Pretraga

Sveučilište u Rijeci dobilo novo vodstvo: Dio rektorskog kolegija bit će i jedan student

A- A+

Rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija u utorak je predstavila svoj prorektorski tim na konferenciji za medije. Sjednica Senata Sveučilišta, na kojoj su prorektori prihvaćeni, održana je tog dana prije same konferencije. Zanimljiva je činjenica da je uz prorektoricu za studije i studente Sanju Barić, imenovan i student kao pomoćnik za studentska pitanja, a bit će dijelom šireg Rektorskog kolegija. Donosimo imena i kratke biografije četiriju imenovanih prorektora i prorektorica riječkog sveučilišta. 

Barić, Vašiček, Prijić-Samaržija,Turkalj i Ružić|foto: www.uniri.hr

Na konferenciji za medije Sveučilišta u Rijeci održanoj u utorak, rektorica Sježana Prijić-Samaržija predstavila je svoj prorektorski tim. Prije održavanja press konferencije, tog je dana Senat Sveučilišta potvrdio četiri prorektora koje je predložila rektorica Prijić-Samaržija. 

Prorektorica za studije i studente dolazi s Pravnog fakulteta u Rijeci, a riječ je o profesorici Sanji Barić. Izvanredni profesor s Medicinskog fakulteta Alen Ružić novi je prorektor za znanost, a kao prorektor za organizaciju i upravljanje infrastrukturom imenovan je profesor Goran Turkalj s Tehničkog fakulteta. Mandat prorektora za financije, očekivano, dolazi s Ekonomskog fakulteta, a riječ je o profesoru Davoru Vasičeku.

Zanimljiva je činjenica da je uz prorektoricu za studije i studente Sanju Barić, imenovan i student kao pomoćnik za studentska pitanja, a bit će dijelom šireg Rektorskog kolegija. Imenovani student koji će biti pomoćnik prorektorici Barić je Kruno Topolski, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci, iz kojeg smatraju kako će to pozitivno utjecati na studentsku populaciju.

– Vjerujemo da ćemo na ovaj način još više utjecati na poboljšanje studentskog standarda i kvalitetu studiranja, a na dobrobit svih studenata Sveučilišta u Rijeci, navode na Facebook stranici Studentskog zbora riječkog Sveučilišta.

Mandat rektorice Sveučilišta u Rijeci započeo već u travnju, za razliku od ostalih sveučilišta u Hrvatskoj 

Uobičajena procedura izbora novog rektora nalaže da novoizabrani rektor na dužnost stupi prvog dana sljedeće akademske godine.

Izdvojeni članak

Riječko Sveučilište danas predstavlja kandidate za rektora: Donosimo vam programe

Međutim, ne i na riječkom sveučilištu, gdje je rektorica Prijić-Samaržija na dužnost stupila već nakon 26. travnja. 

Kako doznajemo, dio je to tradicije Sveučilišta u Rijeci da se mandat rektora prekida 26. travnja, odmah nakon izbora nasljednika. Ta je praksa uvedena nakon što je jedan rektor mora odstupiti ranije zbog bolesti. Iz tog je razloga rektorica Prijić-Samaržija već sada bila u mogućnosti odabrati svoje nove prorektore. 

Prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija na Sveučilištu u Rijeci radi od osnivanja Odsjeka za filozofiju Filozofskog fakulteta, gdje je bila i prva pročelnica, a bila je i prva ravnateljica Zaklade Sveučilišta u Rijeci.Već je osam godina prorektorica za studije i studente, a bila je i voditeljica te suradnica na nizu europskih projekata s ciljem unapređenja pravednosti visokog obrazovanja i znanosti, razvoja institucijskih istraživanja i strateškog upravljanja u visokom obrazovanju, stječući iskustvo na sveučilištima u Švedskoj, Norveškoj, Nizozemskoj, Velikoj Britaniji, SAD-u, Belgiji, Njemačkoj, Italiji, Austriji, Španjolskoj i drugdje. Temama socijalne filozofije i primijenjene etike počela se baviti već na doktoratu u Zagrebu, a potom i kroz četverogodišnje postdoktorske znanstvenoistraživačke projekte na Central European University u Pragu i Budimpešti. Osam je godina bila prorektorica za studije i studente, a bila je i voditeljica te suradnica na nizu europskih projekata s ciljem unapređenja pravednosti visokog obrazovanja i znanosti, razvoja institucijskih istraživanja i strateškog upravljanja u visokom obrazovanju, stječući iskustvo na sveučilištima u Švedskoj, Norveškoj, Nizozemskoj, Velikoj Britaniji, SAD-u, Belgiji, Njemačkoj, Italiji, Austriji, Španjolskoj i drugdje, pisao je Novi list.

Tko su novi prorektori Sveučilišta u Rijeci?

U nastavku donosimo biografije novoimenovanih prorektora, preuzete sa službene stranice Sveučilišta u Rijeci. 

