Menzom na Ekonomskom fakultetu započinjemo drugu sezonu našeg projekta u kojem ocjenjujemo kvalitetu studentskih restorana u Zagrebu. Broj kriterija smo proširili, a u ocjenu smo osim dosadašnja glavna četiri kriterija – kvalitetu hrane, čistoću, gužvu i ambijent, i bonus bodove za posebne dodatke, uključili i studentski sud. Menza na Ekonomiji je prošle godine zauzela skromno 12. mjesto te smo odlučili provjeriti je li se što promijenilo tijekom proteklog perioda.
Galerija 12 Fotografija
OtvoriMenza na Ekonomskom fakultetu je prva u nizu koju smo posjetili kako bismo provjerili kvalitetu studentskih restorana u glavnom gradu. Kao i prošle godine istraživanje započinjemo ovom menzom jer se nalazi na najvećem fakultetu u Hrvatskoj (i najbliža je redakciji). Do prije par godina Ekonomija je imala čak tri restorana, no onda je za studente zatvoren restoran u prizemlju te se sada u njemu hrani samo fakultetsko osoblje.
Tako je fakultetlijama Ekonomskog fakulteta i njihovim kolegama s okolnih privatnih obrazovnih institucija na raspolaganja ostala klasična menza s kuhanom hranom i KEF-a koja je svojevrstan fast food. Dobra prometna povezanost i relativna blizina grada uz brojnost budućih ekonomista garantira ovoj lokaciji uvijek dobru posjećenost.
Lokacija i radno vrijeme
Hrana mlaka, tanjuri vrući
Spomenuti restoran smo posjetili u četvrtak oko 13 i 30, odnosno tijekom udarnog termina. Dočekala nas je poprilična gužva, a na meniju se našlo nekoliko mesnih obroka s prilozima, uglavnom svinjećih, te vegetarijanski meni. Juha od brokule i zelena salata su također bili u ponudi, a studenti su za desert mogli birati između jabuka i jaffa kolača.
Od pića su dostupni bili sokovi od jabuke i voda.
Mi smo nastavili s praksom od prošle godine te smo i ovog puta u menzu otišli u paru kako bismo što objektivnije mogli ocjeniti istu. Iz ponude smo izabrali dva obroka od kojih je jedan bio složen od pariškog odreska s rižom, zelenom salatom i kolačem dok su drugi činili juha od brokule, špikovana svinjetina u umaku s pireom i kolač.
Oba su menija bila podjednako ukusna odnosno neukusna. Pariški odrezak je bio topao, no pomalo žilav, a riža iz priloga prekuhana i ljepljiva. Salata je bila zadovoljavajuće pripremljena i nismo zapazili male životinje u tanjuru.
Drugi meni nije bio čak ni dovoljno topao. Naime, meso je bilo mlako, a pire od krumpira se ne bi mogao čak ni tako opisati. Zadovoljavajući je bio tek okus umaka dok je pire obilovao tvrdim grudicama. Zapravo najtopliji dio ovog menija su bili tanjuri u kojima je hrana poslužena.
Juha od brokule je bila definitivno najbolji dio ovog obroka, jer iako pomalo prezačinjena bila li ugodno vruća te ukusna.
Oko kolača kojeg su oba kušača probala nismo dobili konsenzus. Naime, jedan od nas je bio zadovoljan jaffa kolačem dok je drugome isti bio presladak.
Ukupno smo platili ta dva menija malo više od 22 kune.
Kvaliteta hrane: 5/10
Mračno i smrdljivo
Ambijent menze na Ekonomskom fakultetu je apsolutno zastrašujući. Natiskani studenti se gužvaju među stolovima, a ponekad je gotovo nemoguće naći mjesto. Hranjenje u ovom prostoru od korisnika zahtjeva stalan oprez i povremeno izmicanje tacnama koje kolege nose uokolo. Inače, ovo je menza u kojoj je težak miris hrane najdominantniji jer osim prevelike gužve ventilacija je vrlo loša.
Ukoliko jedete na Ekonomiji budite spremni da će vam odjeća zadudarati cijeli dan.
Valja napomenuti kako je uz sve već spomenuto zamjetan i nedostatak svjetla. Naime, toliko je mračno da je teško uočiti što je zaista u tanjuru (možda je i bolje tako), a to je posebno opasno ukoliko se jede riba ili piletina.
