Pretraga

Sveučilišta u Splitu i Zagrebu stvorila plan za revoluciju u studentskom poduzetništvu

A- A+

Rektori sveučilišta u Zagrebu i Splitu danas su u našem glavnom gradu prestavili program koji bi trebao revitalizirati poslovni duh i pomoći studentima da se u poduzetničke vode još u studentskim danima.

srednja.hr

Svaki deseti građanin Zagreba je student, a slična situacija je i u ostalim sveučilišnim gradovima, no čak 44 posto diplomanada ne nalazi posao. Posljedica je to svjetske krize, ali i strukturalnih problema koje naš sustav ima.

Program postakademskog samozapošljavanja koji su danas u našem glavnom gradu predstavili Šimun Anđelinović i Damir Boras, rektori splitskog i zagrebačkog Sveučilišta trebao bi doskočiti toj boljci te kroz relativno kratko razdoblje smanjiti odljev mladih mozgova iz Lijepe naše.

Izdvojeni članak

‘Ustanak’ u Splitu: Rektor spreman štrajkati glađu zbog ‘mizernih’ sredstava iz MZOS-a

Riječ je o programu koji zajednički pokreću naša dva najveća sveučilišta uz potporu MZOS-a, a predstavlja potpuno nov i inovativan pristup stvaranju, selektiranju i praćenju mladih poduzetnika čiji bi razvojni put trebao počinjati već upisom na fakultet.

Program, s čijim se osmišljavanjem započelo već ove jeseni prilikom inauguracije Damira Borasa, za cilj ima da se studentima pruže sva potrebna znanja, vještine i sposobnosti koji su nužni za njihovo zapošljavanje neovisno radi li se o osnivanju vlastite tvrtke ili pak o nekom drugom obliku djelovanja na tržištu rada.

Izdvojeni članak

Senat Sveučilišta u Splitu izbacio novinare te svoj rad proglasio poslovnom tajnom

– Ništa novo mi nismo izmislili, ali objedinili smo na jednom mjestu educiranje i osposobljavanje budućih menadžera i poduzetnika s infrastrukturom. Osim toga smislili smo i inovativan sustav financiranja koji se može ostvariti s postojećim sredstvima uz potporu EU fondova, ustvrdio je Anđelinović te dodao kako je ovaj projekt veliki odmak od dosadašnje visokoobrazovne prakse na našim prostorima koju je karakterizirao slab rad na upravljačkim sposobnostima studenata te nedostatak multidisciplinarnih znanja.

Sveučilišta kao zamašnjaci gospodarstva

Ključ uspjeha je, kako kaže, maksimalno skratiti vrijeme od kada se ideja rodi do realizacije projekta. U kratkom periodu radni timovi na dva spomenuta sveučilišta razradili su plan kako to i postići.

Način financiranja

Predstavljen je i inovativan način financiranja koji iako nije do kraja razrađen – obećava. Naime, plan je potpisati ugovor s osiguranjima te studentima otvarati police na koje bi lijegale stipendije, a potom bi banke na osnovu tih sredstava kreditirale eventualne start up tvrtke. Osim toga bi se osnovao jamstveni fond koji bi dodatno garantirao financijsku sigurnost. Također, svi bi dionici sudjelovali u radu Tehnološkog vijeća.

– Program bi se trebao realizirati tijekom sve tri ili pet godina studiranja, a provodio bi se tijekom ljeta da ne bi bio u koliziji s trenutnim planom i programom na fakultetima. Tijekom tog perioda studenti bi dobili poduku kroz pravni i ekonomski modul, praksu te bi generirali znanja i iskustvo od Burze mentora. Na kraju bi Tehnološko vijeće vrednovalo i usmjeravalo projekte, istaknuli je splitski rektor i dodao kako bi ovaj projekt trebao od sveučilišta učiniti zamašnjake gospodarstva.

U sam program uključene će biti županije, gradovi, banke, osiguranja, mediji, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, MZOS, HZZ, Institut Ivo Pilar te mnogi drugi, a cilj rektora Borasa i Anđelinovića je da se uskoro uključe i druga sveučilišta i veleučilišta.

Početak studijskog programa već u srpnju

S obzirom da su svi akteri svjesni hitnosti situacija na programu se radi ubrzano te će već u ožujku biti organizirana Povjerenstvo za izradu studijskog programa edukacije i Povjerenstvo za izradu cjelokupnog programa u suradnji sa svim dionicama dok će tijekom travnja biti prezentiran konačni tekst. Isti će biti osnova za zaključivanje ugovora svih zainteresiranih strana tako da bi već po završetku nastave u ovoj akademskoj godini trebao biti raspisan natječaj za upis studenata.

Anđelinović je najavio kako, ako sve bude po planu, sam studijski program počinje sredinom srpnja.
Snažnu podršku programu izrazio je i ministar Vedran Mornar koji je istaknuo kako je vrijeme u kojem država zapošljava većinu studenata prošlo.

– Vrijeme kada su svi dobivali posao u državnim firmama je iza nas no na sveučilištima se od tada nije puno toga promijenilo u načinu pristupanja studntima. Dok sam bio dekan svjedočio sam činjenici da su se mnogi odupirali promjenama, no ovaj projekt je dobar znak da i na sveučilištima pušu neki novi vjetrovi, istaknuo je Mornar.

Izdvojeni članak

Mornar: Zagrebački SC još ne posluje pozitivno, a rektor Boras jedva čeka da mu se vrati u ruke


Osam ključnih točaka provedbe

Tijekom prezentacije rektori su prezentirali i ključne točke provedbe plana. Ona se sastoji od ‘skautinga’ studenata s menadžerskim sposobnostima te formiranja Burze mentora iz koje bi se crpila znanja i iskustva. Nakon toga bi se kroz međunarodnu suradnju dalo priliku mladim ljudima da iskuse prakse u inozemstvu, a osnovalo bi se i Tehnološko vijeće koje bi vrednovalo projekte. Tijekom tog perioda bi se kontinuirano radilo na osiguravanju financijskih poticaja i popularizaciji poduzetništva, a od uspješnih tvrtki bi se formirale nastavne baze. Na kraju su istaknuli kako ništa od toga nije moguće bez uspostave odgovarajućeg pravnog okvira.

Važnost projekta prepoznala i predsjednica države

Uz ministra, prezentaciji su prisustvovali brojni predstavnici medija, ali i predstavnici HZZ-a, Grada Zagreba, banaka i drugih gospodarskih aktera te naravno studenata. Potonji, kojima eventualni uspjeh ove ideje najviše može donijeti, nisu krili oduševljenje.

– Moram reći da je ovo izvrstan projekt Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Splitu i nadam se da je ovo samo prvi u nizu ovakvih konkretnih poteza. Studenti su budućnost i dobar je put da ih se osposobi da rade i stvaraju ovdje, a ne da ih se obrazuje pa da moraju otići vani. Nadam se da će projekt biti implementiran u najkraćem mogućem roku, zaključio je Petar Labrović, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu.

Za kraj valja istaknuti kako je i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović prepoznala vrijednost inicijative te će danas u poslijepodnevnim satima ugostiti delegaciju koja stoji iza projekta.