Izdvojeni članak

[Intervju] Predsjednik riječkog Studentskog zbora: ‘Zbog izbora rektora, na Zbor se vrši pritisak’

Prof. dr. sc. Sanja Barić predstojnica je Katedre za ustavno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Akademski stupanj magisterija znanosti stekla je na Srednjoeuropskom sveučilištu (CEU) u Budimpešti, a doktorat znanosti na Sveučilištu u Zagrebu. Bila je vanjska članica Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav (2012.-2015.) i članica Odbora predsjednika RH za pripremu ustavnih izmjena (2014.). U razdoblju od 2009. do 2013. prof. Barić obnašala je dužnost ravnateljice Zaklade Sveučilišta u Rijeci. Trenutno je predsjednica Hrvatske udruge za ustavno pravo i članica Znanstvenog vijeća za mir i ljudska prava HAZU-a. Objavila je preko 30 znanstvenih radova u polju komparativnog ustavnog prava te sudjelovala na 3 nacionalna i 2 međunarodna znanstvena projekta. Njeni znanstveni interesi uključuju: ustavno sudovanje, ljudska prava, načelo jednakosti i pitanja ustavnog identiteta. Suvereno govori engleski i talijanski jezik, a služi se francuskim, njemačkim i esperantom. Može se pohvaliti iznimnim komunikacijskim vještinama i članica je i aktivno sudjeluje u radu brojnih udruga. 

Izv. prof. dr. sc. Alen Ružić, dr. med., specijalist interne medicine s užom specijalizacijom iz kardiologije nastavnik je Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci . Do 2011. godine predsjednik je Stručnog vijeća Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju bolesti srca, pluća i reumatizma Thalassotherapia Opatija i pročelnik Zavoda za kardiologiju i kardiološku rehabilitaciju, a od 2011. godine pročelnik Odjela za kardiomiopatije, upalne i valvularne bolesti srca s ehokardiografskim laboratorijem Zavoda za kardiovaskularne bolesti, Klinike za internu medicinu KBC-a Rijeka. Od 2014. član je Povjerenstva za kvalitetu Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Pored ostalih stručnih, znanstvenih i nastavnih aktivnosti čiji su detalji dostupni na mrežnim stranicama spomenutih institucija i međunarodnih znanstvenih baza podataka, niz godina je sveučilišni predavač te osnivač i voditelj brojnih kolegija, a za istaknuti je da je na Katedri za internu medicinu voditelj kolegija Klinička propedeutika, čiji je cilj pripremiti studenta za rad s bolesnikom te ga uvesti u područje kliničke medicine i omogućiti mu da usvoji potrebno znanje i vještine za uspješan studij kliničkih predmeta.

Izdvojeni članak

[INTERVJU] Rektor Pero Lučin o Bolonji: Studentima dajemo premalo samostalnosti

Prof. dr. sc. Goran Turkalj, dipl. ing. strojarstva u dva je mandata bio dekan Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci (2010-2013 i 2013-2016). Redoviti je profesor u trajnom zvanju, znanstveno područje Tehničke znanosti, znanstvena polja Temeljne tehničke znanosti i Strojarstvo, znanstvene grane Tehnička mehanika i Opće strojarstvo. Član je Savjeta Sveučilišta u Rijeci, predstojnik Zavoda za tehničku mehaniku i voditelj Laboratorija za dinamičku izdržljivost konstrukcija. Rezultate istraživanja objavio je u 97 znanstvenih časopisa, od čega 53 u indeksiranim u bibliografskim bazama CC i SCI. Obavlja nastavnu djelatnost 23 godine na Zavodu za tehničku mehaniku te je autor i koautor dva sveučilišna udžbenika. Dobitnik je Godišnje državne nagrade za znanost za 2005. godinu u području tehničkih znanosti, za značajno znanstveno dostignuće u području numeričke mehanike konstrukcija te Nagrade Zaklade Sveučilišta u Rijeci za akademsku godinu 2008./2009. u područjima tehničkih i prirodnih znanosti. Ima status branitelja kao dragovoljac u Domovinskom ratu i sudionik Oluje. 

Prof. dr. sc. Davor Vašiček, od 2008. godine zaposlenik je Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci na kojemu je prethodno, radeći u praksi, magistrirao i doktorirao. U statusu izvanrednog profesora, predstojnik je i nositelj više kolegija na Katedrama za računovodstvo i financije. Uži fokus svojega znanstveno-stručnog rada dugi niz godina usmjerava na sustav proračuna, državno računovodstvo i javne financije. Autor je više desetaka znanstvenih i stručnih radova i publikacija. Prethodno bogato radno iskustvo stjecao je na rukovodećim i savjetničkim poslovima te kao urednik stručno-znanstvenih časopisa. I danas je u ulozi predsjednika aktivan u neprofitnim strukovnim organizacijama, a to su Udruga računovođa Rijeka i Centar za razvoj javnog i neprofitnog sektora – TIM4PIN. Tijekom rada stekao je i zvanja ovlaštenog revizora i ovlaštenog internog revizora. Bio je član više nadzornih, upravnih i revizorskih tijela javnih subjekata, između ostalih: HINA-e, Hrvatske lutrije, ACI-a, Zagrebačkog holdinga, Opće bolnice Pakrac i drugih. Dugogodišnji je član Odbora za proračun Sveučilišta u Rijeci.