Pretraga

Studentski radio Sova dobio novu potporu od Sveučilišta i HRT-a

A- A+

Sveučilište u Rijeci i Hrvatska radiotelevizija potpisali su sporazum o nastavku suradnje. Više od pet godina Radio Rijeka i Sveučilište surađuju na projektu Radio Sove, studentskog radijskog programa. Novim sporazumom predviđeno je jačanje i širenje suradnje na druga područja. Studenti koji sudjeluju u programu Radio Sove za svoj će rad dobiti potvrdu u diplomi, ali i ECTS bodove. Suradnja će se proširiti i na produkciju zvuka.

Radio Rijeka

Izdvojeni članak

Pet godina postojanja studentskog radija u Rijeci

Predstavnici riječkog Sveučilišta i HRT-a potpisali su sporazum o nastavku suradnje. Nakon petogodišnjeg iskustva u provedbi projekta Radio Sove, studentskog radija na Radio Rijeci, suradnja će se podići na višu razinu i proširiti u sklopu programa cjeloživotnog obrazovanja u produkciji zvuka koji je najuspješniji tog tipa na riječkog sveučilišta. U takvim projektima povezat će se stručnjaci iz društvenog i humanističkog, ali i inženjerskog područja. Krajnji cilj je konačni od ovog programa napraviti diplomski, a kasnije i preddiplomski studij.

– Kako bismo to ostvarili, važno je povezivanje i s medijskim kućama poput Hrvatske radiotelevizije, rekao je rektor Pero Lučin.

Radio Sova je studentski radijski program koji se emitira na svakodnevno na Radio Rijeci. Dvadesetak studenata priprema i realizira dva i pol sata u programa u kojima obrađuju niz tema vezanih za sveučilište, mlade, zabavu, kulturu i ostala područja. Tijekom pet godina emitiranja Radio Sove u projektu je sudjelovalo osamdesetak riječkih studenata. Neki od njih i kasnije su ostali u medijima i srodnim poslovima, a svima je iskustvo novinara, voditelja, glazbenih urednika i tonskih tehničara iznimno vrijedno.

– Radio Sova se pokazala kao jako dobar projekt. To je živi medijski praktikum za studente Sveučilišta u Rijeci, a za nas i prilika pristupa znanju i talentima koje trebamo da bismo se nastavili uspješno razvijati”, kaže glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman.

Na Sveučilištu u Rijeci zasad nema studija novinarstva, a ovo je jedini način kako steći novinarsku praksu. Ovim se sporazumom riješiti problem o kojem se na Sveučilištu često govori nedostatak praktičnog obrazovanja studenata.

– Svi studenti riječkih fakulteta koji su bili dijelom Radio Sove moći će za to dobiti potvrdu u dodatku diplomi, ali i pretvoriti odrađene sate u ECTS bodove. Tako će moći zamijeniti neki od svojih izbornih kolegija radom na studentskom radiju, a upis kompetencija stečenih na Radio Sovi više nije preporuka nego obveza svih fakulteta Sveučilišta u Rijeci, rekla je prorektorica za studije i studente Snježana Prijić-Samaržija.

Na potpisivanju sporazuma bili su i rukovoditelj HRT centra Rijeka Vladimir Rončević, glavni urednik Radio Rijeke Alen Čemeljić te predstavnici Radio Sove.