Pretraga

Studentski harač: Kako fakulteti zarađuju na studentskim molbama

A- A+

Troškovi upisa nisu jedini troškovi koji imaju neopravdano visoke cijene, a studenti ih moraju ciklički podmirivati pri upisu svake godine. Gotovo da i ne postoji student koji se nije našao u situaciji da je barem jednom bio primoran pisati molbu, koja se na određenim fakultetima naplaćuje. Cijene pisanja molbi se razlikuju, pa variraju od 50 kuna, na TVZ-u, do 100 kuna na PMF-u. Pokušali smo doznati zašto se molbe plaćaju na pojedinim fakultetima, a na drugima ne, i zašto se studentima nameće dodatno financijsko opterećenje.

foto: srednja.hr

Izdvojeni članak

Studentski harač: Kako pokrpati fakultetski proračun

U nizu administrativnih troškova koji bespotrebno financijski opterećuju studente, na pojedinim fakultetima naplaćuje se i pisanje molbi, iako gotovo da i ne postoji student koji se nije našao u situaciji u kojoj je morao pisati molbu. Na nekim se fakultetima pisanje molbi uopće ne naplaćuje, a na fakultetima na kojima se plaća, cijene se kreću od 50 kuna kao na TVZ-u do 100 kuna na PMF-u.

Studenti ne vide opravdanje za takve troškove

– Naplaćivati komad papira koji netko mora samo pročitati i razmisliti hoće li uvažiti ili neće, a već su zaposleni ljudi koji za to primaju plaću. Čisto punjenje proračuna, komentira Vedran, koji molbe na TVZ-u plaća 50 kuna.

Izdvojeni članak

Studentski harač: Trošak obrade prijave za dom 100 kuna

S njime se slaže I Barbara, koja smatra da to služi za ‘punjenje’ budžeta i dodaje kako se molbe rješavaju na redovnim sjednicama, nije potrebno posebno zasjedanje, one su samo još jedna točka dnevnog reda. Na pitanje zašto se plaća taj iznos za molbe, TVZ nije dao konkretno objašnjenje.

– Visinu naknade za podnesene zamolbe kao i druge vrste podnesaka utvrdilo je Upravno Vijeće TVZ-a svojom Odlukom, te sukladno toj Odluci studenti plaćaju naknadu. Njime se pokrivaju materijalni troškovi vezani uz postupak razmatranja i rješavanja po zamolbi, rečeno je u objašnjenju koje je stiglo iz Dekanata TVZ-a.

PMF-ovci izdvajaju 100 kuna za molbe

Molbe koje studenti pišu na PMF-u, dvostruko su skuplje od onih na TVZ-u, za njih studenti moraju izdvojiti 100 kuna.

– Kada pišem molbu, to me košta 100 kuna, a ne znam imaju li oni pravo uopće to naplatiti, ni zašto se na nekim fakultetima molba plaća, a na nekima ne, komentira Marko, student PMF-a. O kriteriju određivanja cijene za pisanje molbe, PMF nije dao nikakvo objašnjenje niti razlog za naplaćivanje molbi.