebu, no kako će se naposljetku ipak vratiti u Njemačku.