Kad sumiramo utiske u ovoj kategoriji postaje jasno kako se nije dogodio nikakav napredak u odnosu na prošle godine. Naime, dok profesorski restoran zjapi prazan, a u KEF-i nema gužve, studenti sjede jedni na drugima u sporoj liniji. Promjene u restoranskoj organizaciji su prijeko potrebne Ekonomiji, no pitanje je zašto se na tome ne radi.
Ambijent: 3/10
Do hrane za 15 minuta
Uzmemo li u obzir da je riječ o najvećem fakultetu u državi te da ovoj menzi gravitira još nekoliko obližnjih privatnih obrazovnih institucija, možemo zaključiti da je 15-ak minuta provedenih u redu sasvim prihvatljivo. Gužva je neminovna s obzirom na nedostatak prostora, ali red teče prilično brzo te nema duljih zastoja. Kao i prošle godine prostor za čekanje nije dobro sređen te se kolona zna protezati do WC-a u podrumu.
Sve u svemu Ekonomski fakultet u ovoj kategoriji zaslužuje najviše bodova.
Gužva: 7/10
Bez oduševljenja, ali i bez većih propusta
Većih zamjerki na čistoću u menzi ovog puta nismo imali. Iako kroz istu prolazi veliki broj ljudi nije bilo nekih ozbiljnijih propusta vezanih za hranu ili pribor za jelo. Tek ponešto hrane na podu te slični manji problemi su ono što možemo zamjeriti. I u ovoj kategoriji je potrebno napomenuti da bi dojam bio mnogo bolji da interijer ne zaudara.
Čistoća: 6/10
KEF-a kao prva pomoć kad glad stisne
Kao što je to bila praksa i prošle godine, u dodatke ćemo trpati posebnosti raznih menzi te ćemo im pripisivati maksimalno tri boda. Na Ekonomiji se u ovu kategoriju upisuje Kantina odnosno popularna KEF-a u kojoj studenti mogu prigristi nešto od brze hrane po relativno prihvatljivim cijenama. Pice, majburgeri (što god to bilo), hrenovke i pomfrit su najčešći izbor, a povremeno je u ponudi i zanimljiva ponuda kolača. Iako se ne može reći da je KEF-a nešto spektakularno ipak pridonosi rasterećenju glavne menze u prizemlju te iz tog razloga vrijedna pohvale.
Kvaliteta hrane u svakom slučaju nije zadovoljavajuća, ali to se i ne možemo previše ni očekivati od fast fooda.
Dodaci: 2/3
Vrlo različiti dojmovi studenata
Novost u ovoj sezoni su ocjene studenata koje smo uveli kako bi se čuo glas onih koji se u menzama hrane redovito. Kako je teško dati objektivnu ocjenu menzi dokazale su nam i prve dvije slučajne sugovornice iz studentskih redova koje smo zamolili za ocjenu restorana na Ekonomiji.
Iva s fakulteta Baltazar Adam Krčelić kvalitetu je ocijenila lošom dvojkom ustvrdivši kako je meso bilo prežilavo i jednostavno loše.
S druge strane Katarina, koja studira na Ekonomiji, imala je drugačiji stav.
– Danas je hrana bila prilično slaba, ali inače je vrlo dobra ponuda, kazala je te ovom restoranu dodjelila solidnu sedmicu.
Zbrojimo li ocjene našeg studentskog žirija dobijamo tanahnih devet bodova od mogućih 20, no s obzirom na viđeno i nije moglo biti puno bolje.
Studentske ocjene: 9/20
Na Ekonomiji ništa novo
Više nije tajna da najveći fakultet u Hrvatskoj ima prilično lošu i neuglednu menzu. Ne pretjerano dobra hrana, skučen prostor te slabo osvjetljen i zagušljiv ambijent ono su što najviše odbija studente s ove lokacije. I tko bi im zamjerio. Nakon što pojedete nešto u ovoj menzi potrebno je tuširanje i presvlačenje, ako ne želite da vas u tramvaju ljudi gledaju kao odrezak.
Čistoća je na pristojnoj razini, a gužve su manje nego što bi se očekivalo, no sve ostalo je ispod nivoa koji studenti imaju pravo očekivati. Nakon skromnog 12. mjesta na prošlogodišnjoj ljestvici ozbiljnijeg pomaka u kvaliteti nema ni ove jeseni.
Nije jedino jasno zašto se na Ekonomskom fakultetu ne potrude popraviti ponudu s obzirom na činjenicu da je Kantina površinom znatno veća od same menze, a i da restoran za profesore u udarnim terminima ne radi punim kapacitetom.