Pretraga

Tekstilstvo u Karlovcu dio studenata upisivao samo zbog produženja studentskih prava

A- A+

Veleučilište u Karlovcu u akademskoj godini 2010./2011. brojalo je 26 brucoša tekstilstva, od čega je navodno trećina otpadala na one koji su taj studij upisali samo zbog studentskih prava. Budući da se nisu plaćale školarine, nekolicina brucoša tekstilstva za samo 500 kuna upisnine uživala je prava redovnih studenata cijelu akademsku godinu.

www.itdanas.com

Studij tekstilstva na Veleučilištu u Karlovcu donedavno su upisivali studenti koji su prebačeni na izvanredni program ili su htjeli uz minimalan financijski trošak produžiti studentska prava. Umjesto apsolventske godine ili rada na tuđe ugovore, nekolicina je odlučila upisati karlovačko Veleučilište na samo godinu dana te u tom periodu uživati prava redovnih studenata.

Izdvojeni članak

Provjerite upisne kvote za sve zagrebačke fakultete

Upisivali tekstilstvo zbog studentskih ugovora

– Kad sam izgubila prava, prebačena sam na izvanredni studij. Kako izvanredni studenti ne mogu raditi preko studentskog ugovora, 2010. godine upisala sam Veleučilište u Karlovcu, smjer tekstilstvo na koje se najmanje prijavljuje onih koji to zaista žele studirati, rekla nam je bivša redovna studentica Ekonomije u Zagrebu.

U akademskoj godini 2010./2011. na karlovačkom Veleučilištu studij tekstilstva upisalo je 26 studenata, a prema riječima ove 26-godišnjakinje trećina je otpadala na one koji su na taj način samo htjeli dobiti ili produžiti studentskih prava. Priliku je iskoristilo još desetak njenih poznanika jer su za navedenu godinu morali izdvojiti samo 500 kuna upisnine.

Izdvojeni članak

Obrazovanje u tržišnoj trci: Upisne kvote na fakultetima trebale bi biti znatno manje

Na karlovačkom Veleučilištu samo godinu dana

Biti brucoš samo na papiru te uživati u studentskim pravima zahvaljujući Veleučilištu u Karlovcu bilo je moguće samo jednu akademsku godinu. Ako isti ne ostvare dovoljan broj ECTS bodova, godina se plaćala nekoliko tisuća kuna. – Tako su spriječili da se studenti koji gube studentska prava iz godine u godinu upisuju kod njih i dobivaju ista, izjavila je studentica koja je prije tri godine iskoristila tu priliku.

Što se tiče sljedeće akademske godine, spomenuto Veleučilište više nema u ponudi tekstilstvo, stoga oni koji su prebačeni na izvanredni studij ili su diplomirali više neće moći iskoristiti spomenuti studij samo za produženje studentskih prava.